S kamena prkose buri, suši i posolici

Slika korisnika admin
Autor: 
Da bismo dobili dobro ulje, sir i dobro vino, treba biti stručnjak - Božidar Badurina

Stoljetni suživot čovjeka, masline i krša te ljubav utkana u svaku kap dragocjenog maslinova ulja koje postaje prepoznatljiv hrvatski i svjetski brand, ponukala nas je na razgovor s predsjednikom Udruge Lunjskih maslinara Božidarom Badurinom. Članovi udruge već godinama promoviraju otočni proizvod i brinu o očuvanju ove dragocjenosti i prepoznatljivosti.

Kad je osnovana Udruga lunjskih maslinara i na čemu se temelji rad udruge?

- Udruga lunjskih maslinara osnovana je prije četiri godine na inicijativu nekolicine mlađih mještana Luna, predvođenih Želimirom Badurinom kao glavnim začetnikom te ideje. Rad udruge temelji se, kako proizlazi iz njezina statuta, da promovira specifičnost Lunjskog maslinika, da ga nastoji sačuvati i aktivno provoditi mjere kojima je cilj dobivanje visokokvalitetnog proizvoda. I to održavanjem identiteta i posebnosti manifestacije Lunjske maslinade. Isto tako, udruga je dobrovoljna i neprofitna organizacija koja bi trebala poticati na druženje svojih članova.

Članarina i proračun

Koliko članova broji udruga?

- Udruga danas broji pedeset i četiri člana, s tim da imamo još zainteresiranih koji bi htjeli ući u udrugu. Mislim da je to sasvim dobar broj s obzirom na to koliko Lun ima stanovnika. Članovi udruge su mahom ljudi srednje životne dobi, makar imamo i starijih članova.

Ima li poteškoća, što je sa financiranjem?

- Udruga se financira jednim djelom iz članarine, većim dijelom iz proračuna grada Novalje te u zadnje vrijeme nešto preko sponzora do kojih baš i nije lako doći jer su, što se tiče novca, vremena izuzetno teška.

Lun se može pohvaliti maslinama starim više od 1000 godina. Mi u mjestu, po nekim pokazateljima, imamo oko 80.000 stabala. Mislimo da nigdje u svijetu nema na jednom mjestu toliko starih maslina. Zato mislimo da imamo najstariji maslinik. Ne tvrdimo da imamo najstariju maslinu, ali da imamo najviše starih maslina, svakako. Te masline imaju posebnost jer su samonikle, cijepljenene su na pitomu sortu oblicu, rastu u živom kamenjaru, otporne su na buru i posolicu, kao i na vječnu sušu, a svako je stablo drugačije izgledom i to su spomenici koji govore sami za sebe.

Imaju li mlađe generacije interesa za maslinarstvo?

- Mislim da naši mladi pokazuju poprilično veliku ljubav za naše masline pa mislimo da to vrijedi i za maslinarstvo.

Što po vama čini dobro maslinovo ulje?

- Dobro maslinovo ulje moralo bi imati intenzivan miris po maslinovu listu, gorkast okus i žutozelenkastu boju. Da bi dobili takvo visokokvalitetno ulje, jako je važno da je plod masline zdrav, da je maslina ubrana u pravo vrijeme i isti dan prerađena te da je pravilno uskladištena. Ovo su samo neki najvažniji čimbenici. O svemo ovome mi se educiramo kroz stručnu literaturu i predavanja jer struka je ta koja ima zadnju riječ.

Na nedavno održanoj maslinadi, kao i uvijek do sada,  moglo se čuti mnogo zanimljivosti od strane struke. Uglavnom je bilo riječi o zaštiti maslina sada u doba cvatnje pa nadalje. Bilo je govora i o kvaliteti maslinova ulja. Trudimo se da dovedemo svake godine dobre stručnjake kako bi svoja znanja prenijeli nama.

Što karakterizira lunjsku maslinu?

