Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Djevojčica se utopila u tanku koji je trebao biti prazan!

09.05.2012. 22:00
Djevojčica se utopila u tanku koji je trebao biti prazan!


– Meni su Smoljan i Levačić rekli da se ti tankovi neće koristiti već da im samo trebaju zbog kategorizacije privezišta na Istu i ishođenja dokumentacije za koncesiju – rekao je prvooptuženi Jadranko Maračić


Dvanaest godina od stravične tragedije na otoku Istu gdje je kroz nezaštićeni otvor tanka za fekalije upala tada trogodišnja Eva Celestina Žižić i utopila se, jučer je na Općinskom sudu u Zadru dovršen dokazni postupak protiv Jadranka Maračića (54) i Danka Smoljana (59) kojima se već treći put sudi zbog smrti djevojčice.
Građevinskog poduzetnika Maračića, koji je izvodio radove na tanku i upravitelja Poljoprivredne zadruge Ist, Smoljana, koji je te radove naručio, tužiteljstvo tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. No, i treći put oni su ponovili kako se ne osjećaju krivima. Smoljan je u svojoj obrani jučer još dodao kako Maračić nije dovršio građevinske radove te da je  tek kasnije, mjesec dana nakon tragedije postavio poklopac na tank.
– A što sam mogao, na silu ga natjerati da završi radove, policiju zvati… – rekao je Smoljan, no Maračić je to oštro opovrgnuo.
Spomenuo je kako mu je rečeno da su ti tankovi potrebni samo kako bi privezište, odnosno tamošnja marina, dobila kategorizaciju, a da se tankovi neće koristiti. Pojasnio je kako su toaleti bili zaključani te da su se koristile samo tuš kabine iz kojih je voda otjecala u zemlju, pa u more. No, dodao je također kako je netko očito dogovor prekršio pozivajući se na nalaze vještaka koji su pokazali da je u tanku bila voda u kojoj je bilo i fekalija i sapunice.
Podsjetimo, za smrt trogodišnje djevojčice, Smoljana i Maračića je tužio njezin djed Milan Burčul kod kojeg je djevojčica ljetovala.
No, zbog proceduralne pogreške Županijski sud u Zadru ukinuo je prvu presudu Općinskog suda kojom je Smoljan bio osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora, a Maračić na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu i pet mjeseci. Slučaj je tada presudio sudac Boris Radman koji je u međuvremenu postao sudac Županijskog suda u Zadru, nakon čega je predmet dodijeljen sucu Ivici Marinoviću. On je 2010. godine okončao sudski postupak oslobodivši krivnje Smoljana, dok je Maračiću presudio zatvorsku kaznu u trajanju od 13 mjeseci. I tu je presudu Županijski sud ukinuo pa je spis ponovno vraćen istom sucu na ponovno suđenje.
Jučer su saslušana trojica svjedoka, no zbog proteka vremena nitko od njih nije mogao reći ništa značajnije o nemilom događaju. Završne riječi sudac Marinović zakazao je za početak lipnja, a potom bi trebala uslijediti i presuda.


Evin djed: 12 godina ispaštam, a institucije zarađuju!




Nezadovoljstvo zbog razvlačenja sudskog postupka  jučer je u sudnici izrekao djed tragično stradale djevojčice i to nakon što ga je sudac upitao ima li  pitanja za prvooptuženog.
– A što ću pitati kada se moja pitanja ne uvažavaju. Ja  12 godina ispaštam, a sud, odnosno institucije zarađuju – ogorčeno, na rubu plača izgovorio je Milan  Burčul nakon čega ga je sudac upozorio da se pristojno ponaša u sudnici jer će ga u protivnom morati  udaljiti iz sudnice.