Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarska županija među pobjednicima

09.05.2012. 22:00
Zadarska županija  među pobjednicima


Kali tuna temeljno je odredila izvoz cjelokupnog zadarskog gospodarstva u ovom razdoblju ključno određujući i cjelokupan hrvatski izvoz ribe


Ukupan izvoz Republike  Hrvatske u razdoblju od siječnja do ožujka 2012., prema privremenim podacima  Državnog zavoda za statistiku, iznosio je 16,4 milijarde  kuna. Istodobno je uvoz iznosio 29,4 milijarde kuna.  Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 13,0 milijardi kuna.
Rast izvoza iz zemlje iznosio je jedan (1) posto, dok  je rast uvoza iznosio četiri  (4) posto. Pokrivenost uvoza  izvozom iznosila je 56 posto.
 Zagreb – uvozno trgovački  grad
U razdoblju od siječnja do  ožujka 2012. najveći izvoz  ostvarila je županija Grad  Zagreb u iznosu od 5,3 milijarde kuna, što čini 32,2%  ukupnog izvoza Republike  Hrvatske. Istodobno, Grad  Zagreb županija je s najvećim uvozom koji iznosi  16,9 milijardi kuna i čini  57,4% ukupnog uvoza Republike Hrvatske. Grad Zagreb u razdoblju od siječnja  do ožujka 2012. bilježi najveći vanjskotrgovinski deficit u iznosu od 11,6 milijardi  kuna, u odnosu na ukupan  deficit od 13 milijardi. To  potvrđuje da se u logici gospodarstva hrvatske metropole ništa nije promjenilo te  da je ona i dalje koncentrirana na uvozno-trgovački  lobi. U razdoblju od siječnja  do ožujka 2012. godine 9  županija ostvarilo je suficit.  Županije sa znatnim udjelom u ukupnom izvozu i  uvozu Republike Hrvatske  te ostvarenim suficitom jesu:  Varaždinska, Sisačko-moslavačka, Međimurska i Zadarska. Zadarska županija već  je duže vrijeme među pozitivcima, a novost ovog izvješća je da je svrstana i  među značajnije pozitivce.
Razlog je jednostavan: ovdašnje gospodarstvo izvezlo  je roba u vrijednosti 487 milijuna kuna, a uvezlo 233 te  je time pozitivan trgovinski  saldo ove županije iznosio  čak 254 milijuna kuna. Odnosno nasuprot prosjeka hrvatskog gospodarstva koje  funkcionira tako što uveze  roba toliko da 44 posto uvoza ne pokriva izvozom ovdje  je pokrivenost uvoza izvozom iznosila preko 210 posto, tj. više nego dvaput je  vrijednost izvezene robe prelazila vrijednost uvezene.
Velik rast izvoza Zadarske  županije
Izvoz gospodarstvenika  Zadarske županije rastao je  preko 30 posto, dok je uvoz  pao za 32 posto (iskazano  kunama). Gospodarstvenici  su izvezli 65, a uvezli 31  milijun eura, ostavljajući zemlji pozitivan saldo za nevelikih, ali dobrodošlih 34  milijuna eura. Gledano u eurima pokazatelji rasta izvoza  i uvoza izgledaju bitno drugačije. Naime, rast izvoza iznosio je 11 posto, ali je pad  uvoza svega devet posto, a  tajna razlike je u bitno skupljem euru nego je bio lani u  ovo doba.
Mogli bi se sada napisati  veći hvalospjevi zadarskom  gospodarstvu. No, oni ne bi  bili realni. Naime, svi koji  duže prate ovdašnja gospodarska kretanja znaju da je  riječ o periodičnom iskazu  koji neće ostati tako pozitivan niti tako značajan u  daljnjem tijeku godine.
Najmanje 35 milijuna eura  od ukupnog zadarskog izvoza otpada na – tune (Kali+Biograd, odnosno Kali  tuna i Jadran tuna). Riječ je o  sezonalnosti jer plasman tune za cijelu godinu događa se  na kraju i u prvim mjesecima  kalendarske godine i u najvećoj mjeri naplaćuje u prvom kvartalu. Njega će u  daljnjem tijeku godine biti  simbolično.
Zabrinjavajuća pojava ili  samo ciklus koji valja provjeriti, je iskazan kroz Poličnik odnosno Aluflexpack  čiji je izvoz u ovom razdoblju  prepolovljen. Riječ je o pojedinačno najbitnijem izvozniku s ovog područja.
Zadarska županija probila  se među vrh pozitivnih županija prema odnosima izvoza  i uvoza ali, nažalost, nije vrh  države prema veličinama samog izvoza što i ne može biti  s niskom razinom prerađivačke industrije, a gdje  nas donekle spašava riba, prvenstveno tuna.


Kali tuna – 40 posto izvoza




Najveći izvoznik iz Zadarske županije u  ovom kvartalu nije Poličnik, već Kali, a  riječ je o sezonalnosti, odnosno izvozu  tuna preko Kali tune. Sama ova otočka  općinica izvezla je 25 milijuna eura vrijednosti, odnosno gotovo 40 posto  sveg izvoza županije uz rast od gotovo  50 posto.
Drugi izvoznik je Grad Zadar, odnosno  tvrtke u njemu registrirane koje su izvezle 15 milijuna dolara vrijednosti.
Treću poziciju su, također, u najvećoj  mjeri “skrivile” tune, odnosno tvrtka Jadran tuna, jer Biograd je imao 8,7 milijuna eura izvoza uz 13 posto rasta.
Poličnik, na godišnjoj razini uobičajeni  prvak županije, sada je tek četvrti sa 7,1  milijun eura izvoza. Tvrtka Aluflexpack  je u vlasničkom preuzimanju, što je sve  što znamo, a vidljivo je da je izvoz pao  50 posto. Ponašanje ovog poslovnog  subjekta bitno će utjecati na sve buduće podatke kao i gospodarsko, posebice industrijsko, zdravlje cijele županije.
Podacima vrijednim spomena barata  još jedino gospodarstvo Benkovca vezano uz LHT Metalni lijev Benkovac,  odnosno dio prerade ribe, a riječ je o  5,9 milijuna eura izvoza, jednako prethodnoj godini.
Senzacionalan rast od preko 180 posto  imao je izvoz iz Obrovca, no završio je  tek na pola milijuna eura. Valja kazati  kako je i rast u Zadru bio izniman i  iznosio 70 posto. Pakoštane odnosno  tvrtka DalMar ostala je na 900.000 eura  s padom od 10-ak posto u odnosu na  lani. Stankovci-čitaj Ostrea, najveći su  gubitnici ovog razdoblja jer im je izvoz  pao za 75 posto s 1,6 milijuna eura na  svega 370.000, a riječ je o inćunima.