- Lunjska maslina je samonikla i kao takva nakon određenog vremena cijepljena sortom oblica. Isto tako,  daje jako kvalitetno ulje, no ima jednu manu, a to je da ne rodi baš svake godine. Isto tako smo već spomenuli njenu otpornost na buru, sušu i posolicu.

Po starinsku

Koji su načini dobivanja maslinova ulja? Znamo da postoji onaj starinski, kako ga znamo zvati, ali postoje i nove metode.

- Nekada se prerada maslina obavljala tako što bi se masline brale, stavljale u more i kada bi se ubrala određena količina, onda bi se masline nosile u uljaru. Uljare su pak mljevenu smjesu maslina stavljale u jutene "športe" i tako prešanjem i polijevanjem vrućom vodom cijedile ulje koje se onda točilo u kamene ili betonske posude s vodom. Iz tih posuda se onda s vrha kupilo ulje u posude i nosilo doma te držalo u kamenicama. To je onda bio jedini mogući način prerade i ljudi nisu mogli drukčije.

U novije doba, unazad dvadesetak godina kada govorimo o Lunu, prerada se obavlja na moderan način, hladnim prešanjem. Masline se ne drže u moru, nego se nastoje preraditi isti dan. Ulje se ne drži u kamenicama, nego u bačvama od rosfraja. Takvo ulje je potpuno drukčije od nekadašnjeg jer ima intenzivan miris po maslini, zlatnozelenu boju i gorak okus. Međutim, nekim ljudima se više sviđa jedno ulje, nekima drugo, i mislim da se stvarno o ukusima ne treba raspravljati, makar sa stajališta struke i ljudi koji ocjenjuju kvalitetu ulja, ovo drugo je puno kvalitetnije i zdravije.

Koje je po vama ulje ukusnije?

- Meni osobno je ulje dobiveno hladnom preradom puno bolje. Na to se ulje samo treba naučiti. Mlade generacije to prihvaćaju odmah, ali mi koji smo trideset godina konzumirali jedno ulje, a sada drugo, je malo teže. Makar se nije problem naučiti na dobro.

Spremate li neke novitete na području edukacije maslinara?

- Uvijek treba raditi na usavršavanju jer da biste dobili dobro ulje i dobar sir ili vino, treba biti stručnjak. Bez podrške struke to ne ide. Osobno bi mi bilo drago kada bi kroz udrugu izrastao brend "lunjskog ulja". Dakle, da lunjsko ulje ima svoju prepoznatljivost, da ima visoku kvalitetu, da se prodaje sve u prikladnoj ambalaži i s etiketom. To može i kroz OPG, a udruga je potpora i podrška, ali to treba napraviti. Prošla su vremena kad se ulje prodavalo u plastičnim neprikladnim ambalažama.

Dva mišljenja

Projekt "Vrtovi lunjskih maslina" i maslinovo ulje.

- O samom projektu "Vrtovi lunjskih maslina" na Lunu imamo dva mišljenja. Jedno je da je projekt jako dobar, i kao takav da donosi boljitak i ljudima i masliniku. Sama sredstva iz EU koja su za naš maslinik golema i koja jamče da će nam se napraviti novi putevi, zaposlit će nekoliko ljudi te će na organizirani način turisti biti vođeni kroz maslinik. Znamo da se na Lunu živi od turizma, čime je taj projekt više nego dobro došao.  Međutim, isto tako ima i ljudi koji misle da bi u projektu više trebali sudjelovati mještani Luna. Mi smo na izvršnom odboru udruge dali potporu samom projektu. Inače, kao što znate,  masline u Lunjskom masliniku su vlasništvo mještana Luna i kao takve su upisane u gruntovnici kao vlasništvo plodovitih stabala, dok je zemlja u vlasništvu RH.

Ulje
Dobro maslinovo ulje mora imati intenzivan miris po listu, gorkast okus i žutozelenkastu boju. Da bismo dobili takvo ulje, jako je važno da je plod masline zdrav, ubran u pravo vrijeme i isti dan prerađen
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno