Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

POTPORE Vrtiću u Salima i kaljskoj šetnici po 450 tisuća kuna

10.05.2020. 09:23


Ta financijska sredstva od 450 tisuća kuna, jako će nam dobro doći jer vrtić se radi. Grubi građevinski radovi su već gotovi, a zgrada je nasuprot naše Osnovne škole Petar Lorini. S ovim ćemo novcem nastaviti radove, a onda se nadamo i dodatnoj financijskoj pomoći resornog Ministarstva za demografiju, mlade i socijalnu politiku, a riječ je o iznosu od oko milijun kuna. Cjelokupna investicija izgradnje našeg vrtića u Salima bila bi oko četiri milijuna kuna uključujući PDV, objasnio je načelnik Općine Sali Zoran Morović.
Naime, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, potpisao je Odluku o odabiru projekata za Program razvoja otoka u 2020. Cilj ovog Programa za razvoj otoka jest stvaranje preduvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života na otocima kroz poticanje razvoja otočnih specifičnosti, a provedba programa odnosi se na naseljene otoke Republike Hrvatske. Korisnici su jedinice lokalne i područne te regionalne samouprave koje u svojim administrativnim granicama obuhvaćaju hrvatske naseljene otoke i njima pripadajuće povremeno naseljene i nenaseljene otoke i otočiće te poluotok Pelješac.


Novac dobilo sedam otočnih općina i Grad Pag
Tako su u Zadarskoj županiji kroz Program razvoja otoka u 2020. godini, odobrene potpore Općini Sali za izgradnju dječjeg vrtića Orkulice u iznosu od 450 tisuća kuna, Kukljici za uređenje trga s okolišem u iznosu od 200 tisuća, Općini Pakoštane za betoniranje puteva na otoku Vrgadi 300 tisuća, Povljani na otoku Pagu za rekonstrukciju glavnog mjesnog trga u iznosu od 350 tisuća, Kalima za obalnu šetnicu prema Rtu Artina također u iznosu od 450 tisuća, Općini Preko za Društveni dom u Ugljanu 450 tisuća, te Zadarskoj županiji za rekonstrukciju drugog kata OŠ Jurja Dalmatinca u Pagu u iznosu od 640 tisuća kuna. Grad Pag dobit će 200 tisuća kuna za uređenje Doma kulture, a Općina Pašman za projekt uređenja dječjih igrališta »Svakom djetetu na dar« 450 tisuća kuna.


U vrtiću 30-ak, a u školi preko 60 djece
– Imamo 30-ak djece vrtićke dobi, koja su sada smještena u ne baš primjerenim uvjetima jer je postojeći vrtić u zgradi škole. Novi će nam vrtić puno značiti. Bit će također, kapaciteta za oko 30-ak djece, ali ako bude potrebe moći će se s vremenom dignuti i kat. Daj Bože, da tako bude, lako ćemo mi dignuti i kat, zaključio je saljski načelnik dodajući, kako u Salima ima puno mladih obitelji s djecom i to je sjajno.
U Osnovnoj školi Petra Lorinija ima sveukupno više od 60 djece, od kojih je desetak u Područnoj školi u Božavi.
– Nadamo se da će i ova situacija s pandemijom koronavirusa uskoro završiti, pa da se svi konačno vratimo normalnom životu jer sve nas je usporilo… Ako sve bude u redu, vjerujemo da bi vrtić u cijelosti mogao biti završen do rujna odnosno, do nove školske godine, rekao je na kraju načelnik Morović.
 




PROGRAM ZA RAZVOJ OTOKA


Cilj ovog Programa za razvoj otoka jest stvaranje preduvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života na otocima kroz poticanje razvoja otočnih specifičnosti, a provedba programa odnosi se na naseljene otoke Republike Hrvatske