Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U projektu partnerstva vrijednom 250 tisuća eura

09.05.2012. 22:00
U projektu partnerstva vrijednom  250 tisuća eura


Udruženje obrtnika Zadar sudjeluje kao jedan od ukupno 12 partnera iz europskih zemalja, a uključene su Grčka, Italija, Letonija, Litva, Mađarska, Poljska, Bugarska, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo


Udruženje obrtnika Zadar, prvo koje je na ovim  našim prostorima ušlo u zajedničke projekte sufinancirane od strane EU, nastavlja tim  putem.
Udruženje obrtnika Zadar  hrvatski je partner u europskom projektu partnerstva pod  nazivom „Coworking” koji se  provodi unutar potprograma  Leonardo da Vinci. Potprogram Leonardo da Vinci sastavni je dio programa Europske  Unije u području obrazovanja  (Lifelong Learning Programme). Ovaj program u Hrvatskoj  provodi Agencija za mobilnost  i programe EU koja je  Udruženju obrtnika Zadar  odobrila financiranje provedbe  projekta „Coworking”.
U ovom projektu partnerstva  ukupne vrijednosti od preko  250.000 eura Udruženje obrtnika Zadar sudjeluje kao jedan od ukupno 12 partnera iz  devet različitih europskih zemalja (Grčka, Italija, Letonija,  Litva, Mađarska, Poljska, Bugarska, Turska i Ujedinjeno  Kraljevstvo). Projekt je započeo u siječnju 2012. godine,  a ima za cilj istraživati i promovirati novi koncept poduzetništva i samozapošljavanja.
Coworking je oblik poduzetništva koji podrazumijeva obavljanje samostalne djelatnosti  različitih pojedinaca u zajedničkom radnom prostoru. Za  razliku od uobičajenog uredskog okruženja, osobe koje  sudjeluju u ovom obliku poduzetništva su samostalne i neovisne. Zbog nižih troškova vezanih za korištenje prostora i  opreme, ovaj oblik poduzetništva olakšava pokretanje  vlastitog posla ili omogućuje  unapređenje postojećeg poslovanja.
Pojedinci koji obavljaju veliki broj intelektualnih usluga  kroz obrt ili samostalnu djelatnost i nisu vezane za  određeni prostor kroz ovaj koncept mogu dodatno razviti svoje kreativne ideje, kontakte,  projekte i drugo. Potvrda ovoga  su primjeri postojećih Coworking projekata u Europi, a dio  njih je predviđeno posjetiti za  vrijeme trajanja projekta kroz  predviđene mobilnosti sudionika u projektu koji završava u  lipnju 2013. godine. Mobilnost  predstavlja putovanje u inozemstvo koje se provodi u okviru zemalja članova projekta.  Predstavnici Udruženja u travnju su sudjelovali u studijskom  posjetu u Turskoj.


Studijski posjet Zadru




U tijeku su pripreme za studijski posjet u Hrvatskoj koji  će se u organizaciji Udruženja odvijati od 15. do 18.  svibnja 2012. godine u Zadru. Za sudjelovanje se prijavilo preko 25 sudionika iz partnerskih institucija i ukupno osam zemalja, a osim predstavljanja ovog koncepta,  kroz praktični primjer Coworkinga u Hrvatskoj sudionike  će voditi predstavnici HUB inicijative iz Zagreba.