Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Uvid u stanje osnovnog školstva

Autor: Petra Mičić

09.05.2010. 22:00
Uvid u stanje osnovnog školstva

Foto: Adam VIDAS



Prema prvim saznanjima koje imam, mala matura čini mi se dobrom idejom. Logično je da se kvaliteta i uspjeh učenika prate u kontinuitetu, na taj način možemo vidjeti napredak djece kao i uzročno-posljedične veze, što se tiče znanja i ocjena, kaže ravnateljica OŠ Stanovi Jurka Šaban
Uz državnu maturu u Hrvatskoj ovih dana mogu se čuti i najave o uvođenju male mature, koja bi se polagala na kraju osnovne škole.
Kako doznajemo, jedan od razloga uvođenja male mature jest uvid u stanje osnovnog školstva. Naime, osnovnu školu s odličnim uspjehom završava veliki broj učenika, koji u srednjoj školi ne pokazuju jednake rezultate koje su imali u osnovnoj školi.
Polaganje male mature predviđeno je na kraju osmog razreda, kako bi se provjerilo znanje osnovnoškolaca.
Ideja u začetku
– Još uvijek nismo dobili nikakve konkretne informacije i kako je ta ideja tek u začetku, ne mogu komentirati je li to dobro ili nije. Naravno, bitno je kako će se taj program u praksi provesti. Mislim da ne bi bilo loše kada bi se na kraju osnovne škole provjerilo znanje učenika, ali za sada o maloj maturi zaista ima premalo informacija, kazao je Mile Marasović, ravnatelj Osnovne škole Petar Preradović.
Ministar Radovan Fuchs i dalje radi na novim projektima kojima nastoji poboljšati hrvatski obrazovni sustav te za razliku od nekih hrvatskih ministara i političara, svoje projekte ne najavljuje kao narodni preporod i apsolutnu senzaciju. Kao pozitivan program navodi se zakon o školskim udžbenicima, koji se u budućnosti neće mijenjati svake godine, već moraju trajati barem četiri godine. Tim programom zadovoljni su roditelji, koji će uporabom starih udžbenika moći uštedjeti koju kunu. Također, u pripremi je i novi zakon o sveučilištima. Za sada se još ne zna koliko će uspješan biti projekt državne mature, ali njezino uvođenje dovelo je do velikog nezadovoljstva među učenicima, roditeljima i profesorima. Najveća zamjerka državnoj maturi jest da je uvedena u kratkom roku te se ispiti polažu tijekom školske godine, tako da su učenici pod stresom i ne mogu se dovoljno posvetiti školi.
Tehnički lako ostvariv projekt
Međutim, umjesto od veljače, državna matura iduće godine polagat će se od travnja. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja donio je novi kalendar polaganja mature, prema kojemu će maturanti iduće godine prvi ispit odnosno esej, pisati iz hrvatskog jezika i to 4. travnja. Ispiti u ljetnom roku završavaju 3. lipnja, svi rezultati bit će poznati do srpnja, a izdavanje svjedodžbi planirano je za 15. srpnja.
Fuchs navodi da je matura iznimno vrijedna zbog uvida u kvalitetu obrazovanja po pojedinim školama i regijama te da malu maturu tehnički neće biti teško uvesti.
– Prema prvim saznanjima koje imam, mala matura čini mi se dobrom idejom. Logično je da se kvaliteta i uspjeh učenika prate u kontinuitetu, na taj način možemo vidjeti napredak djece kao i uzročno-posljedične veze što se tiče znanja i ocjena. Trebaju se poduzeti sve potrebne mjere kako bi se znanje pratilo, kazala je Jurka Šaban, ravnateljica OŠ Stanovi, dodavši da želju za znanjem kod mladih treba što više motivirati.