Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mjesta za potpis na Narodnom trgu, kolodvoru, tržnici

Autor: Anamarija Bilan

09.06.2010. 22:00
Mjesta za potpis na Narodnom trgu, kolodvoru, tržnici


Očekujemo velik odaziv građana jer ovo se ne tiče samo sindikalaca već svih nas. Borimo se za prava radnika u našoj zemlji jer ne želimo da se kriza prelama preko leđa radnika, slažu se sindikalci
Danas bi na šest najfrekventnijih gradskih punktova trebalo započeti potpisivanje referendumskog pitanja u kojem će se građani izjasniti žele li da se zadrže postojeća prava zajamčena Zakonom o radu, odnosno prava vezana uz kolektivne ugovore. Referendumsko pitanje će se najvjerojatnije potpisivati na Narodnom trgu, Autobusnom i Željezničkom kolodvoru, tržnici, Bilom brigu te u Biogradu na Moru, Škabrnji i Benkovcu.
Sindikati su, iako postoji naznaka da je Vlada spremna na daljnje pregovore, ipak odlučili krenuti s potpisivanjem referendumskog pitanja, kojim se treba skupiti 450.000 potpisa, nakon čega potpisi idu u sabor koji raspisuje referendum.
– Dobili smo glasačke listiće i danas ćemo ih podijeliti sindikalnim povjerenicima na našem području tako da će prvo početi potpisivanje po tvrtkama, a sutra na najprometnijim punktovima u gradu, rekao je jučer Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH. Dodao je da će svi građani moći potpisati referendumsko pitanje na kojem će biti pitanje slaže li se potpisnik da ostane sadašnja zakonska regulativa u vezi sa Zakonom o radu i kolektivnim ugovorima. Ako potpisnik zaokruži da znači da se slaže s postojećim Zakonom, koji je, kako je istaknuo Uranija, sličan onima u zapadnoeuropskim zemljama, dok su novi prijedlozi izmjena Zakona o radu suprotni onome čemu sindikati i građani teže.
– Očekujemo velik odaziv građana jer ovo se ne tiče samo sindikalaca već svih nas. Borimo se za prava radnika u našoj zemlji jer ne želimo da se kriza prelama preko leđa radnika, zaključio je Uranija.
S njim se slaže i Jere Bilan, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Kazao je da se nadaju uspjehu i siguran je da će svi zaposlenici potpisati referendumsko pitanje.
– Mislim da će referendumsko pitanje dobro proći i da ćemo uspjeti skupiti 450.000 potpisa. Osim naših zaposlenika lobiramo i u našim obiteljima te među prijateljima pa vjerujem da ćemo skupiti dovoljan broj potpisa, dodao je Bilan. Istaknuo je da je ovo prvi put da su svi sindikati složni i okupljeni te smatra da je to još jedan razlog zašto će uspjeti u obrani radničkih prava.