Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kroz Mrežu ZaDar osigurano 14 milijuna kuna, zaposleno preko 70 djelatnika

10.05.2021. 10:00


U tijeku je natječaj za upis u vrtiće i jaslice DV Radost i DV Sunce za sljedeću pedagošku godinu, 2021./2022.. Kroz provedbu projekta »Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja«, zaposleni su novi djelatnici, dodatno educirani novi i stari djelatnici, a omogućen je produljen boravak i smjenski rad te su verificirani novi programi.
Projekt istječe u srpnju, ali Grad će nastaviti održavati produljen rad u ustanovama, ovisno o potrebama roditelja, s obzirom da je u projektu garantirana održivost.
Tako je već od travnja Grad preuzeo financiranje plaća za djelatnike zaposlene kroz projekt, s obzirom da je taj dio projekta istekao 31. ožujka.


Uskoro uređenje novog vrtića na Višnjiku
Kako je rekao Joso Nekić, pročelnik Odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, to je jako lijep projekt u kojem je unaprjeđena usluga u predškolskim ustanovama Grada, ali i onima durgih osnivača, koji su također sudjelovali kao partneri.
– Kroz projekt je osigurano 14 milijuna kuna, što je velik novac. Zaposleno je preko 70 ljudi, što predškolske struke, što tehničkog osoblja. Neki su pritom stekli svoja prva radna iskustva. Uvedeni su novi programi, kao što je Montessori, senzorna integracija i rano učenje engleskog jezika. Taj projekt nam je vrijedno iskustvo i dalje se nastavlja, s obzirom da postoji klauzula da je Grad dužan osigurati održivost pet godina, rekao je Nekić.
U slučaju ponovnog otvaranja poziva Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, spremna je dokumentacija za sličan projekt i dodatno unaprjeđenje usluga, u cilju usklađivanja poslovnih i obiteljskih obveza roditelja.
Nekić ističe kako mu je posebno drago da su u projektu sudjelovale i ustanove drugih osnivača.
– Poznato je da Grad njeguje poseban odnos s vrtićima drugih osnivača. Prvi smo u Hrvatskoj ostvarili suradnju da kroz subvencije drugim osnivačima, osiguramo svoj djeci u gradu jednake uvjete pohađanja vrtića, bilo da su u gradskim ili privatnim vrtićima. Mislim da ćemo taj obuhvat i dodatno povećati, rekao je Nekić.
Uskoro se ide u uređenje novog vrtića na Višnjiku, radnoga naziva PO Višnjik 3. Riječ je o prostorima na prvom katu zgrade, iznad postojećeg vrtića Višnjik 1, u sklopu ŠC-a Višnjik. Pritom će se otvoriti šest novih odgojno-obrazovnih skupina, što bi otvorilo mjesto za još oko 100 djece.


Zadar po obuhvatu djece u vrtićima iznadprosječan
Na Višnjiku je u rad pušten sportski vrtić, a dio opreme za taj vrtić isto je išao kroz projekt Mreža.
– Također, u objektu Pčelica će, nakon rekonstrukcije i dogradnje vrtića, umjesto četiri, biti mjesta za osam odgojno-obrazovnih skupina. Uglavnom, cilj je da se kroz vrlo skoro vrijeme u gradu osigura dovoljno mjesta za upis svakog djeteta. Čak je i predsjednik Vlade, Andrej Plenković, prije nekoliko dana, kad je bio na Višnjiku, rekao kako je Zadar po obuhvatu djece u vrtićima iznadprosječan, govori Nekić.
Upisi u vrtiće i jaslice DV Radost Zadar i DV Sunce traju od 29.04.2021. do 14.05.2021. godine, a u objavi je navedena sva potrebna dokumentacija koju roditelji/skrbnici trebaju dostaviti.
Kao radno vrijeme u područnim objektima Radosti navedeno je od 6.30 do 16.30, osim u područnim objektima Bokanjac i Vruljica koji bi radili do 22 sata. U Suncu bi do 22 sata radio Ciciban, a Područni objekt Ričine radio bi od 7.30 do 12.30. Ipak, kako stoji u napomenama, a tako ističu i u Uredu za odgoj i školstvo, to je podložno promjenama, ovisno o potrebama roditeljima. To jest, po potrebi će se uvesti produljeno radno vrijeme i u drugim područnim objektima. Još su u tijeku i ankete za iskazivanje interesa.




Montessori
Kroz projekt Mreža u novi, sportski vrtić na Višnjiku uveden je i Montessori program. Pedagogija Marije Montessori utemeljena je na znanstvenom promatranju spontanog učenja djece, a njeno temeljno načelo je emancipiranje djeteta kroz usmjeravanje njegove pozornosti na proces samostalnog donošenja odluka. Montessori koncepcija posebnu pažnju pridaje dječjoj individualnosti, samomotivaciji te razvijanju vlastitih sposobnosti i urođenih potencijala djeteta.
Kako stoji još na stranicama projekta, desetsatni alternativni odgojno-obrazovni Montessori program provodi se od ožujka u mješovitoj odgojno-obrazovnoj skupini u područnom objektu »Višnjik II«. Program provode odgojiteljice Danijela Nakić i Lidija Perković koje su potrebnu stručnost stekle zahvaljujući organiziranoj edukaciji upravo u okviru projekta Mreža ZaDar.


E-upisi dogodine
Pravo na upis imaju sva djeca s prebivalištem na području Grada Zadra od navršene jedne godine života do polaska u osnovnu školu. Prilikom upisa, roditelji/skrbnici su dužni dostaviti obimnu dokumentaciju, a to bi također s vremenom trebalo postati puno jednostavnije. Naime, Grad je potpisao ugovor sa Središnjim uredom za razvoj digitalnog društva u sklopu Informatizacije procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove. Cilj Informatizacije je da se s vremenom dijete preko tog sustava kroz školovanje može upisivati u sve ustanove, na puno jednostavniji način.
Bilo bi to povezano sa sustavom e-Građani preko kojeg bi se mogli onda povlačiti svi dokumenti ustanova koje su prošle digitalizaciju. U ustanovama bi bili na raspolaganju administratori koji bi pomogli pri upisu roditeljima, ukoliko naiđu na poteškoće.
E-upisi u vrtiće u nekim ustanovama kreću već ove godine, ali u zadarskim gradskim vrtićima ove godine još neće jer još nisu dobili potrebnu opremu. Ipak, kako govori Ivana Perić Zrilić, još je prošle godine, kako je nastupila pandemija, olakšan upis, s obzirom da se ispunjeni obrazac i popratna dokumentacija mogu skenirati i poslati mailom. Ukoliko je potreban izvornik nekog od dokumenata, može se donijeti i kasnije prilikom samog upisa.