Paola Kurić osvojila prvo, a Ema Rašin četvrto mjesto

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Na »Europi u školi« u organizaciji Europskog doma Zagreb
Nisam očekivala da ću svojim likovnim radom u tušu osvojiti prvo mjesto, ali sam naravno ponosna kako je sve ispalo. Slikanjem se bavim odmalena i već u vrtiću sam govorila da se želim baviti umjetnošću kad odrastem, kaže prvonagrađena Paola
Likovni rad u tušu kojim je Paola osvojila prvo mjesto

Učenice Gimnazije Vladimira Nazora Paola Kurić iz 4. e i Ema Rašin iz 3. d razreda osvojile su nagrade na ovogodišnjem državnom natjecanju za učenike pod nazivom »Europa u školi« u kategoriji likovnog izričaja. Među deset nagrađenih hrvatskih srednjoškolaca u kategoriji likovnog izričaja dobne skupine trećih i četvrtih razreda u velikoj konkurenciji pristiglih radova, Paola Kurić osvojila je 1. mjesto, a Ema Rašin 4. mjesto pod mentorstvom profesorice likovne umjetnosti Ivanke Radulić. Riječ je o međunarodnom i nacionalnom natjecanju koje u Hrvatskoj ove godine 27. put organiziraju Europski dom Zagreb, a povodom proslave Dana Europe.

Natjecanje dugo više od 60 godina

Projekt Europa u školi, pojašnjava profesorica Radulić, jedno je od najstarijih kreativnih natjecanja u Europi koje se provodi više od 60 godina, a u Hrvatskoj ove godine po 27. put. U projektu godišnje sudjeluje oko tisuću učenika na način da pričaju o europskoj i hrvatskoj povijesti, kulturi, vrijednostima i politikama prema njihovoj dobi kroz literarni, likovni i glazbeni izričaj. Tako se uvođenjem europskih tema u školstvo, ovim projektom potiče mlade ljude da poboljšaju svoje znanje i razumijevanje vlastite kulture, da postanu svjesni građani Europe te razviju vještine koje im pomažu u suočavanju s izazovima modernog društva.
Kako je pandemija uzrokovana Covidom-19 jasno pokazala koliko je digitalizacija važna za naš suživot, okvirna tema ovogodišnjeg natjecanja bila je Digital EU – and YOU?!, a natjecanje je provedeno u literarnom, likovnom i glazbenom izričaju, podijeljeno u više dobnih skupina. Podtema likovnog izričaja za učenike trećih i četvrtih razreda srednjih škola bila je Program tvog kompjutera.

Iznenađene i sretne

Prvonagrađena Paola Kurić kaže kako ju je ovo veliko priznanje obradovalo, ali i iznenadilo.
- Nisam očekivala da ću svojim likovnim radom u tušu osvojiti prvo mjesto, ali sam naravno ponosna kako je sve ispalo. Slikanjem se bavim odmalena i već u vrtiću sam govorila da se želim baviti umjetnošću kad odrastem tako da je nakon završetka Gimnazije, Likovna akademija svakako jedna od mogućnosti. U posljednje vrijeme najdraže tehnike su mi akvarel i tuš, a od likovnih motiva volim pejzaže, brodove, kaže Paola.
I Ema Rašin, koja je osvojila 4. mjesto, kaže kako je zadovoljna i sretna što je i njen rad odabran među deset najboljih.
- Jako sam zadovoljna i sretna što je moj rad odabran među deset najboljih u državi. Ovo mi puno znači i daje mi poticaj i motiv da i dalje nastavim raditi i da napredujem. Slikanjem se bavim otkad znam za sebe i još u ranom djetinjstvu sam voljela biti kreativna, navodi Ema koja, inače rado sudjeluje na raznim likovnim natjecanjima i postiže zavidne rezultate.
Tako je, doznajemo od prof. Radulić, Ema ove školske godine osvojila 1. mjesto na natječaju NE NASILJU, a prošle godine je njezin rad odabran za međunarodnu izložbu dječjeg likovnog stvaralaštva u Češkoj.
Spomenimo još kako se svečanost uručenja nagrada i diploma učenicima čiji su radovi osvojili prva mjesta i njihovim mentorima održava danas u Europskom domu u Zagrebu povodom Dana Europe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno