Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Mještani Dobropoljane dva gata brane

Autor: Dragana Glavočić

09.06.2008. 22:00
Mještani Dobropoljane dva gata brane


Dosad je uklonjen jedan gat. Točnije, radi se o nasipu, ali muči nas to što se žele ukloniti dva prastara gata koja su, kako kažu mještani, stara preko 200 godina. Oni su naprosto postali dio života stanovnika te se stoga oštro protivimo njihovu rušenju, kaže Maja Bašić
Građevinska inspekcija jučer je započela s uklanjanjem bepravno sagrađenih gatova u naselju Dobropoljana na otoku Pašmanu. U planu je ukloniti pet gatova uz koje se nalaze betonirane površine koje su služile najvjerojatnije kao plaže. Mještani Dobropoljane ogorčeni su odlukom Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva o uklanjanju starih gatova. – Dosad je uklonjen jedan gat. Točnije, radi se o nasipu, ali muči nas to što se žele ukloniti dva prastara gata koja su, kako kažu mještani, stara preko 200 godina. Danas mnogi imaju fotografije koje svjedoče o njihovom dugom postojanju. U novije vrijeme gatovi su sanirani, ali nisu uvedeni u katastru. Oni su naprosto postali dio života stanovnika te se stoga oštro protivimo njihovu rušenju, kazala je Maja Bašić, načelnica Općine Pašman. Građevinska inspekcija je krajem 2007. godine provela nadzor na navedenoj lokaciji i utvrdila da je bez zakonom propisanih dozvola izgrađeno više bespravnih objekata na samom pomorskom dobru. Investitor bespravno sagrađenih objekata do sada je ministarstvu ostao nepoznat. Nakon utvrđenih činjenica inspekcija je donijela rješenje o uklanjanju. Za tvrdnje da su neki gatovi izgrađeni prije 1968. godine ministarstvo za sada nema dokaza. Građevinska inspekcija će nastaviti provjeravati sve dostavljene joj dokaze. Isto tako provjerit će se navodi da su u blizini lokacije na kojoj se uklanjaju bespravno sagrađeni objekti nedavno bespravno betonirana dva gata. Uklanjanje gatova na otoku Pašmanu nastavak je šire akcije zaštite pomorskog dobra. Prošli tjedan Ministarstvo je završilo s uklanjanjem 22 bespravna sagrađena gata na području općine Medulin. Ukupno je od početka ove godine na području cijele Hrvatske uklonjeno oko 150 bespravnih objekata. Veliku većinu uklonili su investitori sami.
_______________Neumoljivi bageri Bageri građevinske inspekcije ponovno su u akciji na zadarskom području, a ovoga puta su im bespravno sagrađene građevine na Dugom otoku i Pašmanu. Tako je Građevinska inspekcija danas započela s uklanjanjem bespravno sagrađenog gata u mjestu Brbinj na Dugom otoku. Investitor Josef Dinhopl, austrijski državljanin s prebivalištem u Brbinju, bez zakonom propisane dokumentacije izgradio je gat dužine 26,80 metara i širine 3,7 metara uz koji se nalazi podest od 20 m2. Investitor se oglušio na višekratna upozorenja iz Općine Sali da je ne samo uzurpirao pomorsko dobro nego i onemogućio gradnju šetnice. Budući da investitor nije postupio po rješenju inspekcije danas je započelo uklanjanje njegove bespravne gradnje u organizacije inspekcije i o njegovu trošku. Građevinska inspekcija danas je imala u planu započeti s uklanjanjem još jednog bespravno sagrađenog objekta na Dugom otoku. Riječ je o restoranu Betula za koji je izdano rješenje o uklanjanju 20. prosinca 2006. Budući da je investitor sam započeo s uklanjanjem, Građevinska inspekcija će nadzirati tijek uklanjanja.  (S. K.)