Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Surać zadržan u pritvoru, Tumba bio samo na obavijesnom razgovoru

Autor: Suzana Bandić

09.06.2010. 22:00
Surać zadržan u pritvoru, Tumba bio samo na obavijesnom razgovoru

Foto: Vedran SITNICA



Jakova Suraća jučer je ispitao USKOK, a danas će biti donesena odluka o istražnom pritvoru. Zadarska policija ispitala je nekoliko osoba među kojima je i Tomislav Rogić Tumba, trener vratara prvoligaša
Nakon što je u utorak prepraćen u Uskočki istražni zatvor u Zagrebu zbog sumnje na namještanje utakmica Prve hrvatske nogometne lige, Jakov Surać, kapetan zadarskog prvoligaša, jučer je prijepodne ispitan te mu je određeno 48 satno zadržavanje.
– U sklopu akcije “Offside” jučer su uhićene 22 osobe i sve su te osobe danas do 16 sati ispitane. USKOK će sutra ujutro sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu dostaviti prijedlog za određivanjem istražnog pritvora za neke od njih, no o tome je sada prerano govoriti – rekao nam je glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić, napominjući kako je istraga u tijeku te da stoga o detaljima iz istražnog postupka ne može govoriti.
Uskokova akcija započela je u utorak ujutro, a kako su istragom, osim 20 hrvatskih nogometaša obuhvaćena i dva slovenska, ona se provodi u suradnji s policijom susjedne nam Slovenije i Ravnateljstvom policije te djelatnicima nekoliko Policijskih uprava među kojima je i zadarska. A upravo Policijska uprava zadarska bila je zadužena za provođenje obavijesnih razgovora s nekoliko osoba koje se sumnjiče da su surađivale sa Suraćem u namještanju utakmica, sve s ciljem zarade na klađenju u sportskim kladionicama.
Međutim, u posljednja dva dana na tu je temu bilo nemoguće dobiti bilo kakvu službenu informaciju, a prema neslužbenim informacijama iz izvora bliskog istrazi, obavijesni razgovori ipak su obavljeni u prostorijama zadarske policije i to s četiri osobe, od kojih su tri iz NK Zadra i jedna ženska osoba s biogradskog područja, a navodno je riječ o zaposlenici u jednoj biogradskoj kladionici.
Iako se prvi dan špekuliralo da se među osumnjičenima našao i trener NK Zadra Dalibor Zebić, zbog nedostupnosti na mobitel u utorak poslijepodne, sumnjalo se kako je na obavijesnom razgovoru u prostorijama policije, a on nam je to jučer u telefonskom razgovoru demantirao.
– Nisam bio na obavijesnom razgovoru, do sada me nitko iz policije nije kontaktirao niti mi je pretresen stan. To odgovorno tvrdim i drugih komentara nemam – rekao je Zebić.
Za razliku od njega, Tomislava Rogića Tumbu, trenera vratara prvoligaša sa Stanova ispitivala je policija.
– U utorak su me iz policije pozvali da dođem na informativni razgovor što sam i učinio. Postavili su mi nekoliko pitanja i to je sve – rekao je Rogić.
Premda su gotovo svi domaći portali jučer od ranog jutra prenosili vijest da je na obavijesnom razgovoru još od utorka poslijepodne zadržan Reno Sinovčić, vanjski stručni suradnik zadarskog prvoligaša, to se pokazalo neistinitim. Naime, iako nismo uspjeli razgovarati s njim, Sinovčić je jučer viđen dok je obavljao svoje svakodnevne obveze i dužnosti. Neslužbeno, međutim doznajemo da je i njega ispitala zadarska policija, a spominje se i kako mu je obavljen pretres stana iz kojega je izuzeta dokumentacija koja se istražiteljima učinila zanimljivom.
Na najnovije okolnosti u svezi Suraćeva uhićenja i policijsku istragu nad nekim članovima Kluba jučer na zadarskim Stanovima nisu imali komentara.
– Stav Kluba je da dok traju istražne radnje nećemo davati nikakve komentare kako njima ne bismo remetili istragu – kratko je komentirao Novica Erlić, direktor Nogometnog kluba Zadar upitan o Suraćevu uhićenju i sumnji na umiješanost još nekih igrača i članova kluba u namještanje utakmica.


 SINOVČIĆ BIO NA POLICIJI, ALI NIJE OSUMNJIČEN


Klađenje na namještene rezultate bilo je relativno jednostavno. Radi se o takozvanim “viktorijama”, odnosno klađenjima na detalje pojedinih utakmica. Croatia Sesvete sigurno je bila podesna za takve oklade, jer ionako nije dobro stajala na ljestvici, pa nije bilo iznenađenje ako gubi s puno golova, čak i u prvom poluvremenu. Pored sedam utakmica o kojima smo već izvijestili, USKOK sumnja da je namješten i par Slaven – Zadar 2:1 iz 25. kola.
Najvjerojatnije zbog tog para policija je jučer obavila obavijesni razgovor s vanjskim suradnikom NK Zadra Renom Sinovčićem te mu je pretražila i stan. Sinovčić jučer još nije bio osumnjičen.
Hrvatska policija je dobila dosta podataka od njemačkih kolega, no zasad nema dokaza da je uhićena ekipa bila upetljana i u te sporne utakmice. Činjenica je, međutim, da su utakmice 1. HNL namještane i nakon što je u Njemačkoj puknuo kladioničarski skandal te nakon što je istraga pokrenuta i u Hrvatskoj.
S. ABRAMOV, D. RADALJAC