Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarska policija zaplijenila 640 grama kokaina

Autor: Suzana Bandić

09.05.2010. 22:00
Zadarska policija zaplijenila 640 grama kokaina

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Zbog preprodaje kokaina na zadarskom narkotržištu čija je vrijednost procijenjena oko 320 tisuća kuna djelatnici Odjela kriminaliteta droga PU zadarske u nedjelju su uhitili Ivana Smirčića (39) i Mateja Komača (32) iz Zadra te Zorana Šolaju (44) iz Koprivnice. Sva trojica u nedjelju su privedena istražnom sucu Županijskog suda u Zadru koji je nakon saslušanja Komača i Šolaju pustio, a Smirčiću odredio jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti od ponavljanja djela i ujecaja na svjedoke.
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policajci su utvrdili da su Smirčić i Šolaja kokain skrivali u kućama na otoku Istu i Škardi odakle ga je Smirčić odvozio u Komačev stan u Zadru, tamo ga vagao i prepakiravao u manje vrećeice i potom prodavao ovisnicima na zadarskom području.
– Trojica muškaraca otkrivena su operativnim radom policije na terenu što je ujedno i prvi takav slučaj da je bez posebnih policijskih izvida i prismotri zaplijenjena tolika količina opojne droge – pohvalio se na današnjoj konferenciji za novinare novoimenovani vršitelj dužnosti načelnika kriminalističke policije u Zadru, Gašpar Begonja, istaknuvši ujedno kako je riječ o zaista velikom terenu, od udaljenog i napuštenog otočića Škarda pored otoka Ista, pa do Zadra gdje su osumnjičenici drogu transportirali redovitom brodskom i trajektnom linijom.
– Temeljem naloga istražnog suca Županijskog suda u Zadru policijski djelatnici su u subotu i nedjelju pretražili domove koje koriste počinitelji te su kod njih pronašli ukupno 640 grama kokaina čijom bi daljnjom preprodajom ostvarili protupravnu imovinsku korist od oko 320 tisuća kuna – istaknuo je Begonja dodavši kako su policijski djelatnici 39-godišnjaka u trajektnom pristaništu suočili s njihovim saznanjima da se bavi preprodajom opojne droge. Nakon što im je on to i priznao, policajci su pronašli i njegove suradnike; 44-godišnjeg Šolaju iz Koprivnice i 32-godišnjeg Komača čiji su stan u Zadru koristili za vaganje, prepakiravanje i daljnje rasparčavanje kokaina na zadarskom narkotržištu.
Šolaja je našavši se “pred zidom” sam policajcima predao 615,14 grama kokaina koji je skrivao u kućici na Škardi, a to će mu, kako je istaknuo Ivan Gambiraža, zamjenik načelnika PU zadarske, biti uzeto kao olakotna okolnost u istrazi i kasnije u kaznenom postupku. Ante Lučić, voditelj Odsjeka kriminaliteta droga pojasnio je kako kod predaje kokaina nije bilo nikakve prisile, prijetnji ili sličnih radnji, već da je Šolaja tako reagirao nakon što su mu policajci predočili sva saznanja i prezentirali sve informacije s kojima su raspolagali.
– Imali smo pod nadzorom cijelu situaciju i on jednostavno nije imao izbora, pojasnio je Lučić dodavši kako policajci i dalje rade na tom slučaju obzirom da još uvijek nemaju saznanja odakle je kokain stigao već samo da je bio isključivo namjenjen zadarskom narkotržištu.