U zadarskoj bolnici od ukupno 16 ginekologa troje bez priziva savjesti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Slučaj Mirele Čavajda ponovno aktualizirao temu abortusa
Kako saznajemo od ravnatelja dr. Željka Čuline, ukoliko se dokaže kako su abortus ili prijevremeni porod ako je riječ o poodmakloj trudnoći, medicinski indicirani, tada se takvi zahvati rade
Vedran SITNICA
Pacijentice koje su trudne do 10. tjedana, a žele prekinuti trudnoću, upućuju se u bolnicu

Slučaj Mirele Čavajda, majke koja nosi teško bolesno dijete i kojoj su liječnici preporučili abortus budući da je zbog teškog tumora kojeg dijete ima ugrožen i njezin život, digao je Hrvatsku na noge. Naime, u hrvatskim bolnicama ne žele obaviti abortus budući da je žena prešla 10. tjedan trudnoće, tvrdeći kako nisu specijalizirani liječnici za ovakve zahvate, dok s druge strane pritisak vrše brojne udruge zalažući se za prava djeteta na život. Istovremeno se jako malo govori o tome koliko je ugrožen život majke koja nosi teško bolesno dijete.

Privatne ambulante

Iako je u Hrvatskoj abortus do 10. tjedna trudnoće dozvoljen, malo ga liječnika izvodi pozivajući se pritom na priziv savjesti.
Dr. Ivica Vlatković, ginekolog koji privatno radi u vlastitoj ambulanti objasnio je kako sve pacijentice koje su trudne do 10. tjedana, a žele prekinuti trudnoću on šalje u zadarsku Opću bolnicu na Odjel ginekologije.
- Mi u privatnim ambulantama po zakonu ne smijemo raditi takve zahvate jer nemamo anesteziologe, a ipak je riječ o operativnom zahvatu gdje nekad nešto može poći krivo pa zbog toga se to radi u bolnici, objasnio je dr. Vlatković.
Prema odluci Ustanovog suda prekid trudnoće je opravdan ukoliko je ugrožen život majke i djeteta stoga je nužno osigurati adekvatnu zdravstvenu zaštitu svim pacijentima.
Iz udruge Zadarski pacijent nisu imali pritužbe na teškoće pri odluci o prekidu trudnoće jer, kako kaže dr. Dubravka Finka, predsjednica udruge, riječ je o vrlo intimnim i delikatnim stvarima za žene.
- U ovakvim slučajevima žene su većinom same ili odluke donose u najužem krugu obitelji. Puno liječnika se poziva na priziv savjesti. Međutim, ukoliko dođe do situacije kakva je kod gospođe iz Zagreba, kojoj je zbog bolesti djeteta ugrožen i vlastiti život tada se mora osigurati adekvatna zdravstvena zaštita. Ne samo njoj, već svim pacijentima. Ukoliko to nije moguće u Hrvatskoj jer nemamo educiranog kadra i slično, tada se zdravstvena skrb treba pružiti u inozemstvu, gdje je to moguće i naravno, platiti, jasna je Finka.

Abortus i prijevremeni porod

Velika je razlika prekid trudnoće do 10. tjedna i kasnije, budući da je u poodmakloj trudnoći riječ o prijevremenom porodu, a ne o abortusu i u ovakvim slučajevima, velik broj liječnika ginekologa ne želi obavljati zahvate pozivajući se na priziv savjesti.
U Općoj bolnici Zadar, kako saznajemo od ravnatelja dr. Željka Čuline, ukoliko se dokaže kako su abortus ili prijevremeni porod ako je riječ o poodmakloj trudnoći, medicinski indicirani, tada se takvi zahvati rade.
- Na Odjelu ginekologije zajedno sa specijalizantima imamo 16 liječnika, a koliko znam troje ih se ne poziva na priziv savjesti. Ti liječnici rade takve zahvate, rekao je dr. Čulina.
O slučaju gospođe Mirele Čavajda, kaže, čuo je, ali ne može puno komentirati jer, kako dodaje, treba vidjeti što je točno s djetetom, je li ugrožen život majke, koje su mogućnosti liječenja i čitav niz okolnosti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)