Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Crno-bijela ‘Introspekcija’ Marije Kalmeta

Autor: Pavao Jerolimov

09.06.2010. 22:00
Crno-bijela ‘Introspekcija’ Marije Kalmeta


Prošlog je tjedna u omanjem zagrebačkom caffe baru ‘LP’ mlada zadarska fotografkinja Marija Kalmeta upriličila svoju prvu samostalnu izložbu fotografija naslovljenu “Introspekcija”. O izložbi su krasnoslovili Roberto Nikčević u ime organizatora Udruge ‘Fijaker’ te mr. Nena Brkić, dipl. konzervator, restaurator i kipar, autorica osvrta u katalogu izložbe.
Nadarena fotografkinja Marija Kalmeta izložila je svega 15 crno-bijelih radova, ne velikog formata, što kazuje kako pomno bira kakvoču, a ne količinu predstavljanja. Sve su njene fotografije, izvedene digitalnom tehnikom, kristalno jasne, tehnički dotjerane, s majstorski izraženom igrom svjetla i sjene te kompozicijski učinjene gotovo do savršenstva. Na prvi pogled riječ je o skupini (auto)portreta no pomnijim razgledavanjem izložaka autorica na neki način daje svojevrsnu genezu, analizu i retrospektivu svoje ličnosti, naglašavajući svoj unutrašnji nemir, duhovnost i nadasve emocionalnost. Izložene fotografije na kojima ne dominira portret samo naglašavaju i potvrđuju maloprije rečeno.
Dodajmo kako je Marija Kalmeta studentica IV. godine Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu (Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina, smjer slikarstvo). Uz slikarstvo bavi se glazbom i fotografijom i članica je Cro Art Foto Kluba. Ovo joj je tek druga ostvarena izložba, jedna skupna i ova samostalna, no nema sumnje o njoj kao fotografkinji jamačno ćemo još imati prilike dosta čuti. Kažimo još na kraju da je izložba fotografija Marije Kalmete otvorena u spomenutom baru LP (Long play, ul. F. Račkoga 11) od 4. do 19 lipnja.