Publikacija koja pruža uvid u opsežnu ostavštinu Ive Brešana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Grozdana Cvitan: »Trajni sukob s Nečastivim: Ivo Brešan«
Autor: 
Knjiga je objavljena u izdanju HNK Šibenik gdje je prošle godine otvorena Brešanova spomen-soba
Ana ŠARIĆ
O knjizi su govorili Miranda Levanat Peričić, Grozdana Cvitan, Ana Gospić Županović, Jakov Bilić i Sanja Knežević

Na Sveučilištu u Zadru u organizaciji Odjela za kroatistiku predstavljena je knjiga Grozdane Cvitan »Trajni sukob s Nečastivim: Ivo Brešan« u organizaciji Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru i Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik. Vrijednu monografiju posvećenu Ivi Brešanu predstavili su, uz autoricu Grozdanu Cvitan, ravnatelj HNK Šibenik Jakov Bilić te sveučilišne profesorice Ana Gospić Županović i Miranda Levanat Peričić te pročelnica Odjela za kroatistiku Sanja Knežević koja je kazala kako je ovo djelo svojevrsni hommage književnom djelu Ive Brešana, njegovim kazališnim djelima, ali i poticaj za daljnja istraživanja. Knjiga je izašla u izdanju HNK Šibenik gdje je prošle godine otvorena Brešanova spomen-soba.

Sinteza i portret

- Ovo je svojevrsni nastavak posvete Ivi Brešanu nakon predstavljene biste 2019. godine i memorijalne sobe koju smo uredili zahvaljući donaciji Vinka Brešana. Sa Sveučilištem u Zadru imamo odličnu suradnju, a nadam se kako ćemo mu i dogodine odati jednu živu počast, kazao je Bilić najavljujući zajednički projeket. O samoj knjizi govorila je profesorica i teatrologinja Ana Gospić Županović koja se bavi hrvatskim dramaturškim tekstovima. Govoreći o knjizi Gospić Županović istaknula je da je ovo prava sinteza i portret Brešanovog stvaralaštva.
- Važno je da kazališta pokreću i imaju svoja izdanja, a posebno mi je drago da je šibensko kazalište napravilo taj korak. Ovdje je riječ o jednom od najopsežnijih književnih opusa, a ova knjiga donosi uvid u dosad nepoznate Brešanove rukopise, kazala je Gospić Županović dodavši kako je to cjelovita monografija bez koje će daljnje istraživanje Brešanovog opusa biti nezamislivo i upravo je u tome njeno značenje.
- Grozdana se odvažila biti prva osoba koja se usudila sistematizirati znanja i dosadašnju literaturu i kritičku recepciju Brešanovog djela tako da je ovo zapravo pionirsko djelo, zaključila je Gospić Županović. O djelu je još govorila i profesorica Miranda Levanat Peričić koja je istaknula kako je Cvitan zapravo opovrgla samog Brešana koji je govorio kako njegov život nije dramatičan te ne zaslužuje autobiografiju.

Demantiranje Brešana

- Brešanov je život upravo bio prepun drama koje su se vrtile oko njegovih djela. U ovoj knjizi možemo pratiti kontekst u kojem je nastajao njegov dramski i prozni opus, ali i sve probleme s kojima se on suočavao. Ova je knjiga elementarna jer će svaki budući istraživač posegnuti za njom i zato je vrlo važna, rekla je Levanat Peričić koja je dobila uvid i u rukopis romana Venera i proleter. Ivo Brešan predavao je Grozdani Cvitan, a sama je objasnila kako je bilo teško ući u Brešanov svijet. Bilo je otvoreno mnogo pitanja te su se uvijek otvarale nove stvari.
- Bilo je to poput otkrivanja krimića. Znala sam da postoji broj od 27 Brešanovih drama, ali ja to nikad nisam vidjela pa je trebalo otkriti, katalogizirati i istražiti, kazala je Cvitan naglašavajući kako istraživanje još nije gotovo, a ljudi joj i dalje donose neke memorabilije o Brešanu. A kao neke od najzanimljivijih otkrića otkrila je roman Venera i proleter te mjuzikl koji je od Brešana tražio Huljić u kojem bi glazbene točke pjevao Madre Badessa bend. Iako je Huljiću mjuzikl bio velik, Cvitan smatra kako bi ga trebalo objaviti.
- Ostala je nepoznanica za jednu dramu, tekst »Sofist« koji Brešan često spominje, ali ga ne možemo naći pa se sumnja da ga je on sam uništio, ispričala je Cvitan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno