Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ženska romantika i muška neodlučnost u kaduljinom listu

10.05.2020. 09:30


Od kad je ljudskog roda žene su beskrajno romantične i stalno iz nečega gatamo o muškim objektima našeg zanimanja. Muškom rodu je s druge strane sve dosta jednostavno, toliko jednostavno da uopće ne dajete dovoljno informacija. Kada muški rod poželi jednu određenu jedinku iz ženskog roda, u stanju je napraviti svakakve ludosti, a jedan bračni par mojih prijatelja je kroz suze od smijeha pričao o njemu – dva metra čovjeka sličnijeg medvjedu nego Homo sapiensu, koji je naučio plesti šalove ne bi li nekako privukao pažnju njegove sada žene. Oženili su se, sretni su, on više ne plete, ali je ona dobro prošla jer je zaista dobar čovjek. Sve to pomalo podsjeća na stari vic: životnog partnera izabireš kao lubenicu – njuškaš, kuckaš, treseš i nakraju čistom srećom izabereš dobar ili loš.
Jer na početku tog primordijalnog plesa zavođenja svi želimo ispasti najbolji što možemo. I to je savršeno normalno. No isto tako je onda savršeno normalno da mi romantične ženice, totalno zbunjene svim onim što ste u stanju vi muškići izvesti za privlačenje pažnje, počnemo gatati iz kave, zareza u poruci, leta ptica, brojeva na tablicama auta… Jer u osnovi, jao kako znate biti uvjerljivi! A mi romantične jao kako bismo željele vjerovati! No jako dobro znamo da se svašta može skrivati iza početnog muškog – mjesec bih ti skinuo sa neba, pristupa…
Kadulja je biljka oko koje ima toliko rituala, legendi i vjerovanja vezanih uz nju da je nemoguće sve skupiti. Egipćanima je bila afrodizijak i povećavala plodnost žene. Bbili su u pravu kaže današnja znanost, jer sadrži pro-estrogenski sličan spoj i zaista može uravnotežiti hormone, mjesečnicu i ženski libido. No opasna je za trudnice, (da ne bi došlo do pobačaja), dojilje jer smanjuje dotok mlijeka ali i za genetsku predispoziciju za tumore estrogen-povezane (grudi, jajnici, maternica). Rimljani su se kleli da je ona biljka besmrtnosti i da liječi doslovno SVE. Brali su je posebnim ritualima, uvijek rukom, nikad nožem. Takvom branju su i druidi pristupali – ili rukom, ili zlatnim srpom – nikad nedostojnim željezom. Astrologija tvrdi da kao simbol, pripada mjesecu (majčinstvu), a Nativni Indijanci u Americi su je smatrali biljkom Duha.
Rituali paljenja macetića kadulje za čišćenje prostora i dezinficiranje se radi kod useljenja u novi prostor, oslobađanja od loših energija i općenito svega što se treba očistiti jer je novo i tek započeto. I ako vam je malo čudno sebe zamisliti gdje mašete zadimljenim grančicama kadulje, znanost je dokazala da zbog spojeva dezinfekcijskog svojstva, čišćenje prostora kao dezinfekcija od mikroorganizama ima svoju naučnu podlogu i može pročistiti zrak za navodnih 90-tak%. Čišćenje od loših duhova spada u intimu vjerovanja svakog od nas.
Ono što znamo, službeno i neupitno što se biokemije biljke tiče je: dezinficira i smiruje upale pluća, uravnotežuje ženski ciklus, grgljanjem smanjuje paradentozu, listovi zaista izbjeljuju zube, a ružmarinska kiselina koja je i inače vrlo prisutna u porodici Laminacea ima neuroregenerativna svojstva, poboljšava memoriju i smanjuje depresiju. Kako? Pa još se ispituje i kako je naš mozak jako fina sinergija kemija, hormona i biokemije. Nemam dosta mjesta u kolumni da se tog dijela uhvatim.
Dovoljno je reći da kadulja ima toliko puno bioaktivnih spojeva i da oni djeluju u sinergiji da bi nam osigurali sljedeće namjene: poticanje i uravnoteženje živaca, memorije i kognitivnih sposobnosti, upale i probleme cijelog dišnog sustava od upale desni (no dobro tu počinje udisaj, ali i na to djeluje) upale grla, bronhitisi, nadalje antiseptična je za kožu, uravnotežuje lučenje sebuma i uklanja prištiće, smanjuje znojenje, pa je poznata kao prirodni dezodorans (logično, antiseptična je pa bakterije koje uzrokuju loš miris kod prirodnog znojenja, nagrabuse, a samim tim mi ljepše mirišemo osim što se i manje znojimo) To ide i stopala gdje također imamo znojne žlijezde, pa ako skinete cipele, a okolna živalj se onesvijesti, možda bi bilo zgodno stopala tretirati kaduljom. Izbacuje maslačnu kiselinu iz upaljenih mišića ako smo pretjerali sa vježbanjem.
Pomaže kod probave, a Dalmatinska kadulja (da upravo tako je poznata u svijetu zbog izrazito optimalno visoke kvalitete i količine molekula u biljci koja raste u Dalmaciji, naučnici smatraju da joj je baš Dalmacija pradomovina) ujedno osim probave, smanjuje i šećer u krvi. Čudo od biljke! I ipak naravno ima i ona problem. Nije svetica. Njezin problem je tujon, spoj koji je neurotoksičan. Pa se sa kaduljom ne smije pretjerivati. Od lijeka može postati otrov. No kod normalne konzumacije nismo u opasnosti. Naime kako skida i celulit i masne naslage, ako vam padne na pamet progutati kilu kadulje, rekla bih da ste si sami krivi za posljedice. Bolje otići prošetati, više se kila skine…
A gdje je sad tu gatanje romantičnih djeva sa početka? Pa iz drevne srednjovjekovne Engleske, vjerovanje između bajke i legende govori o tome da su dame, znatiželjne znati s kim bi bilo pametnije spetljati se za ostatak života, odgovor tražile tako što bi noć prije Božića otišle u vrt ubrale 12 listova, oprezno da ih ne oštete, pa bi u otišle u prvoj sljedećoj noći punog mjeseca u dvorište crkve, dignule listiće da mjesec stvori sjenu i u sjeni bi se navodno ukazao profil njima suđenog. E sad, samo zamisliti, kradom smucanje po dvorištu crkve naprosto zaziva poziv policiji ili neuropsihijatriji, a da ne govorim o jadnom muškom rodu, osuđen da otpadne kao kandidat samo zato što se lišće u međuvremenu osušilo i profil ne odgovara! Mi i žene i muškarci smo taoci želja i nadanja. Svi smo ipak pomalo ludi. A jedan pošteni razgovor, bez da medvjed od čovjeka plete šal, bi možda boljim plodom urodio. Pogotovo uz šalicu čaja od kadulje – jer poboljšava kognitivna sposobnosti, podsjećam.