Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Iz Zadra ponovno poslana poruka solidarnosti i suosjećanja

10.05.2021. 09:00


Na red je ponovno došlo održavanje utrke Wings For Life, koja je prošle godine, zbog nepovoljne epidemiološke slike bila otkazana. Po osmi put, trkači će u Zadru trčati za one koji to ne mogu. Sva prikupljena sredstva uplaćuju se za istraživanja o liječenju ozljeda leđne moždine. U utrci su mogli sudjelovati svi, profesionalni trkači i rekreativci, pa i oni koji se trčanjem nikad nisu bavili, a uz njih ravnopravno i sudionici u invalidskim kolicima. U posljednjih pet godina za istraživanje lijeka za oštećenja leđne moždine, prikupljeno je 23.6 milijuna eura.
Ove godine se u utrci, osim organiziranog trčanja, moglo sudjelovati i uz pomoć aplikacije, što znači da su sudionici utrke mogli birati stazu i trkačke uvjete po svom ukusu. Wings for Life World Run aplikacija puno je više od običnog pomagala za evidenciju pretrčanih kilometara. Radi se o izuzetno zabavnoj aplikaciji koja osigurava jedinstveni trkački doživljaj. Zadarska je utrka ove godine startala s Punte Bajlo. Utrka je, kao i na svim lokacijama diljem svijeta, započela točno u 13:00 sati. Virtualno presretačko vozilo krenulo je 30 minuta nakon početka utrke brzinom od 14 km/h, postepeno ju povećavajući sve dok nije prestiglo i posljednjeg natjecatelja.
Na startu utrke susreli smo poznatog splitskoga pjevača Marka Pecotića, koji nam je rekao kako je prije tri godine upravo u Zadru po prvi puta trčao na utrci.
– Drago mi je da ove godine ponovno mogu sudjelovati u utrci, koju će po prvi puta sa mnom trčati i moja supruga. Budući da godinama nastupam u Zadru, dok budemo trčali pokazati ću joj sve ljepote Zadra i lokacije koje su mi prirasle srcu. Nadam se da ćemo istrčati cijelu trasu utrke. Kada sam prvi put sudjelovao na utrci Wings For Life dotrčao sam čak do Svetog Petra, rekao je Pecotić.


Rekordan broj sudionika utrke
​Prije pojave koronavirusa, na utrci održanoj 2019. godine sudjelovalo je čak 9000 trkača iz cijeloga svijeta. Zadarska utrka je u samom svjetskom vrhu utrke Wings For Life, odnosno treća na svijetu po broju trkača i sudionika, a s obzirom na broj stanovnika Hrvatske najveća je u državi. 2019. godine pobjednici utrke u Zadru bili su Robert Radojković s pretrčanih 56,1 km, dok je kod žena pobijedila Ines Jozić s 48,7 km. Utrka je te godine završila u 17 sati, a koliko su se trkači trudili što dulje ostati na stazi najbolje kazuje i podatak da je prvi sudionik Wingsa od utrke odustao tek u Sukošanu.


Trčalo se diljem Lijepe Naše
​Osim u Zadru, ove se godine, u organiziranim skupinama ili putem aplikacije, trčalo i diljem zemlje. Wings for life Čavle Rijeka održala se na Grobničkoj pisti, koja je od centra Rijeke udaljena 15 km. Trkači su cijelim putem imali pogled na obližnje planine Grobničke alpe i Platak.
Trčalo se i u Buzetu, gdje je mjesto okupljanja i starta bilo parkiralište ispred tvornice Cimos u naselju Most.
U Zagrebu se trčalo kružnom stazom od 6 km na Jarunu, a utrka je organizirana i na Bundeku, čiji je organizator Hrvatska udruga paraplegičara i tetraplegičara. Start je bio u neposrednoj blizini glavnog ulaza u park Bundek.