Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Američka priča o paškom siru

09.06.2011. 22:00
Američka priča o paškom siru


Prije nego se odlučim za neki proizvod moram osjetiti kako se radi, moram obići zemlju, proizvod moram zavoljeti, ali moram zavoljeti i zemlju i podneblje. Tek tada se odlučim za proizvod koji ću prodavati. To je moj način rada, rekla je Michele Buster


Michele Buster, suvlasnica američke tvrtke “Forever Cheese” koja se specijalizirala za uvoz ovčjih sireva iz Italije i Španjolske, posjetila je Pag i Pašku siranu s kojom uspješno surađuje na uvozu paškog sira u SAD.
Dočekali su je predstavnici Paške sirane Damir Pernar, zamjenik direktora, Ante Oštarić, savjetnik Uprave, Martina Pernar, voditeljica marketinga i Nenad Škoda, voditelj.
Vrlo skup sir
Michele Buster je rekla da je došla zbog poslovnih razgovora s predstavnicima Paške sirane, ali i zbog obilaska otoka i upoznavanja s načinom rada ovčara i načinom proizvodnje paškog sira. U pratnji domaćina posjetila je pašnjake Paške sirane kod mjesta Gorica i kod Košljuna na kojima se okuplja stado radi mužnje. Posjetila je i mjesto na kojem se otkupljuje ovčje mlijeko od otočnih ovčara. Dok je prolazila makadamskim putevima uz pašnjake kod Gorice i Košljuna, Michele Buster se oduševila krajolikom. Često je izlazila iz vozila i fotografirala kamenjar, suhozide i borove nakošene od bure.
– Dugo godina radim sa sirevima iz Španjolske i Italije, a sada radim i na uvozu paškog sira. Imam svoj sistem rada. Prije nego se odlučim za neki proizvod moram osjetiti kako se radi, moram obići zemlju, proizvod moram zavoljeti, ali moram zavoljeti i zemlju i podneblje. Tek tada se odlučim za proizvod koji ću prodavati. To je moj način rada, rekla je Michele Buster.
Na pašnjaku je Ante Oštarić opisivao način mužnje i otkupa mlijeka.
– U sezoni se od jedne ovce može dobiti oko stotinu litara mlijeka. Sve manje ovčara proizvodi vlastiti sir tako da svake godine otkupljujemo veću količinu mlijeka i na taj način povećavamo proizvodnju paškog sira. Paški sir se proizvodi sezonski za vrijeme mužnje. Mlijeko koje se jedan dan izmuze, drugi dan se preradi, objašnjavao je Ante Oštarić.
Paška sirana ima osnovno stado od 3.000 ovaca, a ovčje mlijeko otkupljuje i od oko 150 otočnih ovčara. Michele Buster je s velikim zanimanjem gledala ovce, janjad i mužnju. Navela je da je ponosna na proizvode koje promovira, pa tako i na paški sir koji je u SAD-u dobro prihvaćen. Osim što se prodaje u velikim marketima, prodaje se i u restoranima, a kao primjer dobrog prihvaćanja paškog sira u SAD-u, Michele Buster je spomenula da se paški sir prodaje u jednom poznatom talijanskom restoranu i to kao jedini sir koji nije iz Italije. U SAD-u se paški sir prodaje po cijeni od 50 do 60 dolara po kilogramu, što je visoka cijena.
Promocija
– Kada prodajem paški sir, pričam priču o malim ovcama koje proizvode malo mlijeka i koje pasu škrtu travu. Što više znamo o proizvodu, to ga je lakše prodati. Priča prodaje proizvod. U SAD-u imamo na stotine vrsta sireva u jednoj trgovini i zbog toga moram imati dobru priču koja će zainteresirati i motivirati i one koji ga prodaju i one koji ga kupuju. To je ipak vrlo skup sir i moramo imati dobar razlog za tu cijenu, rekla je Michele Buster.
Buster je navela kako je svjesna prilike koja se ukazuje proizvođačima paškog sira kada dobiju mogućnost prodaje na velikom američkom tržištu.
