Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Treba odvojiti turizam za mlade i obiteljski turizam

09.05.2012. 22:00
Treba odvojiti turizam za mlade i obiteljski turizam


Kada na jednom otoku, kao primjerice na Pagu, postoji veliko središte za zabavu mladih turista, onda treba izdvojiti dijelove otoka gdje će se zabavljati mladi i dijelove otoka koji će biti namijenjeni obiteljskom turizmu. Takvih primjera ima dosta u svijetu, rekla je Prerana Kumar


U organizaciji European Master in Tourism  Managment koje djeluje pod  pokroviteljstvom Europske  unije, u Pagu je boravilo 120  studentica i studenata turističkog menadžmenta iz Kanade, Finske, Njemačke,  Slovenije, Kine, Australije i  Indije koji sudjeluju u programu osmišljavanja razvoja  turizma s naglaskom na  održivost, strateško komuniciranje i ekonomiju.
Za i protiv Zrća
 U program su uključeni  Sveučilište Girona iz Španjolske, Southern Denmark  iz Danske i Sveučilište Ljubljana u Sloveniji na kojima  studiraju studenti iz cijelog  svijeta. Prilikom posjeta Pagu studentice i studenti su  razgledali srednjovjekovnu  jezgru, „Solanu Pag”, Galeriju paške čipke i izložbu  „Od starog do novog grada  Paga” koja je postavljena u  Kneževom dvoru, a za studente su članovi KUD-a  „Družina” izveli tanac. Turistička zajednica Grada Paga je organizirala boravak  studenata u Pagu, te ih  počastila baškotinima. Studenti putuju kako bi upoznali razne krajeve i učili o  načinu organiziranja turizma u pojedinim gradovima,  regijama i državama. Većina  studenata koji sudjeluju u  programu European Master  in Tourism Managment  obišla je gotovo sva značajnija turistička odredišta svijeta. Posljednjih tjedana na  Pagu se često raspravlja o  Zrću. Jedni smatraju kako je  takav oblik turizma idealan  za dobru zaradu i promociju  otoka, dok drugi smatraju  kako je takav oblik turizma  neprihvatljiv te kako bi trebalo više pažnje posvetiti  obiteljskom turizmu. O toj se  temi razgovaralo i sa studentima koji su iznijeli svoje  stavove. Prerana Kumar iz  Indije, koja turistički menadžment studira u Danskoj, Sloveniji i Španjolskoj,  kaže kako se problem može  lako riješiti, ali treba shvatiti  da su interesi mladih turista i  obitelji različiti.
– Mladim turistima je na  prvom mjestu zabava, dok  obiteljima treba osigurati miran odmor, prostore i sadržaje za djecu, dobre restorane te primjerene zabavne i kulturne programe. U  slučaju kada na jednom otoku, kao primjerice na Pagu,  postoji veliko središte za zabavu mladih turista, onda  treba izdvojiti dijelove otoka  gdje će se zabavljati mladi i  dijelove otoka koji će biti  namijenjeni obiteljskom turizmu. To nije teško izvesti i  takvih primjera ima dosta u  svijetu, rekla je Prerana Kumar.
Nedostatak ležajeva u  hotelima
Sari Korpelainen iz Finske, koja studira na  Sveučilištu Jyvaskyla u Finskoj smatra kako turizam za  mlade i obiteljski turizam  mogu postojati na jednom  relativno manjem prostoru,  ali uz određene uvjete.
– Mlade turiste i obitelji ne  treba ni pokušavati staviti na  isto mjesto jer to neće uspjeti. Za obiteljski turizam  potrebno je izgraditi resort s  bazenima, dječjim igralištima i sadržajima koji su potrebni za obiteljski turizam.  Za mlade je potrebno izgraditi hostele iz kojih će odlaziti na razgledavanja ili na  zabavu. Po danu su turizam  za mlade i obiteljski turizam  spojivi jer i mladi i obitelji  mogu šetati gradom i razgledavati što ih zanima, rekla  je Sari Korpelainen.
Melissa Tuliranta iz Španjolske je dobro upoznala  mjesta za zabavu mladih, ali i  mjesta za obiteljski turizam.
– Obiteljski turizam i turizam za mlade su dva tipa  turizma koji se toliko razlikuju da ih se ne može spojiti.  Spajanje takva dva oblika turizma je pogrešno jer stariji  turisti smetaju mladima, a  mladi turisti smetaju starijima i to je normalno. Zbog  toga ih treba odvojiti dovoljno daleko kako bi i jedni i  drugi uživali u odmoru, a to  nije teško ostvariti, rekla je  Melissa Tuliranta.
Pag ima samo 400 ležajeva  u hotelima, a studenti su rekli kako bi trebao imati najmanje 20.000, te uređene resorte. Procijenili su kako  Pag, zbog velikih i lijepih  plaža, izuzetnog krajolika i  dobre prometne povezanosti  s kopnom ima sve što je potrebno za razvoj turizma.