PRAVOMOĆNO Banka mora vratiti 90.000 kuna preplaćenih anuiteta i kamate

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Županijski sud u Zadru donio presudu za konvertirani kredit
Ova presuda za konvertirani kredit iz švicarskih franaka u eure potvrđuje da konverzije nisu prepreke za obeštećenje, kao što je to već utvrđeno na Sudu EU presudom C-118/17, Dunai, stoji u priopćenju udruge Franak
Zvonko KUCELIN
Županijski sud u Zadru potvrdio je prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Vukovaru

Zadarski Županijski sud potvrdio je 23. travnja 2020. pravomoćnost pozitivne presude Općinskoga suda u Vukovaru za jedan konvertirani kredit iz švicarskih franaka u eure. Ta presuda potvrđuje da konverzije nisu prepreke za obeštećenje, kao što je to već utvrđeno na Sudu EU presudom C-118/17, Dunai, stoji u priopćenju udruge Franak.
Zastupnica tužitelja bila je odvjetnica Martina Alagić iz Vukovara, prvostupanjsku presudu donio je vukovarski sudac Ivica Grubišić te je pravomoćnost potvrdila zadarska sutkinja Marina Tanta.

Presuda sutkinje Tanta

Presudom je potvrđeno da Privredna banka Zagreb (PBZ) mora vratiti 46 tisuća kuna preplaćenih anuiteta, da mora platiti i zatezne kamate, što znači da ukupno mora tužitelju platiti oko 90 tisuća kuna te da mora platiti još i 12 tisuća kuna sudskih troškova. Presudom iz Vukovara, koja je potvrđena na Županijskom sudu u Zadru, utvrđeno je da nije potrebno provoditi dokazni postupak, jer se na konkretnu tužbu primjenjuje pravorijek iz kolektivnog sudskog procesa, što je već prije utvrdio Vrhovni sud RH. Utvrđeno je i kako provedena konverzija nema značaj za tužbeni zahtjev, potom kako konverzijom nisu vraćeni preplaćeni anuiteti iz temeljnog CHF kredita, također da je presudom suda EU C118/17 (slučaj Dunai) utvrđeno da nacionalni sudovi moraju utvrditi je li zakonodavnom intervencijom izvršena potpuna restitucija te da je nakon provedenog vještačenja utvrđeno da preplaćeni anuiteti nisu vraćeni te da je očigledan pravni interes tužitelja za podnošenje predmetne tužbe.
Radosni smo zbog činjenice da je konkretni sudski postupak završio onako kako to prema pravu EU i presudi Suda EU Dunai mora završiti. Vjerujemo da će tako na kraju završiti svi naši postupci. Naravno da možemo očekivati i to da će nakon bespotrebnog oglednog postupka u režiji banaka dio sudaca zaključiti kako je valjanost konverzije razlog da se tužbeni zahtjev iz konvertiranog kredita odbije, no pravo Europske unije jest obvezujuće za sve sudove i nemamo nikakvih dvojbi u naše pravo na puno obeštećenje.

Izrađuju pitanja za Sud EU

Uslijed svega toga, naglašavamo da smo već pokrenuli potrebne aktivnosti oko izrade kvalitetnih prethodnih pitanja prema Sudu EU, koja će onda biti poslana s općinskih sudova radi konačnog razrješenja pravnih pitanja o ništetnosti temeljnih CHF ugovora i o pravu na obeštećenje do dana konverzije za konvertirane kredite.
Pred nama je još uvijek neizvjestan period za dužnike iz konvertiranih kredita, a udruga Franak čini sve što je potrebno da se hrvatsko sudstvo konačno prestane igrati sa sudbinama opljačkanih obitelji.
Naglašavamo još jednom kako svi potrošači koji su otplatili kredite prije konverzije, ili ih plaćaju i dalje, ali ih nisu konvertirali, nemaju nikakvih dvojbi na sudovima, i ne moraju se uopće brinuti kako će njihovi sudski postupci završiti. Pobjeda na sudu u takvim slučajevima jest samo pitanje vremena, bez obzira radi li se o autokreditima, nenamjenskim ili stambenim kreditima.
Mi idemo do kraja, sve dok ne osvojimo i pravo i pravdu, zaključuje se u priopćenju udruge Franak.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)