Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Lutrija Nade” za liječenje ovisnosti

09.05.2012. 22:00
“Lutrija Nade” za liječenje ovisnosti


Dio ulaznica je već rasprodan, ali ima još mjesta pa pozivamo zainteresirane da kupe svoje ulaznice u prostorijama Udruge Nada na adresi Franje Petrića 3, a za informacije mogu nazvati broj telefona 324-692. Glavna nagrada na lutriji je izlet na Kornate za dvoje


Već smo se uvjerili da zapošljavanje putem javnih radova, programa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ne podrazumijeva samo održavanje javnih površina. Javni radovi podrazumijevaju i očuvanje kulturne baštine, kao što je nedavni primjer iz Benkovca gdje su četiri žene zaposlene na obnovi narodne nošnje, a među javne radove definitivno spada i socijalna skrb te briga o marginaliziranim i potrebitim članovima društva. Kaže se da je društvo jako onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika.
Prilika za posao
Upravo je zadarska Udruga za suzbijanje zloupotrebe droga i pomoć roditeljima ovisnika Nada nedavno putem javnih radova zaposlila dvije žene. Jasna Vrsaljko i Ines Mazija-Karuc, nove administratorice u udruzi, pohvalile su ovu aktivnu mjeru zapošljavanja.
– Uvjet je bio da smo tri godine na evidenciji Zavoda. Dugo smo bez posla i ovo je zaista odlična prilika za nas. To je samo nekoliko mjeseci, ali dobro je što se krećemo u poslovnom svijetu, mogu se otvoriti neka nova vrata, upoznajemo ljude, stječemo iskustvo, osjećamo se korisno, a i primamo za to neku naknadu, rekle su Jasna i Ines.
A udruga Nada im daje nadu i za buduće zapošljavanje.
Naime, Ivanka Ledenko, predsjednica udruge, jako je zadovoljna s novim administratoricama i rekla je da će, nakon što im istekne ugovor na četiri mjeseca, nastojati naći način da ih zadrži.
Kako su rekle Jasna i Ines, sviđa im se posao, zadaci su raznoliki, sudjelovale su na javnim tribinama i radionicama, sad su pozvane na međunarodnu javnu tribinu na temu “Dobra i loša vježba – dijeljenje učenja od iskustva”, a uživaju i u organizaciji velike humanitarne večeri koja će se održati ovog petka u povodu Međunarodnog dana obitelji.
Humanitarnu večer organiziraju Udruga Nada i Udruga Žene s osmijehom iz Sv. Filipa i Jakova, a održat će se u petak s početkom u 19 sati u restoranu Falcon. Cijena ulaznice je 120 kuna i uključuje večeru i glazbeni program koji će voditi Igor Jelenić Toto. Na večeri će se izvlačiti bogata lutrija, a sav prihod prikupljen od prodanih srećki za lutriju ide za Terapijsku zajednicu Mondo Nuovo u Nuniću.
“Reci sportu da”
– Dio ulaznica je već rasprodan, ali ima još mjesta pa pozivamo zainteresirane da kupe svoje ulaznice u prostorijama Udruge Nada na adresi Franje Petrića 3, a za informacije mogu nazvati broj telefona 324-692. Već su se brojne tvrtke uključile s donacijama, a nazivamo i druge. Moramo zahvaliti Bakmazu koji se među prvima rado odazvao, kao i Turističkoj zajednici Grada Zadra koja je omogućila glavnu nagradu na lutriji – izlet na Kornate za dvije osobe. Na lutriji će biti oko 50 nagrada, kazala je Ledenko.
Organizatori očekuju lijepu večer koja će pokazati svima koji se liječe u Terapijskoj zajednici u Nuniću da nisu zaboravljeni.
– Želimo im pokazati da smo uz njih, a i senzibilizirati ovisnike i njihove obitelji da se odluče na liječenje u terapijskoj zajednici. Osim toga, Mondo Nuovo sad ima 16 štićenika, uglavnom se sami financiraju, a u ovoj recesiji donacije su sve rjeđe, tako da bismo im zaista željeli pomoći. Ovo je prvi put da na ovaj način organiziramo humanitarnu akciju, a nadamo se da će biti uspješna pa će ih biti još, rekla je Ledenko.
U Udruzi Nada radi se na još jednom velikom projektu. U povodu Međunarodnog dana borbe protiv ovisnosti 26. lipnja, u suradnji s Osječkom ligom za borbu protiv ovisnosti organiziraju događaj pod nazivom “Reci sportu da, reci drogi ne”. Na Poljani Ivana Pavla II. predstavit će se pedesetak sportskih udruga iz cijele županije, dijelit će se besplatne godišnje članarine kako bi se što više djece, mladih, ali i odraslih potaknulo na bavljenje sportom.