Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Preradoviću se gase razredi i radna mjesta

09.05.2011. 22:00
U Preradoviću se gase razredi i radna mjesta


Razumijem ja što njih muči, strah ih je da ne ostanu bez posla jer su se lani u našoj školi ugasila tri razreda, dva niža i jedan viši. Na jesen, po svemu sudeći, ostat ćemo bez još jednog razreda. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da ne izgubio taj još jedan razred, no teška će to biti borba. Ako je i izgubimo, pokušat ćemo sačuvati radna mjesta, kaže Mile Marasović


Revoltirani nejednakim odnosom prema nastavnicima iz različitih osnovnih škola, djelatnici zadarske Osnovne škole Petra Preradovića uputili su anonimno pismo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, odnosno ministru Radovanu Fuchsu.
U pismu stoji da su tekuće školske godine u Osnovnoj školi Petra Preradovića ugašena dva niža razreda. Sljedeće godine, kako se navodi u pismu, bit će ugašen još jedan.
– Ovdje se provodi hrvatski zakon. Mi koje smo podrijetlom s otoka Ugljana, a uskoro ostajemo bez posla, boli činjenica da isti zakon o školstvu ne vrijedi za cijelu Hrvatsku. Naime, u Osnovnoj školi ‘Valentin Klarin’ u Preku, gdje vlada Marija Šoša, od nižih razreda nema kombinacije već samostalna odjeljenja. Slično je i u sedmim razredima gdje na osam odjeljenja tri djelatnice iz hrvatskog jezika imaju punu normu i još dvije su na bolovanju, navodi se u anonimnom pismu.
Nadalje, u pismu stoji da se djelatnice Osnovne škole “Valentin Klarin” u Zadru hvale da imaju dobre veze u Zagrebu. Navodno su sve djelatnice u SDP-u, a kako piše u pismu, HDZ ih se boji i izlazi im u susret. Sve što zatraže, te djelatnice i dobiju, stoji u anonimnom pismu.
– Čak imaju i dohodak od 20 posto za otežane uvjete rada, što je opet hrvatski apsurd. Zna se da skoro svi žive u Zadru i ne osjete putovanje do Preka, navodi se u pismu.
Temeljem iznesenih činjenica djelatnice Osnovne škole Petra Preradovića, pitaju ministra Radovana Fuchsa, je li ista pravila vrijede za sve nastavnike u Hrvatskoj ili su samo nastavnici u zadarskoj školi manje vrijedni od kolega u Preku?
Milu Marasovića, ravnatelja Osnovne škole Petra Preradovića, nije znao za ovo anonimno pismo te ga je iznenadilo što su se djelatnice škole njime obratile Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.
– Umjesto da pišu anonimno pismo ministru Radovanu Fuchsu, djelatnice su se slobodno mogle obratiti meni. Mogle su isto tako svojim imenima i prezimenima potpisati pismo. Razumijem ja što njih muči, strah ih je da ne ostanu bez posla jer su se lani u našoj školi ugasila tri razreda, dva niža i jedan viši. Na jesen, po svemu sudeći, ostat ćemo bez još jednog razreda. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da ne izgubimo taj još jedan razred, no teška će to biti borba. Ako je i izgubimo, pokušat ćemo sačuvati radna mjesta kao što smo to učinili prošle godine, kaže Mile Marasović, dodajući da prošle godine unatoč gašenju triju razreda nitko nije ostao bez posla.
Ako na jesen dođe do gašenja još jednog razreda, Marasović vjeruje da nastavnici neće ostati bez posla.