Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Austrija otvorila Ivi Sanaderu put do Remetinca

09.05.2011. 22:00
Austrija otvorila Ivi Sanaderu put do Remetinca


Zbog mogućnosti bijega Sanader će u pritvoru ostati do pravomoćne presude. Odvjetnici su najavili žalbu o kojoj će odlučivati Viši sud u Linzu, ili Vrhovni sud. Bivši premijer se u pritvoru u Salzburgu nalazi od 10. prosinca prošle godine


Bivši premijer Ivo Sanader imao je jučer polovično (ne)uspješan dan u Austriji. Za njega je sigurno ključno da je Zemaljski sud u Salzburgu, gdje se Sanader nalazi u pritvoru od 10. prosinca prošle godine, donio odluku da se nekadašnjeg predsjednika hrvatske vlade može izručiti vlastima u Zagrebu. No, njegovo razočaranje vjerojatno mu je barem malo ublažilo saznanje da mu je austrijsko državno odvjetništvo odlučilo deblokirati račun u jednoj tirolskoj banci, navodno oko milijun eura. Dakle, Sanaderov je jučerašnji rezultat 1:1. I to na gostujućem terenu. Odvjetnici su odmah najavili podnošenje žalbe na odluku o izručenju, rok je 14 dana. O žalbi će se očitovati Viši sud u Linzu, pa eventualno Vrhovni sud, dok je posljednja instanca u postupku ministar pravosuđa. Zbog straha od bijega, kako je novinarima rekao predsjednik Zemaljskog suda Hans Rathgeb, Sanader ostaje u pritvoru do pravomoćne presude.
Rasprava od sat i pol
A uoči ročišta na kojem se odlučivalo o ekstradiciji i nastavku pritvora, Sanaderovi odvjetnici bili su vrlo raspoloženi i širili su optimizam.
Podsjećali su, primjerice, na Gotovininog odvjetnika Luku Mišetića neposredno prije nedavne haške presude.
– Očekujem dobru vijest, dobacio je Goran Suić okupljenim hrvatskim novinarima ispred zgrade Zemaljskog suda. Novinari su to shvatili kao procjenu odvjetnika da će izručenje biti odbijeno, a da bi Sanader čak mogao izaći na slobodu. Nagađalo se da su odvjetnici spremni ponuditi novčanu jamčevinu za Sanadera, spominjala se i suma od 200 tisuća eura. Umirovljeni general Vladimir Zagorec svojedobno je Beču platio milijun eura kako bi na slobodi čekao ishod ekstradicijskog postupka.
Rasprava je potrajala sat i pol, a onda je prvi izašao austrijski odvjetnik Werner Suppan koji je priopćio novinarima da je donijeta odluka o izručenju na koju će on uložiti žalbu Višem sudu u Linzu. Suppan je bio vidno razočaran. Optimizam, znači, ipak nije bio utemeljen. Kao ni prije dvadesetak dana u Haagu.
Bez previše riječi
Čekalo se još Suića koji se zadržao sa Sanaderom i razmatrao daljnje poteze. Izašao je iz obližnje pritvorske jedinice za sat vremena. Još je mobitelom nekog izvještavao o novostima iz Mozartovog grada, a onda je i on stao pred novinare.
Nije bio previše rječit opravdavajući se činjenicom da još nije dobio pisanu odluku salzburškog suda.
– Sve znate, čekamo rješenje i idemo sa žalbom, rekao je Suić. Odgovor na pitanje o traženju jamčevine odgodio je do pisane odluke. Neslužbeno se moglo doznati da odvjetnici na kraju niti nisu predložili novčanu kauciju za Sanaderevo puštanje na slobodu. Novinare je zanimalo i kako se Sanader osjeća nakon što je doznao da ga Austrija namjerava izručiti u domovinu.
– On je jako dobro i nema nikakvih problema. Čeka odluku o žalbi, uvjeravao je Suić novinare da se nekadašnji hrvatski premijer, unatoč okolnosti, dobro drži.
Je li bio iznenađen?
– Nije, kratak je bio Suić.


 RAČUN JOŠ NIJE ODBLOKIRAN




Sanaderov odvjetnik Goran Suić imao je nešto više volje govoriti o pravosudnoj odluci koja ide u korist njegovog klijenta.
– Državno odvjetništvo Austrije, njihov odjel za korupciju, odlučio je deblokirati Sanaderova novčana sredstva iz razloga što je u provedenoj istrazi utvrđeno da nema nezakonitosti niti bilo kakve nepravilnosti u Sanaderovom ponašanju, otkrio je Suić. Austrijsko tužiteljstvo istraživalo je Sanaderov račun u jednoj banci u Innsbrucku, no nisu ustanovili nepravilnosti. No, kako je i dalje važeći hrvatski zahtjev da se ta sredstva blokiraju, konačna odluka o deblokiranju Sanaderovog računa je na Sudu.