Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Šut za dva odnio egal završnicu

09.05.2011. 22:00
Šut za dva odnio egal završnicu


Već nas nekoliko utakmica taj šut za dvicu ne mazi. Je li to zbog umora ili zbog nedovoljno koncentracije teško je reći. U izgubljenim loptama i skoku bili smo u egalu sa Zadrom. Šut za tri nam je bio čak nešto bolji, no dvica ispod 50% ipak je premalo da bi se uspjelo naškoditi jednom NLB-ligašu kao što je Zadar


Dvoboj gradskih rivala otišao je po drugi put u Ligi za prvaka na stranu starijeg Zadra. Mlađa Borik-Puntamika pokazala je dostojan otpor, a da je bilo malo više koncentracije u napadu, možda bi epilog bio drugačiji. U drugo poluvrijeme su Puntamičani ušli sa 8 prednosti te se favorizirani Zadar nije mogao nadati laganoj šetnji kao što je to bio slučaj u prvom okršaju sa zelenima još tamo u 5. kolu na Višnjiku. Međutim, treća četvrtina se pokazala najboljim razdobljem sastava Josipa Grdovića u kojem su napravili 13 razlike i iz ambisa minusa od 8 poena prešli u vodstvo od pet pred posljednju četvrtinu. Tada je ponestalo svježine kod Puntamičana i eventualna egal završnica je ostala neostvaren plan. Za egal završnicom zažalio je i Jure Škifić koji se i protiv Zadra sa 17 poena i 8 skokova pokazao najjačim adutom trenera Plantaka. Ipak nedostajao je još koji raspoložen suigrač koji bi uspio zakomplicirati Zadru put k pobjedi.
– Očekivali smo egal završnicu nakon poluvremena u kojem smo imali lijepih 8 prednosti. Međutim, premekan ulazak u treću četvrtinu otvorio je Zadru lakše hvatanje priključka. Kad su uspjeli u dvije minute te treće četvrtine nadoknaditi cijeli zaostatak, bilo je jasno da ćemo teško ostvariti naum o egal završnici. Držali smo se na pet zaostatka sve do posljednjih pet minuta, a onda nas je definitivno pokopala Brownova trica u posljednjoj sekundi napada za odlazak Zadra na 9 viška te je tu priči bio kraj.
Zadar vam se suprotstavio sa pet igrača. Doduše, u igru je ulazio u dva navrata i Jakov Vladović koji nije imao učinka u ovoj utakmici. Tih pet igrača iznijelo je teret cijele utakmice na svojim leđima, no prvo ime je definitivno bio Marko Car sa 32 poena.
– Car je i u ovoj utakmici pokazao da se radi o odličnom igraču koji može sam praktički riješiti pobjednika. Normalno, ako ima svoj dan. Protiv nas ga je stvarno išlo, doslovno nas je izneredio. Riskirali smo svjesno njegovu pick igru tako da smo mu ostavljali malo više prostora na šutu, no bio je uglavnom precizan, što je usmjerilo vodu na mlin Zadra. Istina je da je trener Zadra koristio uglavnom usluge samo pet igrača, no pokazalo se da su spremni izdržati svih 40 minuta na jednom zavidnom nivou. Nama je takva taktika protivničkih trenera u stvari kompliment. Tako je bilo protiv Cedevite i Zagreba kad su protivnički treneri protiv nas na parketu u većini utakmice držali startnu petorku. To je sve potvrda našeg odličnog rada i respekta koji imamo kod takvih klubova koji igraju u NLB ligi.
U svim statističkim kategorijama bili ste podjednaki sa Zadrom, no na kraju je prevagnuo vaš malo lošiji šut za dvicu.
– Već nekoliko utakmica nas taj šut za dvicu ne mazi. Je li to zbog umora ili zbog nedovoljno koncentracije, teško je reći. U izgubljenim loptama i skoku bili smo u egalu sa Zadrom. Šut za tri nam je bio čak nešto bolji, no dvica ispod 50% ipak je premalo da bi se uspjelo naškoditi jednom NLB-ligašu kao što je Zadar.
Do kraja Lige za prvaka ostalo je još dva kola. Želja je završiti natjecanje s najmanje jednom pobjedom, a ni dvije nisu neostvariv plan. Sljedeća je već sutra navečer kad ste gosti Zaboku. S njima ste se susretali ove sezone tri puta i sva tri ste priveli u svoju korist.
– Želja nam je pokušati doći do obje pobjede, i protiv Zaboka u gostima sutra te u nedjelju u Jazinama protiv Alkara. To su sve momčadi koje smo već više puta pobjeđivali te možemo s njima igrati više nego ravnopravno. Bila bi nam kruna sezone kad bismo uspjeli u tom naumu i na kraju kao peti završili Ligu za prvaka. Dosad smo napravili više nego fenomenalan uspjeh samim plasmanom među elitu hrvatske košarke, no priliku da budemo peti ne želimo tek tako olako propustiti – za kraj je kazao Škifiić.


 ŠKIFIĆ PRVO IME PUNTAMIČANA




Jure Škifić protiv Zadra potvrdio je da je igrač koji nosi ujednačenu i kolektivnu Borik-Puntamiku kroz cijelu sezonu. Zadru je stavio 17 poena (6-10 ukupan šut), dodao 8 skokova i 3 puta asistirao. U gotovo svim satističkim kategorijama ove sezone uglavnom predvodi cijelu momčad. Odigrao je 29 utakmica od čega je u 23 bio starter. Zabio je ukupno 447 poena ili 15.4 po utakmici uz 56% šuta za dvicu te 40% za tricu. I u skakačkom dijelu je predvodnik s ukupno 133 skoka tj. po utakmici 4.6 skoka ispred skakački vrlo raspoloženog Marijana Čakaruna koji je skupio 131 skok tj. 4.4 po utakmici. Da je najopasniji Puntamičanin potvrdit će podatak da je Škifić na liniji za bacanja bio daleko najviše od svih svojih suigrača. Česti prekršaji napravljeni na njemu dovele su ga čak 138 navrata na liniju za bacanja od čega ih je 101 pospremio kroz mrežicu tj. sa 73% uspjehom.