Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zlatko Ugarković označen je kao šef hrvatske kriminalne grupe

09.05.2012. 22:00
Zlatko Ugarković označen je kao  šef hrvatske kriminalne grupe


Zlatko Ugarković, koji je za sada označen kao šef hrvatske kriminalne grupe, prošli je mjesec osobno otputovao u Dominikansku Republiku gdje je s visokorangiranim pripadnikom kolumbijskog narko-kartela Antoniom Joseom Parra Florentinom dogovorio isporuku


Na uzburkanom Karipskom moru trgovci drogom iz Venezuele prebacili su iz svog glisera ukupno 174 kilograma kokaina na jedrilicu što je trebala otploviti prema Europi. Skiperi, dvojica Hrvata koji su samo zbog tog posla doputovali najprije u Dominikansku Republiku spremali su paket po paket u duplo dno plovila. Ne želeći baš ništa prepuštati slučaju sva pakete s kokainom premazali su mješavinom senfa i kave ne bi li na taj način zavarali policijske pse.
Plovidbu prema Europi odlučili su nastaviti preko otočića Martinique, čim su ušli u njegove vode presrela ih je policija.
Do sada najveći uspjeh hrvatske policije
Bilo je to finale šestomjesečne akcije “Jadera” čiji su službeni rezultati jučer predstavljeni u Ravnateljstvu hrvatske policije. Uz neizbježnu pomoć DEA-e, američke agencije za borbu protiv droge, te inicijalne informacije što su stigle iz hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije, hrvatski policajci mogli su se pohvaliti jednim od najvećih uspjeha na suzbijanju zlouporabe narkotika.
Jer, vrijednost zaplijenjene droge procjenjena je na vrtoglavih osam milijuna eura, a u Europi su bez nje ostala tri kupca. Da su tri kriminalne skupine čekale ovaj kokain potvrđuju tri različita logotipa na kokainskim paketima. Svi su, međutim, kako je dokazano, stigli iz Venezuele, no posredstvom kolumbijskog narko-kartela s kojim je suradnju krajem prošle godine dogovorila hrvatska ćelija “Balkanskog kartela”.
Još od listopada 2011. godine istražitelji iz Hrvatske, Nizozemske, Dominikanske Republike, Italije, Slovenije, Španjolske i Grenade nadzirali su svaki kontakt ove krijumčarske skupine. Znali su tako da su u veljači počele pripreme za transport droge na otočiću San Martin. Uslijedili su tajni sastanci u Zagrebu, Zadru i Primoštenu. Ubrzo su hrvatski skiperi angažirani da dovezu jedrilicu punu droge.
Ugarković otputovao prošli mjesec
Zlatko Ugarković zvani Patak, koji je za sada označen kao šef hrvatske kriminalne grupe, prošli je mjesec osobno otputovao u Dominikansku Republiku gdje je s visokorangiranim pripadnikom kolumbijskog narko-kartela Antoniom Joseom Parra Florentinom dogovorio isporuku. Otamo krijumčari odlaze na Martinique, pa na Grenadu. Konačno stiže i kokain iz Venezuele, a sudionici krijumčarskog lanca redom padaju u ruke policiji, dvojica na Martiniqueu, jedan u Italiji, četvorica u Dominikanskoj Republici, dvojica na San Martinu, te dvojica u Hrvatskoj. – Ovom operacijom poslana je jasna poruka kolumbijskim kartelima, rekao je Ira Israel, šef DEA-inog ureda u Beču podsjećajući kako je nekoliko sličnih akcija obeshrabrilo Kolumbijce da krijumčare drogu u SAD. 
U kojoj su europskoj luci ova 174 kilograma kokaina trebala biti iskrcana policija nije uspjela utvrditi, niti je dokazano da su uhićeni krijumčari na bilo koji način bili povezani s balkanskim narkobossom Darkom Šarićem.


CVITAN: Zatvorska kazna nije dovoljna, treba im trajno oduzeti i imovinu!




Akcija “Jadera”, koja je dobila ime po latinskome nazivu grada Zadra, odakle  dolazi vođa krijumčarske skupine Zlatko Ugarković, pokrenuta je u listopadu  prošle godine nakon prvih informacija Sigurnosno-obavještajne agencije i  PNUSKOK-a o organiziranoj skupini krijumčara, pripadnika balkanskog kartela  u Hrvatskoj koja manjim plovilima iz Južne Amerike preko tzv. karipskoga  bazena u Europu namjerava krijumčariti kokain.
U akciju su se uključile policijske agencije iz Nizozemske, Francuske, Italije i  Dominikanske Republike te agenti DEA-e iz Beča i karipskih zemalja, a osumnjičene se počelo tajno pratiti, prisluškivati i snimati.
Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan naglasio je kako je riječ o velikoj operaciji, o  čemu govori podatak da je USKOK sudu podnio 43 zahtjeva za posebnim  istražnim radnjama kao što su tajna prisluškivanja, praćenja i snimanja. Istaknuo je kako su se krijumčari služili svim mogućim metodama kako bi prikrili  svoje namjere.
Rekao je i da USKOK čini sve kako bi se osumnjičenima zamrznula višemilijunska imovina koja je znatno nerazmjerna njihovim legalnim prihodima. Cvitan se nada da će ta imovina pravomoćnom presudom biti i trajno oduzeta jer  smatra da zatvorska kazna nije dovoljna. (H)


TKO JE SVE UHIĆEN


Čelnici USKOK-a i hrvatske policije na izvanrednoj  konferenciji za novinare nisu otkrili identitet nijednog  uhićenog hrvatskog državljana, no zna se kako iza  pokušaja krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike  stoje Zadranin Zlatko Ugarković Patak, Ivan Zanze,  Nebojša Gančanović, Elvis Mužanović, Ivan Šango,  Dražen Miletić, Milivoj Šango, Milan Mandić, Vedran  Zvonarek, Samuel Brenko te Kolumbijac Antonio Jose Parra.