Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kličevica približena svima

Autor: Mile Marić

09.06.2010. 22:00
Kličevica približena svima


Turistička ponuda na području Grada Benkovca svakim danom je sve bogatija, a ovih dana u pripremi je nova destinacija za odmor duše i tijela u miru i tišini borove šume, zvuka potoka Kličevice, šetnje u prirodi, toliko potrebnom odmoru modernom čovjeku. Kako bi svojim posjetiteljima pružili adekvatne sadržaje, Turistička zajednica grada Benkovca uz suradnju Zavičajnog muzeja Benkovac, te izvođača radova Hrvatske šume – Šumarija Benkovac i štićenika zajednice komune Mondo Nouvo iz Nunića, krenula je u akciju čišćenja prilaznih putova do utvrde Kličevica, te nekoliko punktova u neposrednoj blizini utvrde i čišćenju unutar utvrde. Kako smo doznali od direktora TZ, u neposrednoj blizini utvrde bit će postavljena odmorišna točka, kao i tematski park s miljokazima.
Utvrda Kličevica nalazi se nedaleko od Benkovca kod sela Raštević, smještena na povišenom platou iznad istoimene rječice. Okružena borovom šumom, nedirnutom prirodom, idealno je mjesto za izletnike, sportaše rekreativce i sve dobronamjerne goste željne upoznavanja bogate prošlosti i ljepota benkovačkog kraja. Šećući budućom, ali i sadašnjom odmorišnom destinacijom uživamo u ljepoti i svježini borove šume, netaknutoj prirodi, jednom dijelu Lijepe naše, koji je ostao skriven od moderne civilizacije nepunih desetak kilometara od grada Benkovca.
Da je ovo jako zanimljiv i atraktivan prostor za život svjedoče i pronađeni predmeti iz paleolitika stari 50.000 godina, koji su pronađeni u pećinama Mala i Velika Kličevica, u kanjonu nedaleko od same utvrde.
– Zahvaljujući izoliranom položaju ostala je sačuvana u izvornom obliku stojeći ponosno nad potočićem Kličevicom uživajući u zvukovima i ljepotama koje nam priroda pruža, kaže Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac.


 UTVRDA PODIGNUTA 1454. GODINE


Sama utvrda nastala je u burnim vremenima srednjeg vijeka. Naime prodajom Dalmacije 1409. g Mlečanima za 100.000 dukata od strane ugarskog kralja Ladislava Napuljskog cijelo benkovačko područje našlo se na granici mletačke Dalmacije i Hrvatske, koja se tada nalazila u sastavu kraljevine Ugarske. Da bi zaštitila svoje granice hrvatski plemići Kurjakovići podižu 1454. utvrdu Kličevica koja će dugo biti predmetom prijepora između Mlečana i Hrvatskog kraljevstva. Nastala je nedaleko od starih srednjevjekovnih sela Jarani i Mogorova Dubrava.
O značaju ove utvrde govore brojne bitke koje su se vodile za ovu utvrdu o čemu nam svjedoče i pronađeni ostatci brončanog topa s Kličevice, brojne strelice, samostrelski projektili te kamene kugle katapulta.