Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Knjiga je i svojevrstan vodič za ambicozne turiste

10.05.2019. 12:23
Knjiga je i svojevrstan vodič za ambicozne  turiste


U četvrtak je u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru  održano predstavljanje knjige Ante Jurice "Ravni kotari i Bukovica". O  knjizi je, uz autora, govorio i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u  Skradinu Marinko Šišak, a moderatorica predstavljanja je bila prof.  Martina Drobnak.    
Jurica je knjigu "Ravni kotari i Bukovica" napisao četrnaest godina  nakon knjige "Gradovi, utvrde i sakralni spomenici uz Krku i Čikolu",  nastavivši obrađivati spomenuto područje koje, kako se moglo čuti, do  objave spomenute knjige nije bilo na taj način obrađeno čime je autor  dao veliki doprinos tom kraju. 
– Jurica je obradio preko osamdeset naselja koja pripadaju Ravnim  kotarima i Bukovici pa je ova knjiga i svojevrstan vodič za ambicozne  turiste, naglasio je Šišak. 
Najveći dio knjige, kako se dalje moglo čuti na predstavljanju,  obrađuje arheološko-povijesne prikaze naselja, istaknuta su sva važnija  arheološka nalazišta vezana uz pojedina naselja kao što je navedena i  arheološka građa otkrivena u istraživanjima. 
– Osobiti značaj dan je obradi sakralnih objekata iz različitih razdoblja s posebnim osvrtom na razrušene crkve u Domovinskom ratu i  njihovu poslijeratnu obnovu, a tekst je obogaćen brojnim fotografijama  crkvenih objekata i arheološke građe, dodao je Šišak, ne zaboravivši istaknuti kako je proces rada na knjizi bio dugotrajan i zahtjevan. 
O autoru je govorila Drobnak, a zanimljivo je za spomenuti, što stoji  u predgovoru knjige, kako je kulturnopovijesni prostor Ravnih kotara i  Bukovice odigrao značajnu ulogu u stvaranju najranije hrvatske države  obuhvaćajući nešto šire područje između gradova Nina, Knina i Solina  gdje su Hrvati došli početkom 7. st. i imali svoje posjede, njih 12 poznatih hrvatskih rodova s kojima je ugarski kralj Koloman sklopio sporazum (Pacta Conventa).
Predstavljanje je zaključio autor, zahvalivši se prije svega posjetiteljima na dolasku.