Dva dana posvećena ljepoti pokreta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
Međunarodni Zadarski plesni festival in memoriam Nives Šimatović- Predovan
Program festivala započinje 18. svibnja u 19h i ove godine najavljujemo iznimno bogat program. Nastupit će petnaest hrvatskih ansambala, jedan iz Bosne i Hercegovine, jedan iz Makedonije, četiri iz Slovenije i dva ansambla iz Švicarske koji po prvi puta dolaze u Hrvatsku i Zadar, kazala je Nena Jurišić
Na festivalu se gotovo uvijek predstavlja dvadesetak plesnih ansambala, umjetničkih škola, udruga, društava i klubova

Plesna udruga Gesta organizator je Zadarskog plesnog festivala koji se svake godine treću subotu u svibnju održava u Kazalištu lutaka Zadar. Nakon prve godine festival je poprimio drugačiji karakter dolaskom plesača iz susjednih zemalja te je dobio međunarodni predznak.

Prvi festival održan je 2012. godine te je pokazao kako je upravo ovakav festival  nešto što je nedostajalo Zadru, s obzirom da Zadar ima dugu tradiciju  plesa. Festival se održava u sjećanje na pok. gđu. Nives Šimatović-Predovan poznatu zadarsku plesnu pedagoginju i nastavnicu suvremenog  plesa. Radeći u plesnoj školi i Zadarskom plesnom ansamblu obrazovala je i utjecala na mnoge zadarske plesače koji se i danas bave plesom u  Zadru i van njega, te odgajaju nove generacije plesača.

 Plesna udruga Gesta proizašla je iz plesnog studija Doma hrvatske mladeži, a kojeg je do tada vodila gđa. Nives te je na njenu inicijativu studio preuzela njena učenica Nena Jurišić nastavljajući rad na njenim temeljima. Nakon smrti Nives, osniva se Gesta na čelu sa Nenom Jurišić. Ansambl je preimenovan u Gesta kojoj je osnova ples, ali se dodaje dramski dio koji joj daje prepoznatljiv pečat.

Međunarodna razina

Nastavljajući dalje šireći načela kako ples treba biti dostupan svima koji ga žele učiti, Gesta s umjetničkom voditeljicom Nenom Jurišić uz  sedamnaest godina uspješnog pedagoškog rada, u biografiju  upisuje i organizaciju jedne ovako velike Međunarodne plesne manifestacije.

 - Razna putovanja, seminari i festivali bili su veliki motiv za organizacijom MZPF-a, ali jasna vizija i predani rad dokaz su da Zadarski festival  postaje nezaobilazna postaja brojnim plesnim školama, udrugama i  ansamblima. Na festivalu se gotovo uvijek predstavlja oko dvadesetak plesni ansambala, umjetničkih škola, udruga, društava i klubova  koji njeguju različite plesne izričaje i to iz Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Bosne i  Hercegovine i po prvi puta iz Švicarske. Festival je i specifičan jer promovira različite plesne smjerove od baleta, suvremenog, jazz dance-a, etno plesa, musical dance-a, hip-hopa itd…  Festival je svake godine po sudu mentora, pedagoga, koreografa i samih plesača, ali i publike svaki put sve bolji, rekla nam je Jurišić istaknuvši kako je raznolikost programa bio cilj od samog početka organizacije, uz promicanje plesne umjetnosti, moguće međusobne  suradnje ansambala,  gostovanja i razmjene iskustava. Ovakvi plesni događaji su savršena  podloga za komunikaciju i širenje vidika mentorima i koreografima, ali  i plesačima. Jedna od niti vodilja u radu Geste je odgoj plesne publike,  ne samo Gestica već svih plesača iz Zadra iz škole i udruga. Riječ udruga koja je predznak Geste je međusobno  udruživanje, suradnja i povezanost jer to je ono što može samo pomoći  u unaprjeđenju plesa u Zadru. Zadar je grad koji ima puno kvalitetnih i  mladih plesača koji se razvijaju i koji će nastaviti rad na temeljima nas  mentora kao što je to bilo u slučaju Jurišić-Predovan.

U sklopu festivala izvest će se i profesionalna plesna predstava, tzv. program za  goste plesače na koji mogu doći svi zainteresirani. Ulaz je slobodan i  počinje u 17:30 u dvorani KLZ-a. Ove godine sa radošću najavljujemo duet  SET-OUT naših Zadranki koje su završile plesnu akademiju u Zagrebu, Anđele Bugarija i Gendis Putri Kartini.

Ples potiče optimizam

- Program festivala započinje 18. svibnja u 19 sati i ove godine najavljujemo iznimno bogat program. Nastupit će petnaest hrvatskih ansambala, jedan iz Bosne i Hercegovine, jedan iz Makedonije, četiri iz Slovenije i dva ansambla iz Švicarske koji po prvi put dolaze u Hrvatsku i  Zadar. Sutradan 19. svibnja u 11h na Trgu pet bunara organizirali smo plesni  seminar tj.radionicu OPEN AIR SPORT& MODA u sklopu koje mogu  sudjelovati uz goste svi zainteresirani. Ove godine radionicu vodi Anja Baškovič iz Slovenije koja će nas uvesti u sjajnu energiju koju donosi plesni izričaj hip-hop-a, kazala je Nena Jurišić i poručila:

-Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i zajedno sa nama osjete čaroliju i dobru vibraciju koju širi ples. Ples potiče optimizam, poboljšava raspoloženje, jača imunološki sustav, njeguje duh i tijelo te pomaže osvijestiti unutarnju snagu. Upravo iz svih  ovih crtica vrlo je bitno mlade uključiti u ovakve programe koji odgojno  pozitivno djeluju na njih.

Festival je od samog početka promijenio svoj karakter, naime tijekom  prve dvije godine svaki ansambl se predstavljao sa svoje dvije plesne  koreografije. Međutim, zbog velikog interesa ansambala za sudjelovanje bili smo prisiljeni smanjiti program i svaki ansambl se predstavlja s  jednom koreografijom. Dokaz je to da se festival razvija i napreduje,te u  budućnosti iziskuje višednevni program, a shodno s tim i veća financijska sredstva. Organizacijski dio Gesta odrađuje i obavlja na volonterskoj osnovi s ciljem održavanja festivala u pozitivnoj atmosferi grada  Zadra, istaknula je Jurišić. 

- U životu postoje prečice do radosti, ples je jedna od njih… Time se  vodimo kroz naš rad, poručila je Jurišić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika gonzalezandresloan
Zdravo, Jeste li poslovni čovjek ili žena? Ako u nekom financijskom neredu ili trebate novac za pokretanje vlastitog posla? Trebate li kredit za plaćanje duga? Ako imate nisku kreditnu ocjenu, a banke / druge lokalne financijske institucije imaju poteškoća s dobivanjem kredita? Osobni zajam, širenje poslovanja, poduzetništvo i obuka, konsolidacija duga, krediti s teškim novcem. Pa, trebate zajam ili financiranje iz bilo kojeg razloga. Nudimo kredite s niskom kamatnom stopom od 2%, kontaktirajte nas s konstantnim pratiocem kredita putem e-maila (gonzalezandresloan@gmail.com)