Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Umjesto urbane pustinje zelena oaza

Autor: Vanja Mirčeta

09.05.2013. 22:00
Umjesto urbane pustinje zelena oaza


Iskoristite krovove svojih zgrada i od njih stvorite zelene oaze koje će proizvoditi kisik i prkositi betonizaciji koja nas je okružila. Ovako bi se, u jednoj rečenici, mogao sažeti bit jučerašjeg predavanja mr. sc. Branke Perinčić »Urbani vrtovi-zeleni krovovi« u organizaciji udruge Eko Zadar. Svoje sugrađane poticala je na projekt zelenih krovova koji na jedinstven i funkcionalan način spaja estetiku i energetsku efikasnost.
– Krovni vrt dio je prirode preseljen na krov nakon što je njegovo mjesto zauzela građevina. Mogućnosti ozelenjavanja ravnog krova gotovo su neograničene, a krovni vrtovi ujedno mijenjaju puste i beživotne površine u zeleni okoliš, vraćajući prirodi dio životnog prostora oduzetog gradnjom, kazala je Perinčić.
U gradovima, koji polako postaju urbane pustinje, zeleni krovovi mogu biti zamjena za dvorišta i vrtove, a uz to imaju i brojne druge prednosti. Od dobre toplinske izolacije do toga da biljke poboljšavaju kvalitetu zraka, upijaju CO2 i poboljšavaju energetsku efikasnost, kazala je Perinčić.
Istaknula je kako zeleni krovovi u svijetu nisu nikakva novost navodeći primjerice Milano i New York koji prednjače u ostvarenju velikih projekata vezanih uz zelene krovove. Bujna vegetacija na krovovima zgrada i kuća uobičajena je slika u gradovima poput Melbournea, Stuttgarta, Züricha, San Francisca i drugih, a u Kopenhagenu i Torontu je politika zelenih krovova već uvrštena i u zakon.
– Ova ideja ima bezbroj mogućnosti i šteta ju je ne iskoristiti kad već imamo ovako zahvalnu klimu, kaže Perinčić.