Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nova prilika za upis Zadra u UNESCO

Autor: Damir Maričić

09.05.2013. 22:00
Nova prilika za upis Zadra u UNESCO

Foto: Marin GOSPIĆ



37. zasjedanje Odbora za svjetsku baštinu održat će se u Kambodži, u Phnom Penhu, od 16. do 27. lipnja ove godine. Posebno je za nas značajno što je Zadar nakon lanjskog pojavljivanja pred Odborom dobio vrijeme za dopune i ispravak kandidature, s obvezom ponovnog glasovanja Odbora za uvrštenje.
Obveza ne mora biti konzumirana iste godine, već je to moguće kroz tri godine, no postoji velika nada da bi to moglo biti obavljeno već sada. Naravno, uvijek postoje i usporedbe pa treba kazati da je slavni Rio de Janeiro uvršten na Popis ove godine, na to čekao čak 15 godina.
U Kraljevini Kambodži zasjedanje će biti osim u prijestolnici Phnom Penhu i u Siem Reap-Angkoru, a riječ je o lokalitetu jednog od čuvenih upisa na Popisu – grada i hramova Angkora. Tu će se održati ceremonija zatvaranja.
Na zadnjem zasjedanju u Rusiji upisano je novih 26 lokaliteta na Popis baštine od čega 20 na listi kulturne, pet prirodne i jedan mješovite baštine. Najveće iznenađenje je upis Crkve Isusova rođenja i hodočasničkog puta u Betlehemu uz protivljenje dijela članica, a upis je odmah proslijeđen i na Listu ugrožene svjetske baštine. Upis je zatražila Palestinska samouprava koja nije članica UN-a, ali je primljena u članstvo UNESCO-a i upis je izvršen po skraćenom, odnosno hitnom postupku. Od zanimljivih upisa spomenuli smo Rio, koji je na uvrštenje čekao 15 godina. Tu je i neolitsko naselje Çatalhöyük (Turska) jedan od najstarijih gradova na svijetu. Čuveni indonezijski otok Bali, rudnici Valonije (Belgija) i niz drugih. Spominjali smo tada i naslijeđe rudnika žive u španjolskom Almadénu i slovenskoj Idriji.
Kada je Zadar u pitanju odluka je bila:
– Raspravljena je i kandidatura sakralnog sklopa na ostacima rimskog foruma u Zadru. Zaključak je da je Zadar kulturno dobro koje posjeduje iznimne vrijednosti te da se neki tehnički aspekti kandidature trebaju doraditi do sljedećeg zasjedanja, odnosno do konca svibnja dogodine. Zaključeno je i da postoje značajne pretpostavke za njegov upis na Popis svjetske baštine te je njegov status od »duže odgode« promijenjen na »za raspravu« na sljedećem zasjedanju Odbora.
Ovakva službena odluka daje nadu da će, eventualno, na ovogodišnjem zasjedanju Zadar ući na ovaj prestižan popis.