Zadar - grad glazbe

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Na konferenciji istaknuto kako će se prvonagrađeni zborovi natjecati za Veliku nagradu Grada Zadra koja iznosi 20.000 kuna

Grad Zadar će po sedmi put ugostiti Međunarodno natjecanje zborova, koje će se održati od 13. do 16. svibnja.

Jedino je to međunarodno natjecanje ovog tipa u Hrvatskoj čiji je umjetnički ravnatelj Antun Dolički, a predsjednik njegova Upravnog vijeća Radovan Dunatov.

- Drago nam je da će se održati i sedmo Međunarodno natjecanje zborova i na taj način prezentirati naš grad, kao grad glazbe. Iako se natjecanje trebalo održati 2009. godine, ono je pomaknuto za 2010. godinu te će se ubuduće održavati parnim godinama, izjavio je Dunatov na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj loži.

Otvorenje u katedrali

Otvorenje natjecanja održat će se u katedrali Sv. Stošije u četvrtak u 21 sat, a natjecanje će otvoriti zbor "Honved" iz Mađarske, jedinog profesionalnog muškog zbora u Europi pod ravnanjem Richarda Riederauera. Orgulje će svirati Adrian Laszlo Nagy, a solist će biti Laszlo Batki.

Na natjecanje dolazi 19 zborova iz Mađarske, Rumunjske, Latvije, Slovenije i Hrvatske. Natječu se u jednoj etapi u tri različite kategorije: muški, ženski i mješoviti. Svaki je zbor obvezan izvesti po jednu skladbu skladatelja 16. stoljeća, jednu novijeg datuma, jednu iz zemlje iz koje dolazi, a preporučuje se i po jedno djelo hrvatskog autora.

- Prijašnjih godina, zborovi su pjevali po dvije etape, a novost je da će zborovi sada pjevati samo jednu etapu, odnosno bit će samo jedan izlazak pred žiri. Samo natjecanje će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar, što i nije akustički idealno za zborove, kazao je umjetnički ravnatelj Antun Dolički, dodavši da se prijašnjih godina natjecanje održavalo u crkvi Sv. Krševana, ali kako je crkva u fazi rekonstrukcije, natjecanje se održava u kazalištu.

Promenadni koncert

Nagrade su zlatni, srebrni i brončani križić opatice Čike, a prvonagrađeni zborovi, po jedan iz svake kategorije, natječu se i za Veliku nagradu Grada Zadra koja iznosi 20.000 kuna.

- Novina natjecanja jest Velika nagrada grada Zadra, a u uži izbor ulaze samo najbolji zborovi natjecanja, koji će još jednom izaći pred žiri i pokazati svoju izvedbu, kazala je producentica Branka Dolički.

Prvi dio natjecanja održat će se u petak 14. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar s početkom u 17 sati. Istoga dana s početkom u 18 sati zborovi će prirediti takozvani Promenadni koncert na Narodnom trgu kako bi građani grada Zadra mogli uživati u glazbi. Građanima se nastoji približiti sama manifestacija te im priuštiti nezaboravne trenutke uz zborove koje je pažljivo probralo programsko povjerenstvo. Na Narodnom trgu izvodit će se popularni, tradicijski i jazz repertoar.

Drugi dio natjecanja održat će se 15. svibnja u HNK Zadar s početkom u 11 sati, a sat kasnije zborovi ponovno pjevaju na promenadnim koncertima te do navečer čekaju rezultate natjecanja. Istog dana u 19 sati u HNK Zadar započet će i Svečana završna priredba podjele nagrada i diploma, a zatim i natjecanje za veliku nagradu Grada Zadra. U nedjelju 16. svibnja svi sudionici natjecanja pozvani su na euharistijsko slavlje u katedralu Sv. Stošije u 11 sati.

Članovi programskog povjerenstva Međunarodnog natjecanja zborova su Antun Dolički, Mirko Cuderman i Vladimir Kranjčević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno