Mirila - turistička atrakcija Ljubotića

Slika korisnika admin
Mirila
Do polovice prošlog stoljeća na mirilima su se odlagali i mjerili pokojnici prije njihovog pokapanja, a danas je riječ o još jednoj turističkoj atrakciji

Ljubotić ili Vrata Velebita, kako ga neki nazivaju, selo je u općini Starigrad i za mnoge još uvijek neotkrivena prirodna atrakcija Zadarske županije, a za istinske ljubitelje prirode i planinarenja samo jedna od brojnih polaznih točaka za otkrivanje velebitskih znamenitosti i osvajanje vrhunaca. Već sama vožnja prema selu od Tribanj Kruščice poseban je osjećaj koji stvaraju čisti i mirišljavi planinski zrak u kombinaciji s panoramskim pogledom na zadarski arhipelag, turističku cestu i paški most. Uz cestu se nalaze i mirila, mjesta na kojima su se u ne tako davnoj prošlosti, do polovice prošlog stoljeća odlagali i mjerili pokojnici prije njihovog pokapanja. Prema starim običajima pokojnik bi se na nosilima bez stajanja nosio na mirila gdje bi ostajala njegova duša. Upravo su zbog toga imala veliku važnost u životu mještana, najviše zbog toga jer su smještena uz prohodne putove tako da se uvijek mogla odati počast pokojnim precima. Na njima su čak i svećenici služili svetu misu, kako nam kažu stanovnici Ljubotića.

Sam Ljubotić posjetiteljima nudi puno - od panoramskog razgledavanja okolice s nekog od vidikovaca, piknika na jednoj od brojnih zelenih livada do pješačenja i istraživanja okolnih staza. Od posebnih sadržaja tu je i kamp Vrata Velebita, u vlasništvu Šime Gazića, koji se u mnogim turističkim vodičima opisuje kao jedan od najuređenijih kampova na obali. Za simboličnu cijenu od trideset kuna možete se služiti sadržajima unutar kampa - roštiljem, sanitarnim čvorom, hladnjacima za spremanje hrane dok razgledavate okolicu i ostalima.

Šime Gazić pravi je sugovornik za svakoga znatiželjnika koji želi saznati nešto više o Ljubotiću i njegovoj okolici.

- Nekada je na ovom prostoru živjelo nekoliko tisuća ljudi. Živjelo se isključivo od Velebita i od onoga što je on davao, a ne od mora iako je ono ovdje sasvim blizu. Gospić je bilo glavno središte do kojeg se išlo pješke, kaže Gazić te dodatno pojašnjava:

- Ljudima je bilo mnogo lakše propješačiti nekoliko desetaka kilometara, doći u Gospić i kupiti što im treba te se do sumraka vratiti kućama. Ako bi se išlo u Zadar moralo se prvo doći do Ražanca brodicom, a onda nastaviti autobusima koji nisu baš bili previše pouzdani i veliko je pitanje bio povratak kući istog dana.

Staze koje su nekada život značile danas koriste mnogobrojni planinari, a tko zna možda se netko i od njih njima odlučuje na put do Gospića.

Danas u Ljubotiću živi svega dvadeset i šest stanovnika koji su svoj život, poput svojih predaka, podredili Velebitu, a budućnost svoga mjesta vide u turizmu.

- Moja namjera je napraviti etnokuću za koju već imam veliku zbirku predmeta koje su koristili naše bake i djedovi. Svaki od tih predmeta ima svoju priču, a i danas se može upotrebljavati u iste svrhe, kaže Gazić.

Oni koji žele više, odnosno nekoliko dana provesti u idiličnom ambijentu i netaknutoj prirodi uvijek se mogu odlučiti na spavanje u kampu ili u obližnjem planinarskom domu koji su izgradili sami planinari za potrebe ljubitelja prirode. Nije hotel s pet zvjezdica, ali se može prespavati, opskrbiti vodom i krenuti dalje u avanturu. U blizini mjesta se nalazi nekoliko atraktivnih spilja, kameni ukrasi za koje mnogi kažu kako ih je sam Bog postavio i oblikovao, a tu je i Veliko Rujno do kojega vode označene staze za one koji stvarno uživaju u pješačenju, razgledavanju i otkrivanju novog.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno