Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Deset godina uspješnog rada plesne udruge “Gesta”

09.06.2011. 22:00
Deset godina uspješnog rada plesne udruge “Gesta”


Plesna udruga “Gesta” priprema svoju završnu plesnu produkciju naziva “Izašli iz priče (a netko i iz papučice)”, rekla nam je koreografkinja i voditeljica Nena Jurišić. Riječ je o predstavi koja se priprema u povodu deset godina postojanja Udruge.
– Razmišljali smo kako obilježiti deset godina postojanja i odlučili napraviti retrospektivu kroz čitavo desetljeće našeg rada. Odabrali smo 17 koreografija koje su po mom i po mišljenju publike bile izvrsne. Za svaku koreografiju sam emotivno vezana i teško je reći koja je najbolja. Ova je obljetnica izvrstan povod da spomenute koreografije oživimo na način da ih dramaturški povežemo u jednu priču, kazala je Jurišić, dodajući da je tijekom njihova rada bilo mnogo više izvrsnih koreografskih ostvarenja te da je bilo teško izabrati nekolicinu njih.
Autor i koreograf predstave koja je emotivna dječja predstava je Nena Jurišić, dok režiju potpisuje Sanja Zalović. Tekst je napisao Hrvoje Dukić s kojim je Jurišić sudjelovala na predstavi “Vremeplov profesora Đure”. U predstavi glume Sanja Zalović i osmogodišnja Roza Končurat.
– Predstava se događa u Plesnoj udruzi Gesta. Kako je Gesta proizašla iz Plesnog studija Doma hrvatske mladeži koji je osnovala pokojna Nives Šimatović Predovan ovom prilikom smo se odlučili prisjetiti njene važnosti u svijetu plesa te smo u predstavu uvrstili lik koji podsjeća na nju, kazuje Jurišić.
Predstava počinje u trenutku kada na pozornicu stupa duh koji u ruci nosi knjigu “Abeceda plesa” koju ostavlja na stolici koja se ljulja.
– S tom prvom scenom htjeli smo simbolički poručiti da je danas, kada Nives više nije među nama, ostavila neizbrisiv trag u plesu te mi nastavljamo na njenim temeljima, dodaje Jurišić.
Svaki plesač prolazi kroz krizu te je na rubu da odustane od plesa. U predstavi se u krizi nalazi glavni lik koji tumači mlada plesačica Roza, a u pomoć joj priskače njena izmišljena prijateljica Sanja koju samo ona vidi. Sanja na scenu stupa izlazeći iz baletne papučice te je bodri i nagovara da ostane u svijetu plesa.
– Što se dalje događa u predstavi, neću otkrivati već pozivam sve zainteresirane da u ponedjeljak, 13. lipnja, s početkom u 18 sati dođu u Hrvatsku kazališnu kuću pogledati predstavu. Zahvaljujem svim svojim prijateljima, suradnicima i pokroviteljima koji su mi dali podršku u radu. Predstavu posvećujem svima njima, a osobito pokojnoj Nives Šimatović Predovan, zaključila je Jurišić.