Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Novi smjer zadarskog punka

09.05.2012. 22:00
Novi smjer zadarskog punka


Zavoljeli smo pomaknutiji zvuk i nabijenim gitarama u ovom bendu želimo publici odati dojam da je ta muzika i dalje otvorena i da ima prostora, kažu Gatosi


“Punk’s not dead, yet”, to će  dokazati Gatos del Mundo u  subotu na drugoj tematskoj  večeri gitarijade pod nazivom  “Jeza Irokeza”. Novi punk  bend na zadarskoj sceni na  drugoj tematskoj večeri Zadarske gitarijade nastupit će  prvi put. Krešo i Pavle, basist i  gitarist, su i vokali koji sviraju  već godinama u noise bendu  Mandelbrot set, a Milin je bubnjar punk benda Trn u Oku.  Prije nekoliko mjeseci odlučili  su započeti zajednički projekt  te je osnovan bend koji unosi  sasvim novi zvuk u zadarsku  punk scenu. Brzo, žestoko i  bučno, uz zanimljive gitarske  rifove, pojačane raznim efektima, ali i netipičan synth zvuk  – Gatos del Mundo i uz te  dodatke predstavljaju punk  kakav treba biti – bez šminke i  iskreno do bola.
U posljednje vrijeme sviraju  često, pa smo se našli na jednoj od njihovih proba.
– Synthpunk je postojao u  osamdesetima i mnogi bendovi su eksperimentirali sa zvukom i čudnim progresijama  akorda, pa ovo što radimo nije  ništa novo, govori Pavle, dok  Krešo dodaje da su im draži  drugi i treći album Parafa, iako  je prvi remek djelo Yu punka.
Prije nego su počeli sa svirkom ispričali su nam kako je  osnovan Gatos del Mundo, jedini punk bend koji se prijavio  na ovogodišnje izdanje gitarijade.  
– Milina poznajem godinama, a s Pavom sviram u Mandelbrot setu. Budući da Mandelbrot Set ne svira često, jer  neki su članovi u Rijeci, neki  ovdje u Zadru, odlučili smo da  bismo mogli osnovati nešto sa  strane. Dosta dugo smo pričali  o toj ideji, a prije pola godine  započeli smo s probama, govori Krešo.
S obzirom na to da se radi o  već iskusnim glazbenicima,  nisu dugo tražili svoj zvuk.
– Zbog toga što sviramo takvu pomaknutu muziku u Mandelbrot Setu, zavoljeli smo pomaknutiji zvuk i nabijenim gitarama u ovom bendu želimo  publici odati dojam da je ta  muzika i dalje otvorena i da  ima prostora. Inspirirani smo  malo pomaknutijim punk bendovima kao što su Vipers ili  Mission of Burma, kaže  Krešo.
Kako su jedini prijavljeni  bend na punk tematskoj  večeri, s ovim nastupom idu  direktno u finale.
– Tako je ispalo. Jedini punk  bend koji se prijavio smo mi, a  iako postoji još punk bendova  u Zadru, oni su već nastupali  na gitarijadi, pa vjerojatno nisu imali potrebu ponovno.  Gumeni se već požalio kako  nema punk pomlatka i da će  im prirediti abecedu punka,  odnosno neku vrstu slušaonice u nadi da će tako stasati  nove punk nade. Jedini smo  bend u konkurenciji, što ne  znači da smo loš bend i idemo  u finale u sklopu JUMF festivala. Veselimo se tom nastupu i drago mi je da odmah  imamo dvije svirke sređene,  kaže Pavle dodajući da su odmah na početku bili jako inspirirani te će na koncertima  izvoditi autorske pjesme.
Pjesme su već napravljene,  a sirovinu sada rafiniraju i  ubrzo će ih snimiti te postaviti  na internet. Svirka se održava  u subotu u “Rupi” podno Liceja sv. Dimitrija, mjestu u  kojemu se zvuk zaista može  dobro čuti i šteta bi bilo propustiti premijerni nastup Gatosa.


Dolazi Cirkus!




Porečka punk/ska/reggae  atrakcija Cirkus nastupit će  kao headlineri na punk večeri  gitarijade. Bend postoji već  pet godina, a karakterizira ih  živahna i vesela glazba koja  se najviše bazira na ska ritmovima. Iza sebe imaju album  “Sloboda” objavljen pod Fat  Brekom kao d.i.y izdanje, ali i  nove pjesme od kojih ćemo  neke imati priliku poslušati u  subotu. Opisuju ih kao spoj  dva najbolja istarska glazbena  izvozna proizvoda – KUD Idijota i Gustafa, spoj punk tekstova i veselog nabrijanog ritma pojačanog puhačkim instrumentima. Frontmen Šuško rekao nam je kako su u  Zadru već nastupali s Alergijom u kinu Pobjeda. Dolaze s nešto izmijenjenom postavom, a i ovoga puta najavljuju da je fešta zagarantirana. Za ovaj koncert spremili su  set koji će trajati oko sat i pol vremena, a odsvirat će dvadesetak pjesama među  kojima su “Sloboda”, “Leže doma”, “Robovi sistema”……


“Zd punk – Dead or Alive?”


Druga večer petog ciklusa Zadarske gitarijade  održava se u subotu uz  Gatos del Mundo i porečki Cirkus, a Udruga  Šigureca kao organizator  koncerta poslala je  priopćenje u kojemu kažu  je jednoj eri Zd punka  došao punk te je vrijeme  za nove generacije.
– Ovogodišnja “Jeza  Irokeza” nesumnjivo je  dokaz da je eri Zd punka  koju su sredinom devedesetih započeli kultni  Alergija i Trn u oku definitivno došao kraj! Od  cijele plejade bendova  koji su posljednjih petnaestak i više godina na  svoj specifičan način obilježili hrvatsku punk scenu jedino još Crasso De Odio (ove godine  dobili direktnu pozivnicu na JUMF, zato nisu u sustavu gitarijade)  radi punom snagom i prenosi glas ulice. Iako je “stara banda” još  uvijek aktivna na sceni u raznim drugim oblicima, najviše  zabrinjava što trenutačno u Zadru ne postoji “nova generacija”  koja bi pokazala zube i započela neku novu priču. S obzirom na  trenutačno apatično stanje u društvu dalo bi se zaključiti da bi punk  trebao cvjetati, međutim čudni su putevi punka – bar u Zadru,  poručili su iz Šigurece dodajući kako će zato, za one koji tek  stasaju, ali i za one koji su zaboravili, u sklopu subotnje gitarijade  bit će organizirana slušaonica pod nazivom “Punk abeceda”.
Iz Šigurece poručuju kako posjetitelje očekuje lekcija punk  klasika, te da je vrijeme da vratimo Zd punk na stazu stare slave.
– Dakle, subota 12.05. u 20 h, cijena ulaznice 20 kuna. Ovaj put  nema glasovanja, ali svejedno ispišite na poleđini ulaznice svoje  ime i prezime, ubacite u bubanj, opet dijelimo trodnevnu ulaznicu  za JUMF, kažu iz Šigurece.