Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Stvara se Registar zadužnica, a javni ovršitelji odlaze u povijest

09.05.2012. 22:00
Stvara se Registar zadužnica, a  javni ovršitelji odlaze  u povijest


Ministarstvo pravosuđa na svojoj je web stranici objavilo Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona kao i Zakona o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima. Cilj je zakonskih izmjena rasteretiti sudove te pojednostaviti, ekonomizirati, ubrzati, kao i podići učinkovitosti ovršnog postupka. To će se ostvariti proširenjem osnova za plaćanje kad je riječ o ovrhama na novčanim sredstvima time što će i sudske odluke predstavljati osnovu po kojoj će nadležno tijelo, odnosno Financijska agencija (Fina), provesti izvansudsku ovrhu s računa ovršenika temeljem podataka iz Jedinstvenog registra računa.
Prema podacima Fine, zbog neplaćanja dospjelih dugovanja koncem ožujka bilo je blokirano 212.317 građana, a ukupan iznos njihova duga bio je 13,08 milijardi kuna. Iako je riječ o ogromnom broju građana pod ovrhama, Fina je u ožujku registrirala pad broja građana s blokiranim računima za preko šest tisuća u odnosu na veljaču, a pao je i ukupan iznos dugovanja građana.
Zakonskim izmjenama stvorit će se uvjeti za osnivanje Registra zadužnica te će se umrežiti javnobilježničke urede, Finu, potom i sudove kako bi svaka instanca koja provodi ovrhu mogla ostvariti jednostavan i brz uvid u registar s ciljem izbjegavanja dvostruke naplate ili naplate nepostojećeg duga. Planira se i uvođenje tipskih obrazaca putem kojih bi vjerovnici mogli neposredno tražiti provedbu ovrhe, pri čemu bi osobno jamčili za istinitost podataka. Uvođenjenje takvih obrazaca, kako se objašnjava, ubrzao bi se postupak ovrhe, ali i pojeftinio.
Javni ovršitelji, definitivno odlaze u povijest, a najnovijim prijedlogom izmjena zakona se obrazlaže i zbog čega. Javni ovršitelji, naime, nisu niti počeli raditi jer je primjena dijela postojećeg ovršnog zakona koji se odnosi na njih odgođena. Sada, zauvijek.
“Odredbe odgođenog Ovršnog zakona povećavaju troškove ovršnog postupka, jer umjesto postojećih djelotvornih i ekonomičnih instrumenata provedbe ovrhe uvode javne ovršitelje kao tijelo nadležno za provedbu ovrhe i ujedno ih obvezuju na plaćanje sada nepostojećih novčanih izdataka za javnoovršiteljske pristojbe, troškove i nagradu”, navodi se u obrazloženju zakonskih izmjena. Uz to se zaključuje kako se povjeravanje provedbe ovrhe na pokretninama i nekretninama javnim ovršiteljima “ne ukazuje opravdanim, osobito radi toga što je za ovrhu na tim predmetima potreban iznimno visoki stupanj zaštite dužnika pa je neophodno da takvu ovrhu provodi sud”.
U očevidniku nekretnina i pokretnina koje se prodaju u ovršnom i stečajnom postupku trenutno je aktivno 1.035 nekretnina te 31 pokretnina. Prema podacima s Očevidnika HGK, među 953 aktivne ovrhe nalazi se 490 stanova i kuća na području cijele zemlje. Novim zakonskim rješenjem dijelom će se zaštititi dužnici čije su nekretnine predmet ovrhe. Na prvom ročištu za dražbu nekretnine ona se ubuduće neće moći prodati ispod jedne polovine utvrđene vrijednosti nekretnine, dok je po važećem propisu riječ o trećini vrijednosti nekretnine.