Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

I oni su dio prirode

Autor: Z L

09.05.2013. 22:00
I oni su dio prirode


Petnaest učenika i učenica OŠ Petra Preradovića s profesoricom Miricom Brekalo uspješno je odradilo dvodnevnu radionicu u Perivoju Vladimira Nazora u sklopu projekta »I ja sam dio prirode – praktikumi u prirodi« koji provodi udruga »Eko-Zadar«.
Dvodnevna radionica osmišljena je na način da se djecu kroz igru i zabavu nauči o biljnom i životinjskom svijetu koji ih okružuje te da ih se potakne na razmišljanje o potrebi zaštite prirode i okoliša. Tri različite teme osmišljene su kako bi djeci boravak u parku bio što zanimljiviji i zabavniji.
Prva radionica koncipirana je tako da se učenici i učenice kroz zanimljivu igru potrage za biljkama upoznaju s autohtonim vrstama koje rastu u parku te kroz mikroskop zavire u čudesan svijet kapljice vode. Radionicu »Upoznaj biljni svijet« vodila je Ivana Zubak Čižmek, dipl. ing. biologije iz udruge Aurelia. Asistent na projektu dipl. ing. biologije Stjepan Perković održao je predavanje o pticama i njihovim prilagodbama vezanim za prehranu. Radionica »Koji si ti šišmiš« završila je dvjema igrama. U igri »Ja sam mali šišmiš« djeca su, koristeći eholokaciju kao glavni sustav opažanja svijeta, imala prilike iskusiti kako šišmiši žive. Igra »Pronađi šišmiša – skrio se u krošnji« navela je djecu da pronađu »svog« šišmiša na osnovi traženja osobina karakterističnih za pojedine šišmiše. Ovu radionicu provela je voditeljica projekta, Taida Garibović, a ideju igara osmislila je Norma Fressel, dipl. ing biologije iz Hrvatskog biospeleološkog društva.
Zadnji dio praktikuma – promatranje ptica dalekozorom i prepoznavanje karakterističnog pjeva i zova ptica. Po završetku radionica učenicima i učenicama su podijeljene diplome, a oni su izrazili želju za sudjelovanjem i u budućim radionice udruge »Eko-Zadar«.
Slijede još dvije radionice s OŠ »Stanovi« i POŠ »Nova«.