Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Plaća ne prati angažman na reformi!

10.05.2019. 10:18
Plaća ne prati  angažman na  reformi!


Članovi facebook grupe Školska zbornica, koja okuplja oko  12 tisuća članova i stručnih suradnika iz cijele Hrvatske, upozorili su otvorenim pismom ministricu Blaženku Divjak na ozbiljno nezadovoljstvo  učitelja aktualnom plaćom, a zbog čega ih je čak 98% spremno na  štrajk.
Potplaćeni u odnosu na druge
Kata Knežević, županijska povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja kazala nam je da će sindikat podržati bilo koji oblik sindikalnih akcija.
– Mi smo već o tome razgovarali na Velikom vijeću i donijeli dluku da  smo spremni podržati, odnosno pristupiti bilo kojem obliku sindikalnih  akcija za povećanje učiteljskih plaća. Zaista smo potplaćeni u odnosu na  one koji primaju plaću iz proračuna, a pričamo o istoj stručnoj spremi,  kazala je Knežević dodajući kako bi se trebalo dogoditi povećanje od oko  6% kako bi se sve plaće izjednačile.
Pregovori s ministricom Divjak su u tijeku, a Knežević se nada da će  ishod biti pozitivan za učitelje.
– Svi znamo kakvo je razmišljanje ministrice Divjak. Rekla je da knjige  koje sada dolaze u škole na račun ministarstva nisu ukalkulirane u tu cijenu, pa nam zbog toga ne mogu povećati plaće. Po tome ispada da  učitelji kupuju knjige što je apsurd, kazala je Knežević dodajući kako ministrica ima još nekih izjava koje su usmjerene protiv učitelja, ali da se  toplo nada da će ih promijeniti u pozitivnom smjeru. 
– Zaostajemo i spremni smo za sindikalne akcije. Na stranici 'Školska  zbornica' dala sam glas tim učiteljima, ali i svima nama za podršku, dodala je Knežević.
Preopterećenost nastavnika 
Jere Bilan, povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim  školama, kazao je kako su, trenutno, svi školski sindikati zauzeti prikupljanjem potpisa za referendum o mirovinskom sustavu. Paralelno s time, podsjetio je i kako se odvijaju pregovori o koeficijentima za nastavnike u osnovnim i srednjim školama kako bi se i na taj način pokušalo  povećati plaće zaposlenicima u sustavu.
– Ti pregovori još uvijek traju, a za to vrijeme ne izlazimo u javnost s  konkretnim stavovima. Ali, spremnost na akciju u koju spada i štrajk uvijek je dobrodošla jer to ojačava naše pregovaračke pozicije. Iako, štrajk  nam je zadnja opcija, kada se iscrpe sve ostale mogućnosti, kazao je Bilan.
Bilan je naglasio i kako je opseg poslova i radnih zadataka zaposlenika  u osnovnoškolskom i srednješkolskom sustavu povećan upravo zbog angažmana na reformi obrazovanja, posebno istaknuvši Loomen kao oblik  edukacije nastavnika, a paralelno s tim plaća ne prati angažman.
– Sudjelovanje u Loomenu iziskuje puno vremena, a zbog toga nastavnici nisu adekvatno plaćeni što izaziva nezadovoljstvo. No, smatramo da  će se u pregovorima iznaći rješenje. O rokovima mi je teško govoriti jer  sveobuhvatna analiza s obje strane pregovaračkog stola zahtijeva vrijeme, kazao je Bilan dodajući kako se nada da će to biti što prije.
– Iskustvo nas uči da bez snažnih pritisaka nema dobrih rezultata, kazao je Bilan pozvavši građane Zadarske županije da ih, ako još nisu, podrže potpisom za "Inicijativu 67 je previše". Rok je do subote.
Očekuju se veće plaće
Član Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme i  predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Igor Radeka, svjestan je, a i podaci pokazuju, da su plaće u sustavu školstva izrazito niske.
– Mi s naše strane radimo što možemo da se osvijeste i resorno ministasrvo i odgovorni u Vladi RH jer to nije samo pitanje Ministarstva, već i  prioriteta Vlade. Dok god Vlada ne prepozna značaj sustava obrazovanja  za razvoj ljudskih potencijala za budućnost zemlje, ni Ministarstvo neće  moći nešo bitno promijeniti, kazao je Radeka dodajući kako svaka Vlada  ima neke svoje prioritete, te kako se po proračunu vidi koji su prioriteti  ovoj i prethodnim vladama.
– Nažalost, školstvo još nije niti jednoj bilo prioritet. No, ono što je dobro je da ova kurikularna reforma stavlja u fokus interesa javnosti sustav  obrazovanja, pa se samim time osvješćuju i aktualiziraju problemi potplaćenosti, kazao je Radeka dodajući kako podržava i očekuje da će se  plaće i druga materijalna prava kao i uvjeti rada popraviti. 
– Očekujem da će napraviti iskorak i u tom pogledu jer ne možete raditi reformu sustava bez zadovoljnih nastavnika. To mora ići zajedno, zaključio je Radeka.


 


 




 


Povećanje koeficijenata složenosti  poslova


Podsjetimo, na inicijativu Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Vlada RH je u ožujku pokrenula postupak izmjene Uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama koji se odnose  na izmjene koeficijenata složenosti poslova u osnovnoškolskom i srednjoškolskom  sustavu, objavljeno je na stranicama NSZSSH. U priopćenju stoji kako SHU i NSZSŠ  pozdravljaju povećanje koeficijenata, ali naglašavaju da je povećanje koeficijenata  složenosti poslova potrebno za SVE zaposlenike u osnovnim i srednjim školama. U  tekstu se navodi kako bi Vladin prijedlog selektivnog povećanja koeficijenata samo  nekim kategorijama zaposlenika izazvao još i veće nezadovoljstvo zaposlenika u sustavu odgoja i  obrazovanja. Također, reformski procesi i dodatne obveze učitelja i  nastavnika proizašle iz njih, još su jedan argument za povećanje koeficijenata  složenosti poslova SVIM zaposlenicima u sustavu. Temeljem toga, SHU i NSZSŠ zatražili su hitan sastanak s resornom ministricom na tu temu.