Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Šteta zbog izgubljenog seta

10.05.2021. 07:34


Hrvatski izbornik Emanuele Zanini u odnosu na susret protiv Nizozemske, na klupi je ostavio srednjeg blokera Ivana Mihalja, koji je dobro odradio taj prvi susret, i u igru uveo od početka Sandra Dukića. Jako, angažirano i motivirano su krenuli Hrvati od prvog seta, odlijepili se kod 10:7 i od tada kontrolirali susret, sve do kraja, do 25:18. I kada se očekivalo da će nastaviti u istom tonu hrvatski su odbojkaši prestali biti agresivni, i prepustili Šveđanima da vode igru. A on su samo uzeli ponuđeno, poveli 10:7 ali i 13:7, što je natjeralo Zaninija na minutu odmora. Da bi se ponovno vratili u pozitivu hrvatski su odbojkaši morali ponovno ubaciti u višu brzinu, a tu je prednjačio korektor Leo Andrić. Nema panike, izbornik je miran, vjeruje prvoj postavi, i oni mu to vraćaju, najprije izjednačenjem na 17:17, pa vodstvom od 21:17, do krajnjih 25:20. Nakon prva dva seta i statistika dosta toga kazuje: izjednačen blok 6-6, izjednačeni po as servisima 2:2, ali Hrvati u velikom plusu što se poena u napadu tiče (34-16) i minusu po greškama, 14 poklonjenih poena darovali su gostima, a primili ih tek 8.
Šveđanima je jasno da porazom gube sve nade i prije drugog turnira, pa pritišću od početka trećeg seta, u koji Hrvatska ponovno ulazi nekako mlako. Igra se poen za poen, no napad ne funkcionira na razini prvog seta, pa Zanini kod 7-9 umjesto prvog organizatora igre Tsimafei Zhukouskog uvodi Bernarda Bakonjija, suparnicima nedovoljno poznatog tehničara. Igra Hrvatske se donekle stabilizirala, ponovno se vraćaju u egal (11-11), vode sa 17-16, ali Šveđani su odlučili pokazati sve što znaju, pojačali su igru u obrani gdje love gotovo svaku loptu. Kod 17:18 izbornik ponovno vraća kapetana Zhukouskog, a u igri je i Ivan Raič umjesto Lea Andrića, no nije išlo, set je s 22:25 otišao na stranu Šveđana.
U četvrtom setu Zanini ponovno starta sa standardnom postavom, Zhukouski tehničar, Andrić korektor, primači-pucači Šestan i Sedlaček, srednji blokeri Nikačević i Dukić i libero Šarčević. Vjerojatno su do sada ispucali svoju kvotu neforsiranih pogrešaka Hrvati (23 u prva tri seta) pa sada igra izgleda puno bolje i tečnije, na razini sjajnog prvog seta, što rezultira vodstvom od 8-5. Šveđani prilaze na samo poen razlike, Zanini u igru umjesto Dukića uvodi mladog Tomislava Mitrašinovića, a Hrvatska opet odlazi u sigurnije vode (14:10). Ne zadugo, jer sve nekako ide u serijama, od time outa Šveđana do time outa Hrvatske protekla su 4 poena i ponovno je na semaforu izjednačenje (14:14). Novu minutu odmora traže Šveđani kod 19:15, nova serija Hrvatske, u igri je i drugi libero Pervan, a Mitrašinović blokira za mirnijih 21:15. Do kraja su rutiniranom igrom hrvatski reprezentativci set priveli kraju za 25:19 i konačnih 3-1 u setovima.
Teška je iznimno ova skupina A kvalifikacija za Europsko prvenstvo odbojkaša, teška i neizvjesna, k tome i nezgodna, jer se tu nalaze samo tri reprezentacije od kojih prvak ide izravno na EP. Nizozemci su u prva dva dana sakupili dvije pobjede, 3:1 protiv Hrvatske i 3:0 protiv Švedske. Sljedećeg vikenda na drugom turniru kojem su domaćini Nizozemci saznat će se putnik na smotru 24 najbolje momčadi Starog kontinenta.
Skupina A
1. Nizozemska       2       2       0              6:1       6
2. Hrvatska       2       1       1              4:4       3
3. Švedska       2       0       2              1:6       0
HRVATSKA  3 – ŠVEDSKA 1


(25:18, 25:20, 22:25, 25:19)
HRVATSKA: Andrić, Bakonji, Dukić, Marelić, Mihalj, Mitrašinović, Nikačević, Pervan, Raič, Šarčević, Sedlaček, Šestan, Zeljković, Zhukouski.
ŠVEDSKA: Ahremark, Andersson, Borna, Ekman, Gruvaeus, Gruvaeus, Lindberg, Link, Lushtaku, D. Peterson, M. Pettersson, Ribom, Svard, Von Sydow.