Svestrana Livia ponos Novigrada

Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
Mentorica prof. Ines Žunić, učenica Livia Mazić-Palestrina i ravnatelj novigradske škole Joso Radošević

Učenica petog razreda OŠ Novigrad Livia Mazić-Palestrina druga je  na Državnom natjecanju iz  geografije koje se održavalo  prije nekoliko dana u Dubrovniku.

Livia je odlična učenica, trenirala je karate i plivanje, aktivna je na svim školskim priredbama, recitira, pjeva i svira... Iako je svestrana i dobra  na raznim poljima, u zadnje  vrijeme se fokusirala na geografiju, puno se pripremala  zajedno sa svojom mentoricom profesoricom Ines Žunić  i to je rezultiralo uspjehom.

Voli geografiju

Kako kaže mentorica  Žunić, ispit na natjecanju je  dosta težak jer i gradivo petog  razreda obuhvaća vrlo široko  područje.

- Uče se kontinenti, oceani,  planeti, vremenske zone,  reljef, vode, klima... Osim toga, važno je i da natjecatelji  imaju dobro znanje iz svih  predmeta od ranije. A to za  Liviju nije problem, ona se  zaista ističe znanjem i uzornim ponašanjem i svi smo ponosni na nju, rekla je Žunić  kojoj je Livia već četvrta  učenica s kojom je bila na  državnom natjecanju.

Kako priča Livia, ispit se  sastoji od teorijskog i praktičnog dijela u kojem učenici  trebaju pokazati da znaju primijeniti ono što su naučili,  poput računanja vremena u  različitim gradovima, računanja vodostaja rijeke u  određeno doba godine, crtanje klimatskih dijagrama i topografskih znakova...

- Puno sam učila i to o cijelom svijetu, na kraju su mi  došla pitanja o Hrvatskoj. Zadovoljna sam rezultatom. Dobila sam priznanje i simbolične nagrade, knjige i geografske karte... Volim geografiju, inače je ne bih ni učila  toliko, ali još ne znam što bih  voljela raditi jednog dana. Ima  još vremena, kaže Livia koja je  i veliki ponos svoje obitelji.

A Livia i njezina mentorica  su izgleda i ponos cijele  općine pa će ih ravnatelj OŠ  Novigrad Joso Radošević predložiti za Godišnju nagradu  Općine Novigrad.

Individualizirana nastava

- Svakako ćemo se potruditi  da ih prigodno nagradimo i u  samoj školi. Livijin uspjeh je  rezultat njezinog vrijednog  rada i rada njezine mentorice.  Jako smo ponosni na njih i  drugo mjesto u državi je velika stvar za našu malu školu.  Ali za nas to nije slučajnost.  Jedne godine smo na državnim natjecanjima imali čak 12  učenika. Nastava je kod nas  individualizirana, prilagođena učenicima, tako da mi  gotovo i ne znamo što su negativne ocjene i neopravdani  sati, rekao je Radošević.

Kako kažu Radošević i  Žunić, Livijin rezultat bi  možda bio i bolji da se Županijskom povjerenstvu nije  potkrala pogreška.

- Povjerenstvo je pogriješilo  u zbrajanju bodova na županijskom natjecanju i Livia je  po tome bila druga. Pogrešku  je ispravilo Državno povjerenstvo i ipak pozvalo Liviju  na državno natjecanje, ali  smo to onda saznali samo petnaest dana prije natjecanja.  Inače bismo imali više vremena za pripremanje, kazala  je Žunić.

Radošević kaže da ih zapravo ljuti pravilnik.

- Iako je Državno povjerenstvo ispravilo pogrešku,  na razini županije i dalje ispada da je Livia druga i kad  bude primanje kod župana,  ona će dobiti priznanje za  drugo mjesto. Što je tu je, ali  htjeli smo upozoriti na taj  problem da se ubuduće ne ponavlja, zaključio je Radošević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno