Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Gdje palme njišu grane?

Autor: Vanja Mirčeta

09.05.2013. 22:00
Gdje palme njišu grane?

Foto: Vedran SITNICA



Nakon premještanja s navedene lokacije neko vrijeme su stajale, odnosno bile deponirane u našem rasadniku dok nije procijenjeno, u dogovoru s nadležnima u Gradu Zadru, da bi se najbolje uklopile na određenim lokacijama na Gradskom groblju gdje su i posađene


Uređenje Poljane Šime Budinića i Trga Petra Zoranića od početka je bilo obilježeno nezadovoljstvom građana kako će betonirani trgovi ostati bez zelenila. Kada su počeli radovi na uređenju Poljane Šime Budinića i Trga Petra Zoranića palme su uklonjene i preseljene, jer se nisu uklopile u projekt zagrebačkih arhitekata Alana Kostrenčića i Aleksandre Krebel.
Većini građana se nije svidjelo uklanjanje palmi ispred crkve sv. Šime, a nezadovoljstvo traje i danas, kada  navedeni prostor smatraju sterilnim i nezanimljivim za bilo što osim za slaganje stolova, stolica, suncobrana te nadstrešnica za buduće ugostiteljske objekte koji su u planu u sklopu projekta Kneževe palače te okolnih privatnih objekata, koji su već otvoreni ili u pripremi otvaranja. 
Udruga Eko Zadar tada se izborila da se ne sijeku, već da se presade i tako oplemenjuju neke druge javne površine. Do prije godinu dana palme su bile u rasadniku tvrtke Nasadi, a kako doznajemo od direktora te tvrtke, Hrvoja Grdovića, stabala su u međuvremenu presađena na odabrane lokacije na Gradskom groblju.
– Na temelju projekta koji je prošao javni natječaj palme pored crkve sv. Šime morale su biti uklonjene. Nakon premještanja s navedene lokacije neko vrijeme su stajale, odnosno bile deponirane u našem rasadniku dok nije procijenjeno, u dogovoru s nadležnima u Gradu Zadru, da bi se najbolje uklopile na određenim lokacijama na Gradskom groblju gdje su i posađene. Smatrali smo kako je to najbolja lokacija i da bi se tu najbolje uklopile u tamošnji hortikulturni krajolik, jer se radi o drugačijem tipu palmi od onih na Branimirovoj obali, kaže Grdović.
Iako u posljednje vrijeme mnogi spekuliraju kako su stoljetne palme, velike, ali i one nešto manje, odnosno barem dio njih, iz navedenog rasadnika prodane i to ne baš po malim cijenama, direktor Grdović takvu mogućnost odlučno negira.
– Ne znam odakle vam takve informacije. Niti jedna od tih palmi nije prodana već su sve posađene na Gradskom groblju u što se možete i sami uvjeriti, zaključio je Grdović.