Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Likovnost estetički i etički nadilazi ograničenost ljudske egzistencije

09.05.2011. 22:00
Likovnost estetički i etički nadilazi ograničenost ljudske egzistencije


Prije desetak dana u benkovačkoj je Gradskoj knjižnici postavljena tradicionalna i već na široko poznata izložba „Interkulturalna art promocija 2011.” likovne udruge Art Forum Zadar. Na izložbi je sudjelovalo 26 umjetnika, a o njezinom značaju, ciljevima i odjecima razgovaramo s Borisom Žužom, voditeljem udruge Art Forum Zadar, slikarom i poznatim likovnim pedagogom:
– Iza organizacije nove „Interkulturalne art promocije 2011.” stoji likovna udruga Art Forum Zadar. Grad Benkovac je ove godine prvo županijsko središte u kojem je priređena već tradicionalna i široko afirmirana izložba. Naša je udruga ovu izložbu postavila i organizirala u povodu proslave Županijskih dana. U Gradskoj knjižnici u Benkovcu izložba će trajati do 22. svibnja. Želim istaknuti kako su sve relevantne strukture prepoznale vrijednost i značaj „Interkulturalne art promocije 2011″.
Ove godine slavite jubilej ove vrlo prihvaćene izložbe?
– Da, ove godine „Interkulturalna art promocija” slavi svoj mali jubilej, petu godinu. Vrijedi istaknuti kako će izložba u ljetnim mjesecima gostovati u Gradskoj loži u Zadru, te u Zavičajnom muzeju u Biogradu, gdje, također tradicionalno, nastupamo već nekoliko godina. Osim toga, ona će se na osobit način podudarati s turističkom sezonom u punom jeku i tako pružiti mogućnost brojnim gostima da osjete notu multikulturalnosti.
Što sadrži ovogodišnja „Interkulturalna art promocija”?
– Na izložbi su se svojim umjetničkim ostvarenjima predstavili brojne umjetnice i umjetnici, članovi naše udruge. Točnije, s oko 40 izložaka predstavilo se 26 umjetnika. Njihovi izlošci korespondiraju s idejom multikulturalnosti kao poželjnog modela svestrane suradnje, razmjene ideja, te njihova zajedničkog usklađivanja na principima univerzalnog zajedništva. Naime, na izložbi sudjeluju umjetnice i umjetnici iz čak jedanaest zemalja: Argentine, Bosne i Hercegovine, Kolumbije, Danske, Francuske, Italije, Japana, Srbije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država i, naravno, Hrvatske. Na taj način idealno, putem prezentacije umjetničkih vrijednosti, poprima globalno ozračje.
Koje su karakteristike vaše nove izložbe?
– Primjetno je da se, osim izražene težnje za potrebom zbližavanja umjetnika putem izlaganja vrijednih recentnih umjetničkih ostvarenja, na osobit način omogućuje predstavljanje novih pogleda i novih umjetničkih tendencija. To nam pojedina umjetnička djela iskazuju u novim likovnim svjetonazorima te tako izražavaju dah svježine i novih likovnih projekcija. Time se, nadasve, potvrđuje značenje umjetnosti kao trajnog istraživanja novih izražajnih mogućnosti, ali i nove likovne vizualnosti što pozitivno proširuje poimanje zbilje oko nas. U prilog navedenog možemo istaknuti riječi velikana umjetnosti dvadesetog stoljeća Vasilija Kandinskog: „Umjetnik mora vježbati ne samo oko, već i svoju dušu!” Vrijedi istaknuti i nesebičnost umjetnika koji su zajedno ustupanjem svojih likovnih djela promovirali ideju po kojoj likovnost estetički i etički nadilazi ograničenost ljudske egzistencije, te stalne potrebe da se ona iznova propituje i mijenja.
U čemu je značaj ove izložbe za sredinu u kojoj umjetnici izlažu?
– „Interkulturalna art promocija 2011.” svojom estetičkim vrijednostima te svojom porukom multikulturalnosti na relevantan način predstavlja grad Benkovac, Zadarsku županiju i domovinu Hrvatsku i to u globalnom ozračju.


 BORIS ŽUŽA U KATALOGU


U katalogu je ove izložbe Boris Žuža, između ostalog, napisao: „Raznolikost izražajnih formi s naglaskom na pojedine kreativne mogućnosti s elementima konstruktivnosti, strukturalnosti, snage i ekspresije unutrašnjih emocija, magičnosti i imaginativnosti doživljavanja, naglašavenje simboličnosti boja i oblika, apstraktno reduciranje na elementarnu pročišćenost izraza, kritički odmak od trivijalnosti modernog potrošačkog društva samo su neki momenti koji se emitiraju s izloženih umjetničkih djela. Evidentno je da se umjetnine oblikuju kao nova stvarnost koja ima vlastite zakone izgradnje i samosvojne strukture. Primjetna je bitna odlika umjetnosti našeg vremena da se izražava u mnoštvu raznolikih izražajnih koncepcija koje nam prezentiraju slojevitost i raznovrsnost umjetničkih pristupa u kojima se jedinstvena stvarnost raspršila u relativizmu znanstvenih teorija. Dosadašnje poimanje stvarnosti postalo je nedostatno i kao takvo zamijenjuje se novim i kompleksnijim. Tako u kontekstu današnjice umjetnička kreacija postaje produkt umjetnikove unutrašnje individualne svijesti… Bitna odrednica ovog umjetničkog projekta je otvorenost naspram novih umjetničkih spoznaja i inovativnih ideja, ali i potreba da se povezivanjem umjetnika iskaže univerzalnost ljudske i estetičke poruke”.




 AUTORI


Na izložbi su svoja umjetnička ostvarenja predstavili: Julie Ackermann, Rafael Andlovic, Branko Antunović, Consuela Barbosa, Milan Ciglar, Simona Dular, Ito Eijiro, Petar Franulović, Florenca Giusti, Ivan Golac, Stipe Golac, Ante Grancarić, Bo Halbrik, Ahmet Ibukić, Anita Ibukić, Tomislav Košta, Ximena De Leon Lucero, Boris Martinović, Emina Mijatović, Sylvia Perović, Božo Rupčić, Nebojša Ružić Varda, Lella Sambunjak, Mario Tomas, Rade Zrilić i Boris Žuža.