Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Izgradanja ražanačke ribarnice 1,4 milijuna kuna

10.05.2021. 08:08


Općinsko središte Ražanac, malo primorsko naselje smješteno podno moćnog Velebita, na južnoj strani Podvelebitskog kanala, naselje je na moru koje usprkos poznatoj ražanačkoj buri živi od mora, bolje rečeno, od plodova mora i turizma.
– U Ražancu kod ambulante započinje izgradnja tržnice – ribarnice koja će biti uređena po najsuvremenijim standardima. Provedbom postupka javne nabave i proteka svih žalbenih rokova i rokova mirovanja, Općina Ražanac je sklopila ugovor o izvođenju radova s odabranom tvrtkom Franja d.o.o. iz Poljica Briga, kazao je Hrvoje Benić, voditelj projekta.


Zahvala Domu zdravlja
– Izabrana tvrtka Franja d.o.o. dala je najpovoljniju ponudu u iznosu od 1.127.507,81 kuna bez PDV-a, odnosno 1.409.384,76 kuna s PDV-om. Procijenjena vrijednost nabave iznosila je 1.284.000,00 kuna bez PDV-a tako da smo jako zadovoljni s postignutom cijenom, rekao je općinski pravnik Benić.
Pritom je zamolio mještane za strpljenje tijekom izvođenja radova.
– Također želim zahvaliti Domu zdravlja Zadarske županije na razumijevanju i na tome što nam je omogućio pravo građenja na dijelu njihove parcele i to besplatno, kazao je Benić.
Opći cilj projekta ribarnice je, kaže on, osiguranje potrebne infrastrukture za razvoj ribarstva i akvakulture kroz izgradnju i modernizaciju infrastrukture za olakšanu potporu dionicima na području FLAG-a Tri mora.


FLAG Tri mora osigurao EU sredstva
Projekt je, naime, apliciran na FLAG Tri mora, lokalnu akcijsku grupu u ribarstvu koja djeluje na području sedam jedinica lokalne samouprave (Grad Obrovac, općine Jasenice, Novigrad, Posedarje, Poličnik, Ražanac, Starigrad) te su osigurana bespovratna sredstva Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u iznosu od 1.092.563,21 kn, sufinaniranje RH iznosi 192.805,27 kn te, kako stoji na tabli radova, ukupna javna potpora iznosi 1.285.368,49 kuna, dok je za ukupnu vrijednost projekta naveden iznos od 1.839.460,06 kuna.
Gledajući cjelokupno područje FLAG-a Tri mora, analizom situacije pokazalo se kako se na općinskom području Ražanac, prema podacima Uprave za ribarstavo, nalazi najveći broj ovlaštenika ribarskih povlastica.
– U razgovorima s gospodarskim objektima iz sektora marikulture i akvakulture te ovlaštenicima povlastica došlo se do zaključka da je na području Ražanca neophodna jedna suvremena ribarnica koja zadovoljava tehničke, higijenske i veterinarske uvjete, naglasio je Benić.




Mjesto susreta i prodaje
Svrha projekta je, kaže on, poboljšanje usluga u distribucija svježih i prerađenih proizvoda ribarstva te povećanje održivosti sektora ribarstva na području kako Općine Ražanac tako cijelog FLAG područja.
– Uređenjem ribarnice planira se ostvarit i novi vizualni identitet i prepoznatljivost čime će se ražanački prostor valorizirati kao mjesto koje prvenstveno omogućuje razvoj djelatnosti ribarstva i akvakulture, ali neposredno i razvoj drugih djelatnosti, ponajprije turizma, istaknuo je Benić dodajući kako će stanovnici općine dobiti sasvim suvremenu zgradu tržnice i ribarnice i to baš onakvu kakvu zaslužuju, za razlike od one koju trenutno imaju.
– Siguran sam da će ribarnica i tržnica postati bilo naše općine, mjesto susreta i prodaje kvalitetnih proizvoda, zaključio je Benić.