Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

»Za čisto sukošansko more – za našu djecu«

10.05.2021. 11:21


U Sukošanu u uvali Zlatna luka, oko ostataka nadbiskupskog ljetnikovca Palac iz 15. stoljeća, održana je eko-edukativna volonterska akcija čišćenja podmorja pod nazivom »Za čisto sukošansko more – za našu djecu«. Akciju je već tradicionalno organizirao veliki volonter i entuzijast Nikola Lalić, profesionalni ronilac iz Sukošana.
– Ekološko-edukativna akcija je namijenjena vrtićkoj djeci i predškolcima, mališanima iz Dječjeg vrtića Zlatna lučica Sukošan, kazao je Lalić.
Akcija je, kaže on, usmjerena na čišćenje našeg prelijepog mora od posljedica nesavjesnog ponašanja prema tom našem prirodnom bogatstvu.
– Unutar projekta djecu učimo o zaštiti okoliša s naglaskom na zaštitu voda, učimo ih o ronjenju i kako nam ronjenje može pomoći u zaštiti voda, kazao je Lalić.


Ljubav prema moru
S obzirom da je on profesionalni ronilac sa sobom je donio mnoštvo zanimljivih rekvizita kao što su: boca sa zrakom, maska, olovni utezi, ronilački nož i slično.
– Djeca nas uvijek oduševljavaju svojom otvorenošću i iskrenošću pa su tako i ovaj put pokazala da nisu opterećena strahovima nas odraslih i postavila su brojna pitanja o ronjenju, istaknuo je Lalić, koji je o svom trošku mališanima osigurao sokove, vodu i grickalce.
Sukošanski ronioci predvođeni Nikolom »lovili« su otpad, a pratile su ih brodice u kojima se odlagao otpad potom završavao na mulu, da bi ga kasnije zbrinuli sukošanski komunalci.
– Cilj ove akcije je buđenje ekološke svijesti i ljubavi prema moru od kojeg ovaj kraj živi. Želimo razvijati ekološku svijest kod djece, od malih nogu, ali i kod odraslih, domaćih i fureštih, pokazati im kako more nije kanta za smeće, nego ga treba čuvati. To je nešto što ćemo ostaviti našoj djeci u budućnosti, poručio je Lalić.


Olupina broda i dijelovi čahura iz rata
Ovakvom inicijativom nastoje se smanjiti problemi onečišćenosti sukošanskog podmorja, pobuditi osviještenost građana o potrebi brige za javno dobro, upozoriti na važnost očuvanja ekosustava.
– Čini se da se svijest građana pomalo mijenja na bolje jer ove količine otpada u odnosu na one u ranije provedenim akcijama znatno su manje, kazao je Lalić.
Kao što je već u ovim akcijama uobičajeno, najviše je limenki, staklenih boca, PVC vrećica, plastičnih kanistara, ambalaže od konzervirane hrane i drugih svakovrsnih predmeta.
– Našla se i olupina broda, ali i aktivirana čahura granate iz minobacača iz Domovinskog rata, otkrio je Lalić.
Ekološko-edukativnu akciju su svojom nazočnošću, između ostalih, podržali Mirjana Veleslavić Nadinić, turistička promotorica, Katarina Bebek, direktorica komunalnog poduzeća Zlatna luka Sukošan i Božo Bičić, voditelj Športske igraonice Tigrići namijenjene predškolskoj djeci.




Strogo zabranjeno bacanje smeća
– Pohvale Sukošancima i našim turistima na ekološkoj osviještenosti, jer iz godine u godinu iz mora se izvlači sve manje otpada, čemu uz osviještenost mještana i turista sigurno pridonose i ovakve ekološko-edukacijske akcije, poručila je Milica Ćoso, ravnateljica DV-a Zlatna lučica Sukošan.
Nužno je da svi koji borave u Sukošanu u uvalama i na brojnim plažama od Marine Dalmacija do Tustice, domaćini, gosti i nautičari, brinu svoj dio brige.
– Smeće bez iznimke treba nositi sa sobom i pohraniti ga u predviđena mjesta, u koševe ili kante. Bacanje u more strogo je zabranjeno. Čak je i kažnjivo. A, o neetičnosti da se i ne govori, zaključio je Lalić.