Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

NA PRVOJ CRTI Medicinske sestre bile su ključne u očuvanju zdravlja

10.05.2020. 10:45


Sljedećeg tjedna obilježava se Međunarodni dan medicinskih sestara, odnosno sestrinstva. Svake godine tradicionalno ovaj se dan obilježavao dodjelom priznanja zadarsko bijelo srce medicinskim sestrama koje su svojim radom i trudom obilježile tu godinu. Ove godine, zbog situacije s pandemijom koronavirusa, svečanost dodjele bijelog srca se neće održati, ali medicinske sestre svakako će se prisjetiti svojih vrijednih i požrtvovnih kolegica. O položaju sestara razgovarali smo s Dajanom Subić, predsjednica zadarske podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.
– Međunarodni dan sestrinstva obilježavaju sve medicinske sestre i tehničari u svijetu 12. svibnja, a u našoj županiji obilježavali smo ga svake godine i dodjelom Bijelog srca. Ovo je tradicija koja je započela 2003. godine te svake godine odaberemo najzaslužnije sestre. Ove godine svoj dan ćemo obilježiti na drugačiji način te ćemo najvjerojatnije napraviti jedan domjenak u krugu zadarske bolnice s videom naših sestara koje su intenzivno radile tijekom ove Covid epidemije, rekla nam je Dajana Subić dodavši kako će ove godine proslava biti puno skromnija i s fizičkom distancom. Naglasila je kako ne žele odustati od obilježavanja jer im je to jako važan dan i smatra kako je važno istaknuti rad i trud medicinskih sestara.


Neće se dodjeljivati priznanja
– Ove godine neće biti dodjele priznanja jer su sve medicinske sestre ove godine zaslužile nagradu. Moram pojasniti kako su izazovi u sestrinstvu jako veliki, posebno zadnjih nekoliko godina od kada se sestre i visoko obrazuju te kroz cijeli poslovni vijek imamo kontinuirano obrazovanje kako bismo mogle pratiti sve novosti u medicini. Naš posao se bitno razlikuje usporedimo li razdoblje otprije 20 godina i današnjicu. Mi smo profesionalci koje posao rade predano. Kroz karijeru moramo mnogo učiti jer medicina napreduje, učimo nove postupke, nove tehnologije te nove vještine kojima nadograđujemo svoje obrazovanje, rekla je Subić naglasivši kako je ovo bilo jako važno i u ovoj situaciji s pandemijom Covida gdje se pokazalo znanje i snalažljivost sestara od samog pristupa Covid oboljelom pacijentu, zaštite i njege. Također, istaknula je kako su se sestre dobro snašle i prilikom zaštite svoga zdravlja, od oblačenja uniformi, pristupa i rada u teškim uvjetima pod zaštitnim odjelima u kojima su ograničene kretnje i postupci. Sve ovo, istaknula je, odrađeno je na najbolji mogući način da pacijenti dobiju najbolju njegu i terapiju, a da opet zaštite i sebe.
– Velik izazov je stavljen pred nas u ovoj pandemiji i pokazale smo da možemo napraviti mnogo za svakog našeg pacijenta, ali i za društvenu zajednicu. Ova situacija stavila je sestrinstvo na viši nivo gdje se pokazalo kako bez naše struke nema kvalitete očuvanja zdravlja, a pokazalo je i kako smo mi one koje su na prvoj crti obrane, rekla je ova sindikalistica.
Dotaknula se i razlike u radu medicinskih sestara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno ambulantama obiteljske medicine te rada u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno bolnicama.


Bez struke nema kvalitetnog rada
– Sestre u primarnoj zaštiti su najizloženije jer nikako ne znamo je li netko tko je došao na pregled zaražen ili nije. Naime, ovdje ne mislim samo na ovu pandemiju, već nam može doći netko zaražen tuberkulozom, HIV-om, hepatitisom… i tu je sestra najizloženija. Osim toga, ove sestre su u svakodnevnoj komunikaciji sa stotinama pacijenata. U bolnicama je posao drugačiji i fizički je zahtjevniji jer sestre znaju stajati uz doktore i desetak sati tijekom operacije. Međutim, ono što je najvažnije je da mi moramo imati profesionalni odnos prema svakom pacijentu, a svaki je posao jednako zahtjevan, rekla je Subić.
U razgovoru smo se dotaknule i situacije s plaćama te nam je rekla kako su pojedine medicinske sestre koje su bile u izolaciji tijekom ove pandemije dobile bitno manju plaću, dok su sestre koje su bile u Covid ambulanti te direktno izložene zarazi dobile dodatke od 28 posto.
– Ono što je malo problematično i gdje smo reagirali je situacija s korištenjem godišnjih odmora. Naime, neke sestre su morale tijekom određene izolacije ići na godišnji odmor na što smo reagirali i u dogovoru s ravnateljstvom ćemo vidjeti kako ćemo to riješiti, rekla nam je Dajana Subić dodavši kako su sindikati stalno u pregovorima s Vladom jer ne žele da im se ukinu božićnice i regres, a što je bilo najavljeno.
– Mi ne želimo biti dio nečega što će nas zakidati jer je ovo krvav posao. O nama možda ne ovisi privreda, ali ovisi zdravlje ljudi. Zbog ovoga smo u stalnim pregovorima s Vladom te se nadamo da ćemo popraviti stanje u sestrinstvu, zaključila je Subić.