Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Hrvatska ima oko 3,5 milijuna birača

09.05.2012. 22:00
Hrvatska ima oko 3,5 milijuna birača


Idemo i s prijedlogom da se zamjenici neposredno izabranih župana, gradonačelnika i načelnika biraju iz predstavničkog tijela. Ako se u 60 dana ne mogu dogovoriti, bolje je da odmah idu na izbore, rekao je Bauk


U prijedlozima   izmjena izbornih zakona   koalicijska Vlada će se uglavnom baviti popravcima postojećeg sustava, počevši od   donošenja novog Zakona o   prebivalištu i nastavljajući s   ujednačavanjem izbornih jedinica da bi na parlamentarnim izborima svaki mandat vrijedio podjednako,   unutar zakonom dopuštenog odstupanja od 5%.   Novi   sustav neće biti liberalniji od   postojećeg, kada su u pitanju   uvjeti raspisivanja lokalnog   referenduma, niti će se izbor   domaćih predstavničkih tijela liberalizirati po modelu   po kojem ćemo glasovati za   zastupnike u Europskom   parlamentu. Navedeno proizlazi iz prezentacije budućeg   izbornog sustava koju je u   Gradskoj knjižnici, u organizaciji ŽO SDP-a Zadarske   županije, održao ministar   uprave Arsen Bauk (SDP)   koji je napomenuo da će novi   zakoni proći redovitu proceduru od dva čitanja s prethodno održanim nizom javnih tribina i savjetovanja.
 „Ne” referendumu o   porezima i prirezu
Kod biranja eurozastupnika građani će, po postojećem   zakonu, osim za listu moći   glasovati i za jednog kandidata unutra te liste i tako   izravno utjecati na „uspon”   željenog kandidata, dok će   kod izbora za Hrvatski sabor, gradska i općinska vijeća i županijske skupštine   redoslijed kandidata i dalje   ostati isključiva prerogativa   stranaka koje ih kandidiraju.
– Ako bi se liberalizirali   uvjeti raspisivanja lokalnog   referenduma, i ako bi se referendum raspisao svaki put   kad to zatraži trećina vijećnika, onda bi se neki općinski   načelnik mogao naći u situaciji da se čitavog mandata   bavi samo referendumima,   rekao je ministar Bauk koji   je, odgovarajući na upit sudionika tribina koji je zatražio njegovo mišljenje o   neprihvaćanju zadarskog   Gradskog vijeća da na inicijativu SDP-ovih vijećnika   raspiše referendum u   uvođenju prireza, kazao i kaka je njegov stav da se o   pitanjima poreza ne treba   raspisivati referendum.
– Onda bismo mogli sazvati referendum i o tome treba li PDV biti 16% ili 4%.   Prirez je politička odluka i   oni koji je donose za nju će   platiti račun na sljedećim izborima, zaključio je Bauk   dodajući kako „neće doći   kraj korupcijskoj hobotnici   dok god se na lokalnim izborima na smijeni HDZ-ova   garnitura koja je te izbore   dobila predvođena Ivom Sanaderom”.
Gradonačelnik izravno,   zamjenici iz Vijeća
Novi izborni sustav donijet će promjene kod reguliranja odnosa neposredno   izabranih župana, gradonačelnika i općinskih načelnika s predstavničkim tijelima.
-U Zadarskoj županiji   imamo slučaj Općine Posedarje gdje se ide na prijevremene izbore za Općinsko   vijeće, jer se Vijeće i načelnik   nisu mogli dogovoriti oko   proračuna. U pravilu se kod   sličnih slučajeva radi o političkim prijeporima u kojima suprotstavljene opcije   koriste političku pozornicu   kao dva ovna na brvnu i   tužakaju se Ministarstvu   uprave. Potrebno je zato   uvesti da se u slučaju nedonošenja proračuna raspisuju izbori ne samo za Vijeće, kako je to sada, nego i   za načelnika, pa ako načelnik i vijeće imaju prijepore   koje ne mogu riješiti, neka se   odluka vraća građanima koji   će na izborima možda izabrati neku treću opciju. Idemo i s prijedlogom da zamjenici neposredno izabranih   župana, gradonačelnika i   načelnika biraju iz predstavničkog tijela. To je prvi test iz   kojeg će se vidjeti hoće li   lokalni čelnik imati potporu   Vijeća, pa ako se u 60 dana   ne mogu dogovoriti, bolje je   da odmah idu na izbore, rekao je Bauk ističući da će se   lokalni izbori 2013. održati   po sadašnjem teritorijalnom   sustavu gradova, općina i   županija.
Popis birača srediti do   lokalnih izbora
– Popis birača sredit ćemo   do lokalnih izbora. Broj birača smanjit će se na ispod   četiri milijuna, a kad bude u   potpunosti sređen bit će   bliže tri i pol milijuna, rekao   je Bauk pojašnjavajući da   današnji „napuhani” popis   birača čine birači koji stvarno žive u BiH, a imaju prebivalište u Hrvatskoj zbog   ostvarivanja socijalnih prava, birači koji su iz Hrvatske   iselili za vrijeme rata i nisu se   vratili nego žive u Srbiji ili   BiH, birači koju su umrli u   inozemstvu, a da to u Hrvatskoj nije registrirano, oni   koji su jednom zatražili i   dobili hrvatsko državljanstvo i više se nisu vratili.   Neurednosti popisa doprinose birači koji ne žive na   mjestu gdje su prijavljeni.
Ljubica Budan, vijećnica   SDP-a u Županijskoj   skupštini pitala je ministra   Bauka hoće li po novom zakonu postojati mehanizam   brisanja iz popis birača osoba koje imaju fiktivno prebivalište.
– Pitam ovo zbog situacije   u Benkovcu gdje ima slučajeva da je na jednoj adresi   prijavljeno i 15 osoba koje   tamo ne žive, rekla je Budan.
– Ili ćete policiji prijaviti vi   koji imate saznanje, ili ćete   to učiniti anonimno, i policija će pitati vlasnika kuće   kako to da u kući od 50   kvadrata živi 15 ljudi. Ako   oni tamo ne žive bit će brisani iz evidencije. Ljudi koji   ne žive u Hrvatskoj neće   imati trajno boravište u Hrvatskoj, a ako se odluče vratiti, zatražit će ga i dobiti,   odgovorio je Bauk.
Novi zakon, podsjetimo,   ukida pojam prebivališta, a   uvodi pojmove trajnog i privremenog boravišta.


Izbori u Posedarju 17. lipnja




Ministar uprave Arsen Bauk je najavio da će prijevremeni izbori za Općinsko vijeće Općine Posedarje   najvjerojatnije biti raspisani za 17. lipnja.