Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kostov i Cupać izborili zlatnu skupinu

09.05.2012. 22:00
Kostov i Cupać izborili zlatnu skupinu


Na Svjetskom prvenstvu 49er-a u Zadru još jedan dobar dan jedrenja, još tri plova s kojima su završile kvalifikacije. Pavle Kostov i Petar Cupać imali su odličan dan, šesto, sedmo i treće mjesto, što im je donijelo 18. ukupno i plasman u zlatnu finalnu skupinu. Nakon što su na zadnje dvije regate Svjetskog kupa ostali na korak do zlatne skupine ovaj rezultat je itekako dobrodošao.
– Napokon je sve sjelo na svoje mjesto, sve smo odradili kako treba, zadnji plov smo čak u jednom trenutku i vodili. Sad smo u zlatnoj skupini, jedri se još osam plovova, puno je bodova u igri. Veliki uspjeh za nas bio bi plasman u plov za odličja, no polako korak po korak. Sa zlatnom skupinom smo već više nego zadovoljni – rekao je Pavle Kostov.
Nakon nešto skromnijeg otvaranja prvenstva na svoje su došli branitelji naslova svjetskih prvaka Australci Nathan Outteridge i Iain Jensen koji su sa savršenim danom jučer izbili na prvo mjesto poretka. Dva su plova pobijedili, u jednom su bili drugi. Na veselje nekih, a razočaranje drugih danas su završile i olimpijske kvalifikacije. U zlatnu finalnu skupinu plasiralo se pet nacija koje nisu imale olimpijsku normu. S obzirom da je upravo pet mjesta preostalo na OI za ovu disciplinu to znači da su olimpijske kvalifikacije završile. Pravo nastupa na SP izborili su Bermuda, Japan, Italija, Grčka i Kanada. Braća Kirkland iz Bermuda veliko su iznenađenje prvenstva, no najveća priča su svakako braća Sibello iz Italije. Ova trofejna posada izbivala je s regatnih polja oko sedam mjeseci zbog teške bolesti kormilara Pietra, koji se upravo u Zadru ponovno vratio na more, i uspio kvalificirati Italiju za OI.
Sutra počinju finalna jedrenja.