Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Želimo pobjedu i drugo mjesto

09.05.2011. 22:00
Želimo pobjedu i drugo mjesto


Košarkaši Zadra, i ne samo oni, jedva čekaju početak doigravanja. Sezona ulazi u samu završnicu, noge i ruke su sve teže, a većina momčadi ima i dosta problema s ozljedama. Stoga i ne čudi što kvaliteta košarke na gradskim okršajima Zadra i Borik Puntamike, te Cedevite i Zagreba u posljednjem kolu i nije bila baš na najvišoj razini.
Ipak, na kraju vas malo tko pita kako ste odigrali koju utakmicu, tko je vodio, a tko preokrenuo i slično. Pamti se samo konačni rezultat, a pišu dva boda. Tako otprilike Zadrani gledaju na ogled s Borikom, u kojemu su na poluvremenu zaostajali 8 poena i malo zabrinuli svoje navijače, ali su mnogo čvršćom, kvalitetnijom i konkretnijom igrom u drugom poluvremenu doveli situaciju pod kontrolu, te su u završnici bez problema sačuvali prednost.
– Bila je to dosta teška utakmica za nas. Njima taj susret nije imao toliki rezultatski značaj kao nama i zato su mogli odigrati opuštenije. Nama je ova pobjeda trebala zbog što boljeg plasmana. Solidno smo krenuli, ali smo kasnije malo stali u napadu i tada je Borik poveo. U drugom poluvremenu smo se ipak brzo izvukli, preuzeli kontrolu nad utakmicom i iskusno zadržali prednost do kraja – prepričava Ivan Batur.
Zadru pobjeda više znači
Kada kaže da im je pobjeda trebala zbog što boljeg plasmana, misli na drugo mjesto, koje bi Zadru donijelo prednost domaćeg terena u polufinalu doigravanja, što je realno, prije početka lige za prvaka malo tko očekivao. Cedevita je, naime, tijesnom pobjedom protiv Zagreba osigurala startnu jedinicu, jer sada ima dvije pobjede više od prvih pratitelja, a u posljednjem kolu dočekuje Zaboka, jedinu momčad koja je još uvijek bez pobjede.
Takav rasplet situacije je vjerojatno bolji za Zadrane, nego da je Zagreb pobijedio Cedevitu, premda bi tada imali nekakve šanse i za prvo mjesto. No, svjesni su oni jako dobro kvalitete momčadi Aleksandra Petrovića. A trener Cedevite u Zadru (večeras, 20 sati) sigurno neće ići svim silama po pobjedu. Pokušat će pobijediti, u to nema sumnje, jer je i sam izjavio da nikome neće puštati, ali da će pritom kalkulirati i odmarati neke ključne igrače za doigravanje, to je vrlo vjerojatno. I razumljivo, s obzirom na to koliki je ulog u igri, jer naslov prvaka Hrvatske odveo bi ga u Euroligu. Zbog toga je za Zadar bolje da je Cedevita osigurala prvo mjesto, te će u polufinalu igrati protiv Cibone, koja je u direktnom okršaju za četvrtu poziciju pobijedila Splita i prvi put u ligi za prvaka došla na pozitivnu nulu (6-6). Teoretski, šanse za doigravanje imaju još i Split (5-7) i Alkar (4-8), no to je doista samo teorija.
Ostalo je, dakle, samo odlučiti tko će u drugom polufinalu prvu i eventualnu treću utakmicu igrati u svojoj dvorani. A tu je Zadar u dobroj situaciji, jer ima bolju koš razliku u međusobnim susretima sa Zagrebom. Zato bi mu pobjeda protiv Cedevite širom otvorila vrata drugog mjesta, budući da u posljednjem kolu gostuje u Splitu. A bez podcjenjivanja momčadi s Gripa, igrači Josipa Grdovića pokazali su da znaju kako treba odraditi posao protiv A-1 ligaša. Uz pretpostavku da je Zagreb sinoć kod kuće pobijedio Splićane, trenutno se vratio na drugo mjesto, a koliko dugo vidjet ćemo večeras. Njega, pak, u posljednjem kolu očekuje gradski okršaj s Cibonom, no to je nešto u što se Zadrani ne trebaju previše uzdati. Oni trebaju prije svega gledati sebe i pokušati treći put ove sezone pobijediti momčad iz Podsuseda.
– Znamo da nas čeka težak posao, ali i da bi pobjedom došli jako blizu osiguravanja druge pozicije. Motiva i želje nam sigurno ne nedostaje. Riječ je o jako dobroj momčadi, ali vjerujem da ih možemo pobijediti – optimistično će krilni igrač Zadra.
Slomiti umor
Forma Grdovićeve momčadi nije bila baš sjajna u posljednje vrijeme. Nakon velike pobjede protiv Zagreba osjetio se pad u igri. Prvo u domaćem porazu od Cibone, a onda i protiv tri A-1 ligaša, gdje Zadrani nisu držali kontinuitet dobre igre svih 40 minuta, ali su u konačnici ipak bez ikakvih poteškoća dolazili do bodova. Sam trener je to objasnio igrom „koliko nam je bilo potrebno”, što je logično, budući da nema dovoljno igrača u rotaciji. Naročito nakon odlaska Bilana i ozljeda prvo Longina pa Dundovića, Vladovića, a još su neki igrači imali manjih zdravstvenih problema. Zato neki, poput Browna, svaku utakmicu moraju igrati po 40 minuta, što je sasvim sigurno iscrpljujuće. Ni on nije klasični centar, ali je najbliže toj poziciji što Zadar ima u ovom trenutku.
– Nije mi problem. Trener mi vjeruje, ja vjerujem njemu i to je najvažnije. Držimo se kao momčad, a ja sam spreman napraviti sve da pomognem suigračima. Ako to znači boriti se 40 minuta na terenu, spreman sam – ističe Amerikanac.
Večeras ga ponovno očekuje velika borba pod koševima protiv krupnijih Žižića i Edwardsa.
– Cedevita je vrlo dobra momčad, što potvrđuju i rezultati. Ali mi smo kući igrali dosta dobro u posljednje vrijeme, osim onog uvjerljivog poraza od Cibone. Spremni smo za izazov. Trener će nas pripremiti i moramo biti psihološki spremni za tu utakmicu. Idemo na pobjedu i mislim da imamo dobre šanse – dodaje Brown.
Baš taj psihološki faktor kojega je istaknuo bit će vrlo važan. Neovisno o tome s kakvom će željom i motivacijom protivnik ući u utakmicu, Zadar je taj koji od prve minute mora pokazati da više želi ovu pobjedu. I tu želju, koja će sigurno biti velika, mora usmjeriti na pravi način na prave stvari, a ne da mu postane opterećenje i odsjeće ruke i noge, što se znalo događati. Svaka minuta će biti važna, no već na početku će se moći vidjeti je li Zadar spreman za pobjedu ili nije. Jer kada bi ovako bitne utakmice otvarao loše, u pravilu je gubio visokom razlikom. Kada bi, pak, krenuo dobro i ušao u solidan ritam, imao bi mnogo veće šanse za pobjedu.