Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kroz labirint propisa do željenih europskih sredstava

09.05.2011. 22:00
Kroz labirint propisa do željenih europskih sredstava


Tvrtka mora imati uspješnu povijest poslovanja, što znači da mora posjedovati certifikate, nagrade i uvedene i održavane sustave upravljanja. Prednosti pri bodovanju aplikacije imaju tvrtke koje posjeduju vlastiti odjel za istraživanje i razvoj, i koje surađuju s akademskom zajednicom


Na koji način i koliko su Česi prikupili EU sredstava iz predpristupnih i strukturnih fondova jučer je u velikoj vijećnici Zadarske županije govorio direktor konzultantske kuće Eurovision iz Brna Alen Novosad. Praktični aspekti i primjeri korištenja bespovratnih sredstava iz fondova EU u Republici Češkoj bio je naslov njegove prezentacije u kojoj je Novosad istaknuo da je Republika Češka u razdoblju 2004. do 2006. potrošila 99,5 posto raspoloživih sredstava EU. Daleko najviše od svih zemalja tranzicije. Od 2007. do 2013. ukupno je „povučeno” 26,3 milijarde eura što čini oko 50 posto sredstava strukturnih i kohezijskih fondova, koja Česima stoje na raspolaganju.
Razlog tomu, po Novosadu, je vrlo liberalan pristup konzultantskim kućama. Posebno zanimljivo za Hrvatsku jest da je lokacija koja je na raspolaganju Češkoj samo po osnovi regionalnog razvoja, „teška” 4,7 milijardi eura. Novosad kaže da se u pravilu, gotovo isključivo financiraju proizvodni programi. Načelo je da investitor u cijelosti isfinancira svoj program, a da kasnije, ako je zadovoljio naoko stroge, ali zapravo jednostavne uvjete Unije, bespovratno dobije i do 40 do 50 posto uloženih sredstava. Za ilustraciju, samo za poduzetništvo i inovacije do 6. veljače 2011. podneseno 13.648 prijava od čega je 4.202 odobreno, a 5.361 odbijeno. Njih 4.085 je u postupku, a iskorišteno je do sada 1,4 milijardi eura. Zanimljivo je, kaže Novosad, da se sredstvima EU u Češkoj ne potiču gradnje solarnih panela ili vjetroelektrana. Naime, solarnih panela je toliko da već počinju nagrađivati okoliš, a vjetroelektrane su sklone destabilizaciji elektro sustava. Sredstvima EU potiče se u Češkoj štednja energije.
– Preduvjet za dobivanje EU sredstava su financijsko zdravlje i poslovna stabilnost aplikanata. Sredstva se mogu uskratiti i, ako aplikant u međuvremenu upadne u poslovne poteškoće, a već mu je otprije odobren projekt. Nadalje, mora postojati strategija razvoja i njeno provođenje. Tvrtka mora imati uspješnu povijest poslovanja, što znači da mora posjedovati certifikate, nagrade i uvedene i održavane sustave upravljanja. Prednosti pri bodovanju aplikacije imaju tvrtke koje posjeduju vlastiti odjel za istraživanje i razvoj, i koje surađuju s akademskom zajednicom. Aplikanti, također, moraju imati povijest uvođenja inovacija, povijest usavršavanja djelatnika, poslova izvrsnost. Aplikant ne može računati na sredstva EU, ako u međuvremenu otpušta radnike, jer je cilj dobijanja bespovratnih sredstava EU i opća korist, rekao je između ostalog Alen Novosad.
Novosad je rekao da je nedostatak komunikacije, osobito poduzetnika i gospodarske komore, rezultat slabog „povlačenja” EU sredstava. Stoga je, kaže Novosad, transparentnost jedna od najvažnijih odrednica pri apliciranju tih sredstava. Sredstva se mogu uskratiti ako se javnost nedovoljno dobro informira o načinu njihovog korištenja. Naizgled karikirano, ali istinito, sredstva se mogu uskratiti ako se na gradilištu dovoljno jasno ne istakne tabla s natpisom da se cijeli projekt sufinancira novcem EU.