Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na plažu će se dovesti 50 kamiona šljunka

Autor: Petra Mičić

09.06.2010. 22:00
Na plažu će se dovesti 50 kamiona šljunka

Foto: Ivan JAMIČIĆ



I ove godine će se uređivati plaže, naime, dovest će se oko pedeset kamiona šljunka, a možda se organizira i koja akcija čišćenja kao i proteklih godina. Zadarski ‘Nasadi’ zaista dobro odrađuju svoj posao, i cijeli kvart je pun zelenila. Upravo je u tijeku sadnja palmi na Uskoku, kazao je Vjeko Sorić, predsjednik Mjesnog odbora Puntamika
Na Puntamici, zapadnom dijelu grada Zadra koji je oko dva-tri kilometra udaljen od gradskoga središta, i ove godine teku pripreme za turističku sezonu.
Uređuje se zelenilo, plaže te ostale javne površine kako bi turisti i svi ostali građani mogli kao i svakog ljeta uživati u “puntamiškom” šarmu i ljepotama.
Puntamika, a ne Borik
– I ove godine će se uređivati plaže, naime, dovest će se oko pedeset kamiona šljunka, a možda se organizira i koja akcija čišćenja kao i proteklih godina. Zadarski ‘Nasadi’ zaista dobro odrađuju svoj posao, i cijeli kvart je pun zelenila. Upravo je u tijeku sadnja palmi na Uskoku, kazao je Vjeko Sorić, koji je zadnjih osam godina predsjednik Mjesnog odbora Puntamika.
Osim Mjesnog odbora na Puntamici je aktivno i Društvo prijatelja Puntamike.
Projekt izgradnje igrališta jedan je od budućih projekata kojem se raduju svi žitelji ovog kvarta, a na upit Grada, MO Puntamika je već predložio nekoliko potencijalnih lokacija.
No ono što mnogim građanima nije jasno je do kuda seže kvart Puntamika, i što se sve smatra Puntamikom.
Sam Rt Puntamika spominje se još 887. godine, a zatim u dokumentima iz 1355. i 1381. godine. Tu su puntu, Rt Mikulu, Punta Miku, Oštri rat ili Puntamicu, kroz povijest naselili brojni otočani, većinsko domicilno stanovništvo. Danas Puntamika seže od rta i stare Puntamike do semafora na Žmirićima te cijeli prostor od početka do kraja Puta Dikla.
– Evo, i ovim putem apeliramo da se koristi ime Puntamika jer se cijeli kvart zove Puntamika. Nekoć se koristilo ime Borik, a 1990. godine je vraćeno ime Puntamika. Ipak, mnogi ljudi još uvijek nisu upućeni u to, kazao je Sorić, dodavši da je ime vraćeno 2. kolovoza, na datum koji se obilježava kao Dan Puntamike.
Ipak, kao i u svim kvartovima postoje određeni problemi koje treba riješiti i na kojima se radi dugo vremena.
– Trn u oku nam je Put Dikla, točnije cijela ulica u vrijeme kišnih dana puna je vode. Postoje planovi saniranja ulice, kada će se usput i srediti kanalizacija. Iskreno se nadamo da će se problem te ulice riješiti što prije, ističe Sorić, dodavši da je kanalizacija do sada uvedena u dosta ulica, a sljedeća je na redu Ulica Mate Balote zajedno s ulicama koje se vežu za nju. Ukidanje septičkih jama spas je za turističke aspekte Puntamike, ističe Sorić, dodajući da je asfaltirana i Ulica Julija Klovića koja je duže vrijeme bila prepuna rupa koje su otežavale promet.
Crkva i trafostanica
Sve primjedbe, kako naglašava Sorić, mogu se ostaviti u prostorijama MO Puntamika koji se nalazi u prostoriji Turističke zajednice Zadar kraj Ekonomske škole.
Blago koje krije Puntamika je i crkvica Sv. Stošije koja se nalazi na području Crkvine u starom dijelu Puntamike. Teren oko crkvice temeljito je istražen 1952. godine i tada se utvrdilo da je ta sakralna građevina nastala u sklopu antičke vile rustike.
Posebna je zanimljivost da je crkva izgrađena u 9. stoljeću adaptacijom negdašnje antičke cisterne, što pokazuje da je riječ je o vrlo zanimljivoj i kompleksnoj crkvi, zapravo dvjema crkvama od kojih je donja nastala adaptacijom rimske cisterne (piscina), dok je gornja izgrađena iznad nje. Danas je crkvica u ruševnom stanju, a koristi se rijetko, za koji koncert ili vjenčanje.
Pretpostavlja se da je ukopana cisterna mogla poslužiti za smještaj posmrtnih ostataka nekoga sveca, možda baš dijela pepela sv. Stošije, čije ime crkva i nosi.
– Nadamo se da će crkvica Sv. Stošije biti napokon sanirana, jer to je zaista jedno od blaga grada Zadra, a koje nije toliko poznato, kazao je Vjeko Sorić, dodavši da se planira i micanje trafostanice koja se nalazi tik uz crkvicu te vjeruje da će ubrzo početi spomenuti radovi.
O sanaciji crkve i micanju trafostanice priča se godinama, a hoće li se i dalje samo pričati o tome ili će radovi zaista početi, pokazat će vrijeme.
– Nažalost, uvijek je novac problem, iako moram istaknuti da Grad uvijek ima sluha za naše potrebe te u skladu sa svojim mogućnostima pomaže u rješavanju problema, naglasio je Sorić.
Nekoć su se fešte slavile svako ljeto, a karnevali, pjevači i velika slavlja bili su neizostavni dio Puntamike. Danas je situacija drukčija, a recesija je utjecala i na organizaciju zabava. Kako je istaknuo Sorić, ove godine će feštanje biti znantno slabije.
Možda je upravo takva situacija poticaj mladima Puntamike da se sastanu i sami organiziraju feštu kako veseli duh Puntamike ne bi bio zaboravljen.