Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Da se ne zaborave djeca žrtve rata

09.06.2011. 22:00
Da se ne zaborave djeca žrtve rata


Informiranje bi, a posebno edukacija, trebalo biti temeljna zadaća svih nas, posebno s osvrtom na djecu stradalnike te izbjeglice, koji su nakon žrtava na ratištu, bez sumnje, dvije najtraumatičnije skupine, kazala je predsjednica udruge Ivana Haberle


U povodu obilježavanja Međunarodnog dana djece, žrtava rata i Svjetskog dana izbjeglica koji se obilježava 20. lipnja, u prostorijama biogradske Gradske knjižnice upriličeno je predstavljanje knjige “Koracima nade u istinu” koju je izdala Udruga žena Domovinskog rata – Zadar.
Pozdravljajući sve nazočne ravnateljica knjižnice Jelka Sipina osvrnula se na ova dva važna datuma, za koja se, kako je kazala, danas, nažalost, malo zna.
– Informiranje bi, a posebno edukacija, trebalo biti temeljna zadaća svih nas, posebno s osvrtom na djecu stradalnike te izbjeglice, koji su nakon žrtava na ratištu, bez sumnje, dvije najtraumatičnije skupine, kazala je predsjednica udruge Ivana Haberle.
Tijekom rata u Hrvatskoj su život izgubila 404 nedužna djeteta od čega preko dvadeset samo s područja Zadarske županije. Više od 1.000 djece je ranjeno, oko 300-tinjak njih je s većim ili manjim invaliditetom, dok je gotovo stotinjak ostalo bez roditelja. To su samo neki od podataka, koje je prikupila udruga, no i oni su malo poznati široj javnosti.
– Često smo i prilikom pripreme ove knjige u komunikaciji s nadležnim ministarstvima i drugim relevantnim instancama imali dojam neshvaćenosti, rezerviranosti kao da se pitaju ‘pa što će vam sada sve to’, kazala je prilikom predstavljanja knjige Vesna Matešić, dodajući da je ono što im daje snagu da ustraju upravo knjiga sa zapisima, da se ne zaboravi i da se bolje spozna istine o ratu.
Ova knjiga ima 315 stranica, 77 fotografija i 10 topografskih karata, a pripremilo ju je 40 autorica s područja Zadarske županije.
– Nikada mi nitko ne može nametnuti da prihvatim činjenicu da sam sa 18 godina, kada sam otišla na bojišnjicu braniti svoje selo i domovinu, bila sudionica nekog zločinačkog pothvata. Ne znam tko se normalan može miriti s takvom kvalifikacijom, mi u udruzi, ali i svjedoci, živi ljudi koji su pisali ovu knjigu zasigurno nikako i nikada, kazala je Haberle.
Druženje u Gradskoj knjižnici završilo je čitanjem radova iz knjige, a prednost je dana autoricama iz Biograda te su pročitani prozni sastavi Rade Vrančić, Danice Žepina i Veselke Birkić te stihovi Jelice Farkaš.