– Meni je važno da prodaja sira ne naruši balans na otoku. Sve mora ostati u ravnoteži. Zbog toga treba polako prodavati sir. Ne želim rat između proizvođača jer će se tako teže prodavati. Neki proizvođači s Paga su direktno kontaktirali trgovine kojima i ja prodajem i sada sam malo zabrinuta. Konkurencija je jaka i više ne mogu prodavati polako, kako ja volim. Paški sir sam počela puno više promovirati u medijima, pričati s više magazina. I sama ću napisati tekst o proizvodnji paškog sira i tradiciji otoka Paga koji će biti objavljen kada se vratim u Ameriku, rekla je Michele Buster.
Martina Pernar je navela da joj je izuzetno drago što je Michele Buster posjetila Pašku siranu.
– U ovakvim susretima se učvršćuje naša suradnja, a to je dobro i za nas kao proizvođača i za tvrtku koja otkupljuje paški sir i distribuira ga na američko tržište. Gospođa Buster ima veliko iskustvo u promociji proizvoda, pa tako zajedno radimo i na promociji paškog sira proizvedenog u Paškoj sirani, rekla je Martina Pernar.
Nakon razgledavanja pašnjaka u opuštenom razgovoru, Michele Buster je ispričala kako joj je u New Yorku prijateljica pričala o Hrvatskoj kao o vrlo lijepoj zemlji, a ona tada nije znala za Hrvatsku. Odlučila je posjetiti Hrvatsku. Tako je 2007. godine došla u Hrvatsku i proputovala gotovo cijelu obalu. U to je vrijeme jedan njen prijatelj bio u Pagu i preporučio joj je paški sir.
– U to vrijeme sam radila s trgovinama prirodne hrane kojima sam prodavala sireve iz Italije i Španjolske. Na putu po Hrvatskoj srela sam djevojku iz Škotske i otišle smo na večeru u Novalji. Naručile smo paški sir. Bila sam fascinirana njegovim okusom. Drugo jutro sam na malom trgu u Novalji pila espreso i razmišljala o siru koji sam večerala, ispričala je Michele Buster.
Suradnja sa siranom
Nazvao ju je prijatelj i rekao da je još u Pagu i kako bi se mogli vidjeti. Ona ga je pozvala na trg na kojem je pila kavu, a kada je opisala trg njen se prijatelj začudio.
 – Rekao je da takvog trga nema u gradu Pagu. Pitala sam ga što želi reći, jer nisam znala za grad Pag, već samo za otok Pag. Tako sam prvi put došla u grad Pag i posjetila sam Pašku siranu, ali tada nismo vodili službene razgovore, rekla je Michele Buster.
Nastavila je obilaziti hrvatsku obalu, a kada se vratila u SAD razmišljala je o paškom siru.
– Znala sam da se moram vratiti u Hrvatsku i napraviti nešto s tim sirom. Gospodin Damir Jandriček, direktor tvrtke ‘IM grupa’ koji se bavi izvozom hrane ponudio mi je pomoć oko poslovnih pregovora. On je mogao puno bolje objasniti što želim raditi i na koji način, jer je poznavao jezik. Tada sam prvi puta službeno razgovarala s predstavnicima Paške sirane i tako je počela naša suradnja, rekla je Michele Buster.
Ispričala je i kako je ušla u posao uvoza sireva iz Italije i Španjolske u SAD. Za sve je kriva ili zaslužna ljubav. U Italiji je imala dečka čija se obitelj bavi proizvodnjom sira. Više je puta boravila kod njega, probala je sir i zavoljela ga, a kako je radila na uvozu zdrave hrane u SAD, odlučila je uvoziti i talijanski sir. Ljubavna veza se nije održala, ali ljubav prema siru je ostala.
– Zbog mog bivšeg dečka sam se počela baviti promocijom i prodajom talijanskog sira, a s vremenom se posao širio. Jako volim Italiju i Španjolsku čije sireve prodajem, a zavoljela sam i Hrvatsku i paški sir. Zadovoljna sam suradnjom s Paškom siranom i sigurna sam kako ćemo i dalje uspješno poslovati, rekla je Michele Buster.
Michele Buster je pozdravio i predsjednik Gradskog vijeća Paga Branimir Paro-Vidolin koji joj je uime Grada poželio dobrodošlicu i darovao pašku čipku.